Marianne Faithfull elárulta hogyan halt meg Jim Morrison

2014.08.07. 10:58, subrecorder

jim_morrison3.jpg

A Doors-énekes halálának körülményei a mai napig tisztázatlanok, amit biztosan tudni lehet, hogy egy párizsi lakás fürdőkádjában találták meg, 1971. július 3-án, az ok pedig a hivatalos verzió szerint szívelégtelenség volt. Most Marianne Faithfull, a kor ismert, bár igazán naggyá csak később vállt énekesnője - aki idén december 15-én a MüPában ad koncertet - egy interjúban elárulta: tudja, mi történt és ki a felelős Jim Morrison haláláért.

Faithfull zenei karrierjének kezdete egészen a 60-as évek első feléig nyúlik vissza, a brit énekes-dalszerző pályafutása elején folkdalok feldolgozásával kezdte, de nemsokára felfedezte magának Andrew Loog Oldham, a The Rolling Stones akkori menedzsere. Első rendes albumának megjelenését már Mick Jagger is segítette (sőt első kislemezét, az As Tears Go Byt is a Jagger-Richards-Oldham szerzőtriász írta), majd 1966 és 1970 között nagy nyilvánosságot kapó párkapcsolatban is élt a Stones-frontemberrel. Miután a románcuk tönkrement, Faithfull életének legsötétebb korszaka következett, ekkor jelentkeztek először komoly drogproblémái, majdnem egy évtizedig szinte egyáltalán nem lépett fel. Ebből az időszakból való a történet, amelyet Jim Morrison halálával kapcsolatban mesélt el egy friss interjújában. 


jean_de_breteuil_1.jpgFaithfull új, ismét sztárszerzőkkel készített lemezének címe Give My Love To London, ennek kapcsán több brit újságíróval is készített interjút, a MOJO 250. jubileumi számában nyilatkozik így: "Az új albumom promóciója miatt adok interjúkat és a legdurvább kérdéseket kapom. Egy újságíró megkérdezte tőlem, hogy pontosan miért is öltem meg Jim Morrisont. Nyilván nem én öltem meg, ellenben tudom, hogy ki tette, és mindenki, aki rajtam kívül emlékezne rá, már halott, ezért gondoltam tiszta vizet öntök a pohárba és elmondom a teljes történetet." Faithfull akkori barátjával, a sztárok heroindílereként ismert  Jean de Breiteuillel (baloldali képünkön) érkezett Párizsba '71 júliusában, nem kifejezetten Morrison kedvéért, de ha már ott voltak, a Doors énekese megkérte a terítőt, hogy vigyen neki valami anyagot. Breiteuil el is ment a Rue Beautreillis 17. szám alá, ahol Morrison lakott, de Faithfull inkább a szállodában maradt és benyugtatózta magát, mert rendkívül rossz előérzete támadt. Nem alaptalanul, végül ugyanis az az anyag végzett a Doors-frontemberrel, amit Breiteuil vitt neki, valószínűleg azért, mert túl tiszta és ezzel erős volt. Nem gyilkosság történt tehát, de a "bűnös" kiléte nem titok többé és mint általában, a valóság most is kevésbé cifra, mint a rajongói elméletek százai. 


LEGUTÓBB 2012-BEN KERÜLT ELŐ EGY ADDIG KIADATLAN DOORS-SZERZEMÉNY.

Ugyanebben az interjúban Faithfull beszél Amy Winehouse-ról és a vele való kapcsolatáról is. "Amy nagyon, nagyon óvatos volt velem. Tudta, hogy tudok a függőségéről, és nem akarta, hogy bárkinek is szóljak róla. Ismerem azt a fajta öngyűlölettel keveredő nárcizmust, amit érezhetett. Olyan, mintha egy üvegfal lenne a világ és közted, és nem ér el semmilyen szeretet, ami feléd irányul. Ennek ellenére nem tudom mit tehettem volna vele azon kívül, hogy megfogom és jól megrázom: Ébredj már fel, te hülye picsa!" A brit énekesnő nemsokára megjelenő új albumán olyanokkal dolgozott együtt, mint Nick Cave, Roger Waters, Anna Calvi, Brian Eno, vagy a Portishead gitárosa, Adrian Utley. A Give My Love To London szeptember 29-én jelenik meg, ez lesz az énekesnő 21. stúdiólemeze. 


A Give My Love To Londonon is helyet kapó, Roger Waters által Faithfull számára írt szerzemény:


Faithfull egyik híres korai előadása, még a heroin előtti idejéből:


és persze a Doors:

https://recorder.blog.hu/2014/08/07/marianne_faithfull_elarulta_hogyan_halt_meg_jim_morrison
Marianne Faithfull elárulta hogyan halt meg Jim Morrison
süti beállítások módosítása