Programajánló: május 26. - június 2.

2014.05.26. 21:53, subrecorder

Girugamesh_Wallpaper_by_wiolet_delusion.jpg

Itt van ugyan a nyár, de a szabadtéri fesztiválok még épp hogy csak ébredeznek, van tehát még szufla a klubéletben. A négynapos Budapest Essentials programfolyam is például a héten pörög, benne két Recorder által prezentált bulival, de lesz japán metál, Puerto Ricó-i rokkenroll és afrikai származású neosoul énekeső is. 

Május 27. Kedd

A rock'n'rollt a két végénél fogják meg ezen az estén a zenekarok a Trafik Klubban, az egyik, a Los Vigilantes a "klasszikus" 60-as évek világát idéző rockabilly-val pusztít, míg a Paint Fumes egy modernebb, garázsrockos hangzást követ.

Los Vigilantes, Paint Fumes

Helyszín: Trafik Klub

Kezdés: 20:00

Belépő: 1000 Ft

Facebook esemény

Egzotikus országból, Puerto Ricóból érkezik a Los Vigilantes, illetve az USA-ból a Paint Fumes, mindketten az underground rock'n'rollra szakosodó Slovenly Records kötelékeihez tartoznak. Közös még bennük, hgy mindkettő 2011-ben hallhattunk róluk először, tehát két igen aktuális zenekarról beszélünk. Hangzásában a Los Vigilantes a kevésbé modern (de megunhatatlan) 60-as évekbeli rockzenét idézi meg, spanyol szövegekkel. A Paint Fumes pedig a mostanság igen kapós garage rockban utazik, annak minden jellegzetességével felvértezve. Tavaly léptek volna már fel nálunk de aztán az énekes majdnem végzetes autóbalesetet szenvedett, így a koncert elmaradt. A felépülés után a frontember szerencsére nem veszítette el sem színpadi energiáit, sem a humorérzékét, elég megnézni pár videójukat. Érdekes sztori, hogy az énekes 2011-ben vett először kezébe gitárt, egy hónappal később pedig már meg is volt az első Paint Fumes koncert. Ez így elmondva nem sok jót sejtet ugyan, de akiben benne van a rock'n'roll, annak elég hozzáérnie egy hangszerhez, a többi már jön magától. 


Május 28. Szerda 

Alig két hónappal Miyavi fellépése után ismét a japán visual kei-stílus egyik legismertebb képviselőjét láthatjuk élőben. Ők a Girugämesh.

Girugämesh

Helyszín: Club 202

Kezdés: 18:00

Belépő: 6900 Ft

Facebook esemény

Több mint 10 éves múltra tekint vissza Girugämesh, japán egyik leghíresebb olyan zenekara, akik Ázsián kívül is képesek voltak megvetni a lábukat. A visual kei sokszor inkább az érdekes látványra helyezi a hangsúlyt és a zene elveszik a fura ruhák, hajak és tetoválások között, de nem ennél a csapatnál. A Girugämesh talán a leg-"zenekarszerűbb" a stílus összes képviselője közül, a kezdeti nu metaltól, a későbbi progmetálon és Meshuggah által inspirált djenten át, jutottak el a mostani poposabb, elektronikus elemeket bőven tartalmazó dalaikhoz. Körülbelül úgy képzeljük el, mintha az Enter Shikari megnézett volna pár ezer animét. Sosem gondolták túl lemezeik címválasztását (Music, Now, Go), tavaly sem, amikor kiadták a Monstert, a hatodik albumukat. Ezen kicsit visszatértek az alapokat jelentő keményebb hangzáshoz, de kombinálták a később felvett elektronikával, szóval minden rajongót kielégítő anyag született. Megjelent egy válogatáslemezük is (Live Best), amiből, ha VIP jegyet veszel, kaphatsz is egy dedikált példányt a koncerten. 


Május 29. Csütörtök

Büszkén jelenthetjük, hogy "Recorder Presents" előadóként érkezik a Budapest Essentials fesztiválra Kingdom, a bass / future R&B egyik leghíresebb és legnagyobbra tartott képviselője. 

Kingdom, Mentalien, Revue, Aafro

Helyszín: Toldi Klub

Kezdés: 22:00

Belépő: 5900 Ft (Budapest Essentials napijegy)

Facebook esemény

Miután jó pár év producerkedés és jó néhány lefojtott ütemű UK Garage és R&B dal megírása után felfigyelt a Ezra Rubinra az amerikai bass musicot felszínen tartó Night Slugs kiadó, rögtön lehetett sejteni, hogy akár az underground elektronika egy új csillagát is köszönthetjük benne. Ez azonban gyorsabban valósult meg, mint azt bárki várta volna, és 2010-ben Kingdom már Nguzunguzu-val, Total Freedommal és Prince Williammel (persze nem az igazi brit herceggel) közösen megalapította a Fade To Mind nevű saját kiadóját, ami azóta az egyik legjobb nevű műhellyé vált. A FTM kiadványai mind felismerhetők futurisztikus hangzásukról és határozott, egységes vizuális világukról. Utóbbi természetes, hiszen a legtöbb artworköt maga Kingdom készíti, aki anno művészeti iskolában képzőművészetet tanult, vizuális művészként is tevékenykedik. Szívesen kollaborál más előadókkal, és tehetségek felfedezésében sem utolsó, neki köszönhetjük például, hogy kezd ismertté válni egy Kelela nevű énekeshölgy. 


