Friss zene hosszúhétvégére - albumhallgató

2014.06.07. 14:16, rerecorder

first-aid-kit-stay-gold-main.jpg

Kicsit elcsúsztunk az albumhallgatóval, de a héten nincs is olyan sok lemez, amit ajánlanánk. Elég lesz rájuk a hosszúhétvége is.

first aid kit stay.jpgHa a jó időre való tekintettel választanál lemezt, akkor az a First Aid Kit új albuma legyen. A svéd testvérduó ugyanolyan kedves, szívvel teli és napsütötte dalokkal folytatja, amelyek eddig is jellemezték őket. A különbség, hogy most még dúsabb hangszerelésűek a számok, még több hangszer szólal meg, ami csak erősíti az összképet. Utazáshoz, napba nézéshez egyaránt tökéletes. Az NPR-on hallgatható.

Ha viszont a hét (sőt, könnyedén az elmúlt időszak) legjobb megjelenés előtt álló albumát hallgatnád, akkor a Glass Animals bemutatkozó lemeze, a Zaba a cél. A zenekarral kapcsolatban folyton emlegetett Alt-j-, Django Django-párhuzam nem hülyeség, de itt az előbbivel ellentétben kevésbé választóvonal az énekhang (azaz sokkal megnyerőbb), az utóbbinál pedig jóval több az R&B-hatás (azaz lehet, hogy még izgalmasabb a zenei eklekticizmus). Garantált szereplő az év végi listá(n)k élbolyában. A zenekar oldalán hallgatható.

Jose James is új albumot jelentet meg nemsokára. A modern jazz és hiphop keresztezéséről ismert James azonban nagyot váltott a tavalyi No Beginning No Endhez képest. A laza, könnyed ütemek helyett amolyan szexi soulrock kerekedett ki a megújulásból, helyenként a Funkadelicet idézve. Érdekes lemez. Az NPR-on sreamelhető.

Azért még erre a hétre is jutott figyelemfelkeltő debütálás. A toronto-i Lydia Ainsworth-öt EP-je alapján simán oda lehet helyezni az artpop hercegnők táborába. A kifacsart énekhang ugyanúgy Kate Bush-tól és Tori Amostől eredeztethető, a dalokban pedig a bólogatásra ingerlő ütemek találkoznak a vonósokkal és a háttérben cikázó elektronikus hangokkal. Írjuk fel a ‘Kire kell majd odafigyelni?’ listára. A Dazed Digital-on streamelhető.

A legjobb heti debütre van még egy jelöltünk a törékeny, urbánus popzene oldaláról is. A Monument Valley név mögött  megbúvó Ned Younger első nagylemeze ha nem is hibátlan, de mindenképp kelően érdekes, és ami igazán figyelemreméltó, egységes hangulatú, nagyon jól felépített lemez. Helyenként elektronikus alapokon szellős hangszerelés - ez jellemző a legtöbb dalra. De azért van egy-két eltérő darab. (Az ütemes Web of Veins például elég slágergyanús.) A Line Of The Best Fiten hallgatható.

Ha valaki hiányolta volna eddig az egyszerű, klasszikusokhoz visszanyúló rockzenét annak most van egy ajánlatunk. Az ausztrál The Yearlings: All The Wandering című albumán a folkos-bluesos rock köszön vissza, de mindez nagyon szelíden, többnyire jólesően belassulva, ami remekül illik a jó időhöz. Erre kattintsanak érte.

Persze a táncolás sem megvetendő ilyentájt. Ahhoz pedig Lxury: Playground EP-je passzol leginkább az eheti felhozatalból. House a fő csap(at)ásirány, de sokfelé kikacsint az elektronikus zene világába. A Dazed Digital-on hallgatható repeaten.

https://recorder.blog.hu/2014/06/07/friss_zene_hosszuhetvegere_albumhallgato
Friss zene hosszúhétvégére - albumhallgató
süti beállítások módosítása