Világzene, funky és jazz a VeszprémFesten!

2014.07.13. 13:58, Frontrecorder

TBNHwDJsept2013a.jpg

(X) Az idén második évtizedét kezdő VeszprémFest számtalan hagyományt teremtett a hazai, nyári, szabadtéri, kulturális fesztiválok történetében. Az egyik ezek közül, hogy a világzene nem hiányozhat a rendezvény mindig sokszínű programjából.

A fesztivál nyitónapján, július 15-én két látszólag teljesen különböző világ találkozik egymással Fatoumata Diawara és Roberto Fonseca zenei randevúján. A Fatou néven ismert énekesnő Maliból, míg Fonseca az Atlanti-óceán másik partjáról, Kubából érkezik a veszprémi Szentháromság térre. A fiatal kora ellenére regényes életű Fatou Afrika fiatal generációjának sorsát énekli meg finom, érzékeny, elbűvölő hangján. A kubai zongoravirtuóz Fonseca is saját közegének kultúráját jeleníti meg, sajátosan keverve a hagyományos, afrikai gyökerű kubai muzsikát, a jazzt és az utcai stílust.

A VeszrémFest külföldi előadóinak sorát a ma már legendának számító Youssou N'Dour zárja július 19-én. Sokak számára ismert, hogy a Grammy-díjas szenegáli zenész, elbeszélő, előadóművész, közel húsz esztendeje a 7 Seconds-zel vált világhírűvé, amelyet Neneh Cherry-vel duettben énekelt. Az viszont kevésbé köztudott, hogy hazája kultúrpolitikai életében vállalt szerepe nyomán egy három éves szünetet követően tér vissza igazi közegébe, a színpadra. Minden bizonnyal zenéjével ugyanolyan szuggesztíven hatva közönségére, mint ahogy ezt húsz éve mindig is tette.

A VeszprémFest – hűen a hagyományokhoz – idén sem kötelezi el magát egy stílus mellett, így július 18-án a The Brand New Heavies, az acid jazz londoni úttörői (lásd a nyitóképen) adnak koncertet, a fesztivál zárónapján pedig - a Magyar Jazz Napja keretében - a jazzélet hazai és külföldi sztárjait hallgathatjuk a nagyszínpadon. Néhány név ízelítőül: Pátkai Rozina, Kőszegi Imre, Horváth Charlie, Patches Stewart, Gary Willis, Tony Lakatos, a Modern Art Orchestra és még sorolhatnánk.

https://recorder.blog.hu/2014/07/13/vilagzene_funky_es_jazz_a_veszpremfesten
Világzene, funky és jazz a VeszprémFesten!
süti beállítások módosítása