A Neutral Milk Hotel támogatja a magyar utcai stúdió projektet

2014.08.18. 14:46, rerecorder

photo 3.jpg

Jónás Vera énekes-dalszerző tavaly adta ki szép sikerű bemutatkozó albumát (Vera Jonas Experiment: Game), de most, ha lehet még nagyobb fába vágta fejszéjét: Street Studio Project néven összehozott egy utazó utcai stúdiót, amellyel elindul az országba (augusztus 23-án Balatonfüreden, 24-én Pécsen, 25-én Budapesten állnak ki) és a Snétberger Zenei Tehetségközpont fiatal roma zenészeinek mentorálásával az utca népét szólítják meg, invitálják közös zenélésre. A projekt létrejöttét a legendás amerikai indie-zenekar, a Neutral Milk Hotel is nagyban támogatta, akikkel Vera nemrég, bécsi koncertjükön találkozott is.

Jónás Verával tavaly készítettünk nagyinterjút, amiben mesélt a OneBeat nevű amerikai tehetségprogramban való részvételéről, és arról, hogy ott látott egy nagyon klassz utcastúdió projektet, amit szeretne itthon is továbbvinni. Nos, Vera végigvitte az ügyet, az áprilisi recorderes klippremierjekor (a Cold Fire című dalhoz) már arról beszélt, hogy a OneBeat tehetségprogram mellett a Felsőörsön működő a Snétberger Tehetségközponttal közösen fogja itthon megvalósítani a kint látott utcai stúdió projektet, amelynek célja, hogy fiatal roma zenészek (ők jönnek a Snétberger központból) mentorálásával megszólítsák az utca emberét és a zene erejével egyesítsenek mindenkit. Azaz ott helyben bárki csatlakozhat a projekthez, bárki játszhat az előkészített hangszereken, énekelhet - a felállított, profi stúdió segítségével pedig rögzíteni is fogják mindenki hozzáadott értékét, így előfordulhat, hogy akár sok, egymást nem is ismerő ember fog közreműködni egyetlen rögzített dalban. A projekt támogatására futott egy Indiegogo-kampány és az onnan befolyt (valamint az Amerikai Nagykövetség által adott) támogatásból el is indult a Street Studio Hungary, de a végső megvalósuláshoz nagy lökés érkezett egy meglepő és váratlan helyről, a Neutral Milk Hotel zenekartól.


A NEUTRAL MILK HOTEL AZ UTÓBBI HÚSZ ÉV EGYIK LEGFONTOSABB INDIEFOLK-ZENEKARA, MÉLTATÁSUNK RÓLA ITT OLVASHATÓ.

photo 4_1.jpgJónás Vera a Recordernek elmesélte, hogy honnan a kapcsolat: „A Street Studio Hungary amerikai partnere a Found Sound Nation csapata, akik rengeteg hasonló projektet bonyolítottak már az Államokban, egyébként ők maguk is zenészek. Nem is akármilyenek, Jeremy Thal jelenleg a Neutral Milk Hotel turnéfelállásában zenél, így jött a szál a zenekartól, meg úgy, hogy kiderült, hogy az egyik tag, Jeremy Barnes, a zenekar dobosa évekig Magyarországon élt (az ő másik zenekara, az A Hawk And The Hacksaw sokáig Magyarországról működött és még közös lemezt is készítettek az Ágoston Béla/Kovács Ferenc-féle The Hun Hangár Enseble-lel - a szerk.). Bécsben találkoztunk és ott derült ki számomra is, hogy Jeremy évekig Pesten élt, vicces módon az is kiderült, hogy rengeteg közös ismerősünk van. Nagyon izgalmasnak találták, hogy amerikai-magyar kooperációban jön létre egy ilyen jellegű projekt, de mégsem az Államokból szerveződik, hanem itthonról. Jelen állás szerint a Neutral Milk Hoteltől kapjuk a legnagyobb támogatást, de segít minket az Amerikai Nagykövetség és volt közösségi finanszírozásban Indiegogo-kampányunk is, így picit több, mint 11 ezer dollár lett az összbüdzsé. Emellett segít nekünk a Hitspace elektronikai kütyüs csodák boltja, valamint jutányos áron vettünk apró hangszereket az EthnoSoundban. Kaptunk ezen kívül laptopokat a szép szemeinkért, tényleg egy csoda, ami most történik.” 

A csodának pedig bárki részese lehet, "a zenéléshez előképzettség nem szükséges, a mikrofon bárki kezében megfordulhat. A dalok spontán születnek, melyben ér énekelni, tapsolni, beatboxolni, hangszeren játszani, vagy bármilyen izgalmas hangot kiadni!"

A civil kezdeményezésként indult Street Studio Hungary projekt augusztus 21-én, csütörtökön indul Felsőörsön a Snétberger Tehetségközpontban tartandó előkészületekkel (a mentorokról és a teamről itt lehet olvasni), aztán egyelőre ezen a három alkalmon és helyszínen várják a zenélni vágyókat:

augusztus 23. Balatonfüred - Tagore sétány (kora délutántól)
augusztus 24. Pécs - Zsolnay Negyed - Szamárfül fesztivál (egész nap)
augusztus 25. Budapest - Grund (egész nap)

"Lehet csatlakozni, nézni, barátkozni, részese lenni a zenének."

A projektről videónapló és rengeteg fotó készül, ezeket mind megtalálják az érdeklődők a Street Studio Hungary oldalán és Facebookján, és persze Jónás Vera Facebook-oldalán.

JÓNÁS VERA KÉRÉSÜNKRE ÖSSZEÁLLÍTOTTA FESZTIVÁLOKHOZ, KONCERTEKHEZ FŰZŐDŐ KEDVENC DALAINAK PLAYLISTJÉT IS.

a Street Studio Hungary videós bemutatkozása (benne egy kis ízelítő, Vera részt vett egy hasonló kezdeményezésen, Svájcban, Luzernben): 

https://recorder.blog.hu/2014/08/18/a_neutral_milk_hotel_tamogatja_a_magyar_utcai_studio_projektet
A Neutral Milk Hotel támogatja a magyar utcai stúdió projektet
süti beállítások módosítása