Globálradar – Royal Blood

2014.08.13. 12:28, rerecorder

Royal-Blood-pic-1jpg.jpg

Amikor év elején tippelni kellett 2014 nagy befutóira, a Royal Blood szinte egyedül képviselte a brit rockzenét – pedig nincs benne se ritmus-, se szólógitár. Most, hogy a hónap végén (augusztus 25-én) megjelenik a duó cím nélküli debütlemeze, nézzük az idáig vezető utat.

Indulás: 2012.

Honnan: Brighton, Egyesült Királyság.

Stílus: garage-blues-noise-rock.

Kiadók: Black Mammoth, Imperial, Warner.

Olyan, mintha a White Stripes Lighning Bolt-dalokat játszana.

Royal-Blood.jpgTörténet: Először is távolabbról kell nekifutni. A White Stripes óta már nem csak a szintipopegyüttesek és a dalszerző fiú-lány párosok miatt emlegetünk duókat, de a rockzenében is komoly helyet vívtak ki maguknak. Azonban még a White Stripes befutása előtt alakult Lightning Bolt dob-basszus noiserock duó, vagy a dancerockosabb Death From Above 1979 is pontosabb hangszeres analógia a Royal Bloodhoz, amely az előbbiekhez hasonlóan torzított basszusgitár-szétcsapott dob felállással ér el nagyon kemény hatást. Mike Kerr énekes-basszer egy ausztrál dobossal alapította a zenekart, egy ideig még a déli kontinensre is áthelyezték magukat, de Kerr 2013-ban egy új dobossal (Ben Thatcher) ismét Angliában kezdett komoly karrierbe. Amit már jó korán megalapoztak azzal, hogy egyetlen kiadvány nélkül az Arctic Monkeys dobosa hirdette őket a zenekar pólóját viselve, majd turnézni is vitték a – szintén duó – Black Keys felől bluesrockos hatásokkal is élő, élőben állítólag ellenállhatatlan párost.

Megjelenések: Négy kislemez (Out Of The Black  2013, a többi 2014-es: Little Monster, Come On Over, Figure It Out). A cím nélküli debütalbum augusztus végén érkezik.

Mellékprojektek: Eddig semmi.

Szexepil: Dob és basszus, mi kell még?

Legnagyobb eredmény, elismerés: Az Arctic Monkeys rajongása, BBC Sound Of 2014-jelölés, plusz a szokásos sajtóhűhó.

Radarjel-erősség: Simán be fognak futni.


a legfrissebb klipes kislemez, a Figure It Out


a Come On Over videója: 


az év eleji Little Monster


a tavalyi első kislemez, az Out Of The Black


és egy kis részlet, behind the scnenes az idei Glastonbury-fellépésükről: 

https://recorder.blog.hu/2014/08/13/globalradar_royal_blood
Globálradar – Royal Blood
süti beállítások módosítása