Nahát, Róisín Murphy olaszul énekel!

2014.05.24. 16:34, Frontrecorder

rsz_roisin_murphy_3_by_ami_barwell_copy.jpg

A Moloko egykori énekesnője, Róisín Murphy két remek szólóalbuma (Ruby Blue - 2005, Overpowered - 2008) óta szórványosan hallatott magáról, leginkább mások lemezein való közreműködéseivel. 2014 a nagy visszatérés évének ígérkezik: ha minden igaz, nyáron érkezik az új szólóalbuma, előtte, május 28-án pedig megjelenik egy EP-je, rajta régi olasz táncdalok feldolgozásaival. De már addig sem kell várni: a Mi Senti című anyag itt végighallgatható.

A jellegzetes hangú ír dalszerző-énekesnő és utánozhatatlan divatikon ha nem is tűnt el teljesen a radarról, az utóbbi néhány évben kevésbé volt jelen a zenei köztudatban. Ennek oka részben magánéleti: született két gyermeke - 2009 decemberében Clodagh, majd 2012 szeptemberében Tadhg -, az első gyermekének apjával, Simon Henwood képzőművésszel szakított, második gyermekének apjával, a milánói zenei producer Sebastiano Properzivel összeházasodott, visszahúzódva a reflektorfénytől egy kicsit hétköznapi életet élt, amit saját bevallása szerint nagyon élvezett. Mindeközben azért nem nélkülöztük a hangját teljesen: énekelt többek közt a Crookers, Toddla T és Fatboy Slim David Byrne-vel közös lemezén, kollaborált Boris Dlugosch-sal és David Morales-szel, és adott ki pár saját single-t is (Orally Fixated, Momma's Place, Demon Lover, Simulation), amiket különböző tánczenei producerekkel készített. Az elmúlt időszak viszonylag ritkás zenei aktivitása után az idei éve sűrű lesz Róisínnak: februárban a Freeform Five Leviathan című trekkjén működött közre, várhatóan a nyár folyamán megjelenik végre a harmadik szólólemeze (de az is lehet, hogy két album lesz, a Guardian-nek adott interjújában elmondta, hogy 35 dal van a tarsolyában), és egy house EP is várható tőle.

A legfrissebb anyaga viszont az a hatszámos EP, melyen 60-as, 70-es évekbeli olasz táncdalokat ad elő. Ehhez az ihletet egyrészt az új élete, az olasz környezete adta, másrészt több évtizedes rajongása minden idők egyik legnépszerűbb olasz énekesnője, Mina iránt. A tévés varietéműsorok egykori sztárjától két dalt is átdolgozott, továbbá egy-egy Patty Pravo- Lucio Battisti- és Gino Paoli-dalt, illetve egy vadonat új, saját szerzeményt (In Sintesi) is felvett hasonló modorban. Az EP duplán kihívást jelentett számára, hiszen egyrészt életében először énekelt olaszul, másrészt ezek a dalok igencsak próbára tették az énekesi kvalitásait - saját bevallása szerint többször majdnem fel is adta. Az olasz zenei hagyományokból - a táncdaloktól az italo discóig - merítő, stílusgyakorlatnak is beillő elektropop anyag családi produkció, az EP producere Murphy férje volt. A május 28-án megjelenő Mi Senti meghallgatható alább: 


a deep house klubsláger Simulation klipje:


és a Freeform Five-val közös Leviathan diszkós, gospeles house mélyen szántása :

https://recorder.blog.hu/2014/05/24/nahat_roisin_murphy_olaszul_enekel
Nahát, Róisín Murphy olaszul énekel!
süti beállítások módosítása