Haverok a réten, haverok a színpadon - idén is lesz MésziStock

2014.07.03. 11:11, subrecorder

mészistock.jpg

Ha jó példát akarunk felhozni arra, hogy nulla forrással, mindössze néhány lelkes ember összefogásával is lehet értelmes és érdemes dolgot csinálni ma Magyarországon, akkor a MésziStock-ot meg kell említenünk. A Fejér megyei Zámoly melletti réten idén július 11-12-én ismét megrendezik az ország talán legkisebb fesztiválját, amiről közelebbről ránézve kiderül, hogy már nem is olyan kicsi. 

Emlékszünk azokra a haverokkal való beszélgetésekre, amik során többször megváltottuk a világot? Hány "zseniális" projektet dolgoztunk ki fejben, hány "erre-még-miért-nem-gondolt-senki" ötlet jutott eszünkbe. Hányan nyitottuk meg a tökéletes kocsmát és képzeltük el, hogy milyen lenne egy fesztivál, amit mi rendeznénk? 2009 nyarán pár Székesfehérvár-környéki fiatal tartott egy oper air házibulit a Zámoly nevű település melletti réten, amelyet 2010-ben megismételtek, közel 100 fővel. Mészáros Péter és baráti társasága pedig azon kapta magát, hogy 2011-ben már fesztivált szervez, ami nem csak a személyes haverokat érdekli, hanem bevonz egyéb látogatókat is. Azóta pedig a MésziStock évről évre nő úgy, hogy képes megtartani az eredeti "házibuli" feelinget is. 

Természetesen maguk a fellépők is az ismerősi körből kerülnek ki, de ez nem azt jelenti, hogy a 13 éves szomszéd Erzsike furulyakoncertjére kell megőrülni, Székesfehérvár és környéke sok ígéretes zenekart és producer-aspiránst termelt ki magából az utóbbi években, akik (majdnem) mind ott lesznek a Stock három helyszínének valamelyikén. Kezdjük a legnagyobbakkal, az első nap fő fellépője az általunk is sokszor méltatott Blahalouisiana lesz, míg a második nap az ugyan nem helyi gyökerű, de remek Carbovaris játszik kiemelt időpontban. Rajtuk kívül szólnánk még a Brainsszel turnézó Cloud 9+-ról, a "triphop" meghatározást már rég kinövő iamyankről, a skát és a swinget nagyszerűen keresztező Lions Of Suburbiáról, vagy az indierockot a zajosabb végénél megfogó Kipuról. És ez csak a "nagyszínpad", a Stock Sátorban első este olyan DJ-k játszanak majd, mint Isu, vagy Dr. Zoidberg, a második napon pedig a kultikus székesfehérvári szórakozóhely, a Vesztegzár utódlétesítményének, a Parabának a zenefelelősei rakják majd a talpalávalót. A teljes program erre található.


A LEGFRISSEBB BLAHALOUISIANA-DALNAK NEMRÉG VOLT NÁLUNK A PREMIERJE.

A MésziStock persze csak felerészt szól a koncertekről, legalább annyira fontos része az, hogy gyakorlatilag két napra itt teljesen kiszakadhatsz a világból a barátaiddal. A barát egyébként az a dolog, amiből valószínűleg többel távozol majd, mint amennyivel érkeztél. Vegyük hozzá a nevetségesen alacsony belépő- (egy nap: 1500/két nap: 2000 Ft) és büféárakat, valamint az olyan megsüvegelendő kezdeményezéseket, hogy a rendezvény energiaellátását részben napelemekkel oldják meg. 

A fesztivál helyszínére kissé nehéz eltalálni, de itt elég jól elmagyarázzák, bármivel is érkezel. Jegyet csak a helyszínen lehet vásárolni. 


Rövid összeállítás a fellépők zenéiből:

 

 

 

https://recorder.blog.hu/2014/07/03/haverok_a_reten_haverok_a_szinpadon_iden_is_lesz_meszistock
Haverok a réten, haverok a színpadon - idén is lesz MésziStock
süti beállítások módosítása