A Shins újra megváltoztatja az életed

2014.06.21. 12:14, subrecorder

the-shins-4e43a905a6ab1.jpg

Pont egy évtizede jelent meg Zach Braff első filmje, a Magyarországon A régi környék címen bemutatott Garden State. Korunk egyik legelismertebb indiepop zenekarának, a Shins-nek az ebben a filmben való szereplés hozta meg az igazi sikert - most, 2014-ben, a Garden State folytatásában ismét elhangzik tőlük egy dal. Egy hónappal a film megjelenése előtt meghallgatható az álmodozós új Shins-szám, a So Now What.

Vannak filmek, amik nálunk annyira nem ismertek és felkapottak, az óceán túloldalán azonban igazi kultstátuszt vívtak ki maguknak. Ilyen Zach Braff Garden State-je, ami ugyan nem egy remekmű, de nagyszerűen és őszintén mutatta be a tinédzserek elfojtásokkal teli életét. A rendező a képeken kívül legalább ugyanakkora hangsúlyt fektetett a soundtrackre is, Braff a kedvenc indie zenekaraitól válogatta össze a filmben felhangzó zenei betéteket. Így szerepelt benne a Coldplay, az Iron & Wine, egy Nick Drake-szám és két Shins-dal is. Utóbbi zenekarnak mondhatjuk, hogy ez a film hozta meg a fővonalas sikert, miután egy azóta kultikussá vált jelenetben Natalie Portman úgy adja oda a fejhallgatóját a főszereplőnek, hogy "ez a dal megváltoztatja az életed". A discmanből (2004-et írunk) pedig a New Slang szólt, a Shins 2001-es bemutatkozó lemezéről (Oh, Inverted World). Amerikai tizenévesek százezrei kaptak ezután a zenekar CD-i után, a James Mercer vezette csapatból pedig indie-sztár lett. 


LEGUTÓBB 2012-BEN SZÁMOLHATTUNK BE ÚJ SHINS-DALRÓL ÉS KLIPRŐL, MI MEG IS TETTÜK. 

Ugorjunk előre 2013-ba, amikor Braff Kickstarter-kampányt indított, hogy elkészíthesse a film folytatását: több mint 3 millió dollár gyűlt össze, amiből megvalósulhatott az alkotás. A Wish I Was Here premierje idén januárban volt a Sundance filmfesztiválon, nemrég pedig az első nyilvános trailert is bemutatták. Ebben természetesen egy új Shins-dal (mi más?) szól, ami most már teljes egészében meghallgatható. A So Now What egy igazán remek, álmodozós darab, amit már direkt a filmhez írt Mercer. A soundtrack egésze is igen erősnek ígérkezik, lesz rajta Paul Simon, Badly Drawn Boy, egy közös Cat Power-Coldplay-szám (!), illetve egy teljesen új, eredeti Bon Iver-szerzemény (!!) is. A film július 18-án kerül az amerikai mozikba, a zenét tartalmazó album azonban már 15-én kapható lesz. 

Egyébként régen hallhattunk a Shins-ről a mostani dal előtt, legutóbb 2012-ben jelentettek meg sorlemezt (Port Of Morrow), a negyediket. James Mercer az utóbbi években inkább a Danger Mouse-zal közös mellékprojektjét, a Broken Bells-t vitte, de az, hogy a film kedvéért összerántotta az eredeti csapatát, talán reményre adhat okot, és talán még idén kaphatunk egy új Shins-anyagot is.


Az új Shins-dalt, a So Now Whatot meghallgathatod itt, vagy akár YouTube-on is:


a Wish I Was Here című film trailere:


ez pedig a híres életmegváltoztatós Natalie Portman-jelenet a Garden State-ből:

Címkék: the shins
https://recorder.blog.hu/2014/06/21/a_shins_ujra_megvaltoztatja_az_eleted
A Shins újra megváltoztatja az életed
süti beállítások módosítása