A Soundcloud is magához édesgetné a nagy kiadókat

2014.07.18. 14:10, BizRecorder

soundcloudtape.jpg

A Business Insider által megszellőztetett információk alapján a Soundcloud - a Spotify-hoz hasonlóan - részesedést ajánlana a cégből a nagy nemzetközi kiadóknak (Universal, Sony, Warner Music), összesen 15-20% körüli mértékben. Ez, illetve a jövőbeni bevételekből való részesedés lenne a fedezet a majorök tulajdonát képező zenei tartalmak után fizetendő jogdíjakra.

A jelenleg Berlinben, Londonban, San Franciscóban, valamint Szófiában is irodával rendelkező Soundcloud az év elején zárt le ez 60 millió dolláros befektetési kört, így a cég értéke most mintegy 700 millió dollár. Az újonnan a cégbe injektált tőke túlnyomó részét a  nagy nemzetközi kiadókkal való megállapodások tető alá hozására kívánja fordítani a Soundcloud. Az egyezség a majorökkel több szempontból is kulcsfontosságú lehetőségeket biztosítana ugyanis:

A Soundcloud zenei katalógusa messze a legnagyobb lesz, felveheti majd a versenyt az iTunes-éval is.

Szemben a többi szolgáltatóval, melyek küzdenek az előadókkal való viszonnyal és az előadók elismeréséért, a Soundcloud esetében ez nem jelentene problémát.

A Spotify, a Deezer és a többi streamingszolgáltatás alapvetően a major kiadókkal áll kapcsolatban és viszonyuk a független kiadókkal felhőtlennek éppen nem mondható. A Soundcloud esetében - pontosan a tartalom jellege miatt - pont a független kiadók uralkodhatnának.

A majorökkel való megállapodás ugyanakkor nem csupán lehetőség, hanem sok tekintetben kényszer is a Soundcloud számára. Amiatt ugyanis, hogy a szabadon feltöltött zenei tartalmak jogi helyzete helyzete nem teljesen tisztázott, a Soundcloud a kiadók szemében a legalitás határán billeg. Ebből a szürke zónából - ahová jelenleg jogi szempontból a befektetők, zenei kiadók elhelyezik, és amely miatt a Twitter elállt a felvásárlásától - törhetne ki a kiadói megállapodások révén.

A kiadókkal való tárgyalás és egyezkedés ugyanakkor felettébb összetett folyamat, mely során gyakran a szolgáltatók fájdalmas kompromisszumokra kényszerülnek. Arra pedig külön kínosan ügyelni kell(ene), hogy bármilyen a tárgyalásokkal kapcsolatban felmerülő kérdést megfelelően kommunikáljanak a felhasználók (látogatók és tartalomfeltöltők) felé. A Soundcloud ezt egészen biztosan elrontotta a közelmúltban, nem is egyszer. Az első kellemetlen eset az volt, amikor véletlenül - egy dj panaszlevelet írt, miután pár mixe figyelmeztetés nélkül lekerült az oldalról - kiderült, hogy a Universal kiadónak gyakorlatilag saját hozzáférése van a Soundcloud szervereihez, hogy közvetlenül törölhessen tartalmakat, a tartalmak törlésébe pedig a cég bele sem szólhat. A következő bakit a Soundcloud akkor követte el, amikor új - amúgy felettébb érdekes és izgalmas irányt mutató - iPhone alkalmazása kapcsán a feltöltőkkel, zenészekkel, előadókkal abszolút nem a megfelelő hangnemben és módon kommunikált.

A Soundcloud majorökkel való megállapodásának csak akkor lesz igazán értelme, ha a nagy kiadók a tartalmaikat a szolgáltatás rendelkezésére bocsátják. Mindemellett a Soundcloud érdeke, hogy megmaradjon olyannak, amilyennek indult, ellenkező esetben kiadói megállapodásaik lesznek ugyan, felhasználók már kevésbé.


Pléh Dániel

Címkék: soundcloud
https://recorder.blog.hu/2014/07/18/a_soundcloud_is_magahoz_edesgetne_a_nagy_kiadokat
A Soundcloud is magához édesgetné a nagy kiadókat
süti beállítások módosítása