Május 30. Péntek

Nem hagyjuk abba a büszkélkedést, hiszen az Essentials tartogat még egy Recorder Presents eseményt, a dán Whomadewho fellépését. 

Whomadewho, Hangmás

Helyszín: Akvárium Klub

Kezdés: 19:30

Belépő: 5900 Ft (Budapest Essentials napijegy)

Facebook esemény

Olyan remek mostanában a dán zenei színtér, hogy már lassan nem is tudunk lépést tartani a jobbnál jobb zenekarokkal. 2005-ben hallhattunk először a Whomadewhoról, akiknek ekkor jött ki első lemezük, de a nagyobb népszerűséget csak folyamatosan, az évek során érdemelték ki, köszönhető ez az úgynevezett "dupla vagy semmi" taktikájuknak. Ez annyit takar, hogy a második albummal kezdve az volt a céljuk, hogy minden egyes kiadott anyaggal megduplázzanak mindent a zenekar körül. a Facebook rajongókat, a YouTube megtekintéseket, a lemezeladásokat. Elhatározták, hogy ha ezt az album megjelenése utáni egy évben nem sikerül véghezvinni, akkor abbahagyják az egészet. Megvolt tehát a motiváció a folyamatos fejlődésre és ez a tudatosság és makacsság be is jött a dánoknak, hiszen valóban ugrásszerűen növekszik népszerűségük minden egyes kiadott lemezükkel. Diszkós, funkos, kísérleti popzenéjükról le is írtuk, hogy igazán élőben működik, úgyhogy mindenképpen érdemes megnézni őket. Ráadásul előttük hazai kedvencünk, a Hangmás játszik majd. 


Május 31. Szombat

Tehetségből nincs hiány az afrikai származású rapper-énekesnő Akua Naruban, soulos, jazzes zenéjét a világ szinte minden pontját érintő utazásai inspirálják. 

Akua Naru, Derültégből

Helyszín: A38

Kezdés: 19:30

Belépő: 2000 Ft

Facebook esemény

Nem kisebb név, mint a Fela Kuti-zenekar dobosa, Tony Allen fedezte fel Akua Narut, az akkor még Amerikában élő rapperlányt, akiben keveredik Lauryn Hill, Erykah Badu soulos énekstílusa, és a klasszikus amerikai femcee-k ritmusérzékenysége. Naru utazásai során bejárta többek közt Afrikát, Kínát és Franciaországot, mindenhonnan felcsippentve némi helyi jellegzetes hangzást, így zenéje igazi "világzene", amelyben rengeteg hatás megtalálható, mégis (vagy talán pont ennek köszönhetően) eredeti és friss marad.Saját dalai mellett rengetegen kérték már fel közreműködésekre is, dolgozott Tony Allenen kívül Wax Tailorral, Ty-al, és még a Roots-al is. Tavaly már láthattuk egyszer az énekesnőt az A38-on, de most ismét érdemes megnézni, hiszen korunk egyik legjobb neosoul/rap kombinációját nyújtja ő. Előtte a kéttagúként induló, mára már hatfős zenekarrá bővülő live hiphopban utazó Derültégből lép majd fel. 

 


További ajánlott zenei események idénre: 

 

Június 3. Kedd

Papp László Budapest Sportaréna

Iron Maiden

 

Június 6. Péntek

Kuplung

Crocodiles

 

Június 9. Hétfő

A38

Glasser

 

Június 11. Szerda

A38

Gabby Young

 

Június 17. Kedd

Budapest Park

Dropkick Muprhys

 

Június 18. Szerfda

A38

Crowbar

 

Június 25. Szerda

A38

The Naked And Famous

 

Július 1. Kedd

Budapest Park

Protest The Hero

 

Július 7. Hétfő

Budapest Park

Pet Shop Boys

 

Július 9.Szerda

Gozsdu Manó Klub

Deap Vally

 

Július 23. Szerda

A38

Church of Misery

 

Augusztus 2. Szombat

Akvárium

Black Lips

 

Augusztus 10. Vasárnap

A38

Converge

 

Október 15. Szerda

A38

Swans

 

Október 18. Szombat

Papp László Budapest Sportaréna

Kylie Minogue

 

Október 19. Vasárnap

A38

OFF!

 

Október 25. Szombat

Dürer Kert

Helmet

 

Október 27. Hétfő

Papp László Budapest Sportaréna

James Blunt

 

November 24. Hétfő

Akvárium Klub

George Ezra

https://recorder.blog.hu/2014/05/26/programajanlo_majus_26_junius
Programajánló: május 26. - június 2.
süti beállítások módosítása