Programajánló: május 20-26.

2014.05.19. 20:09, subrecorder

Wovenhand.jpg

Ez a hét aztán nem semmi! Különlegesen jó nevek érkeznek hozzánk, akik között van cuki cicapopper, kulthiphopper, altcountry ikon, de még kanadai tánczenei kistigris is. No meg lábunk is épphogy csak abbahagyta a rongyként viselkedést a múlt heti Recorder buli után, most csatlakozhat hozzá a fenekünk is.

Május 20. Kedd

Allie Hanlon várhatóan az év eddigi legcukibb koncertjét adja Peach Kelli Pop nevű társulatával - nincs olyan, akit az elbűvölő rágógumi punkot játszó zenekar ne venne le a lábáról. 

Peach Kelli Pop, Sonic Avenues, Needles//Pins

Helyszín: Trafik Klub

Kezdés: 20:00

Belépő: 1500 Ft

Facebook esemény

Cicaszem, cicás arcfestés, csokornyakkendő, fehér ing. Ez a Peach Kelli Pop csupa csaj formáció egyik alapfelszerelése, de tévedés ne essék, itt komoly rock and roll zenéről van szó, nem holmi cincogásról. Allie Hanlon a motorja a kanadai zenekarnak, a hölgy itt énekel-gitározik, de amúgy egy másik csapatban speciel dobol (The White Wires). Eddig megjelent két nagylemezüket a Burger Records jelentette meg, ha ízelítőt szeretnél, elég meghallgatni az árulkodó című Do The Eggroll című szerzeményt és mindent érteni fogsz. Körülbelül úgy képzeld el, mintha a Ramones egész nap vicces mopszokat posztolna a Facebook-oldalára. Előttük két szintén kanadai zenekar, a power popos punkban utazó Needles//Pins és a tapsolós "hey ho let's go" zenét játszó Sonic Avenues.


Május 21. Szerda

David Eugene Edwards feloszlott zenekara (16 Horsepower) utáni szólóprojektjével talán még nagyobb sikereket ért el, mint eredeti gárdájával, nem véletlenül. Stílusában keveredik a folkrock, a bluegrass, az altcountry, a népzene.

Wovenhand, Kaldera

Helyszín: A38

Kezdés: 20:00

Belépő: 4000 / 4900 Ft

Facebook esemény

Emelkedett rockzeneként lehet a legegyszerűbben leírni Edwards szólóprojektjét, de amúgy igazi stíluskavalkád az, ami a színpadra kerül, ha Wovenhandként játszik. Magyarországon immár hazatérő vendégként tartjuk őt számon, hiába láthattuk azonban már nem egyszer, fáradttá sosem vált a produkció. Nehéz is lenne "fáradtként" jellemezni, az áhítatosság, amivel Edwards a zene iránt viseltet, szinte emberfeletti. Sőt, tényleg az, hiszen az énekes erőteljes keresztény állásfoglalással alkot. Vallása nem csak központi szerepet játszik a zenéjében, de maga a zenéje a vallása. "Ezen a lencsén keresztül látok mindent az egész világon." - mondja egy interjúban. Meglepő lehet talán, hogy az USA-ban a főleg keményzenével foglalkozó Deathwish Inc. lemezkiadónál jelent meg legújabb, hetedik albuma, de a Refractory Obdurate sokszor ugyanolyan kegyelmet nem ismerő, mint akár egy Converge-anyag. Előtte a ritkán koncertező akusztikus Kaldera zenekar lép majd fel. 

 
Május 22. Csütörtök

Mikrofonhaj és szélsőbalos szövegű funkos hiphop. Ezt nyújtja már jó három évtizede Boots Riley kollektívája, a The Coup, és bár a mainstream sikerek mindig elkerülték őket, így is elég nagy kultuszuk alakult ki a tengerentúlon az évek során.

The CoupDokkerman and the Turkeying Fellaz

Helyszín: A38

Kezdés: 20:00

Belépő: 2500 / 3000 Ft

Facebook esemény

Boots Riley baráti köre olyanokból áll(-t), mint Tupac Shakur, Tom Morello, vagy éppen az Atari Teenage Riot, és a magánéletében kedvelt változatosságot a zenéjében is hallhatjuk. A 90-es évek egyik legmeghatározóbb hiphopcsapata a The Coup, amely sosem volt képes nagy nyilvánosságot elérni, de pont ezért épülhetett szépen lassan ekkora kultusz körülöttük. Riley Kaliforniában körülbelül azt művelte, amit a Public Enemy New Yorkban, csak sokkal gazdagabb, sokszor nagyzenekari alapokkal. Híresen balos politikai beállítottsága végett segítette az Occupy mozgalmat a kezdeteitől, írt 9/11 'til Infinity című dalt, a hajón is lehet számítani néhány kemény kinyilatkoztatásra. Először jönnek Magyarországra, így a különlegesnél is különlegesebb ez az esemény. Előttük a Dokkerman and the Turkeying Fellaz játszik táncolós deep funkot. 


Május 23. Péntek

Az egyik legnevesebb és legrégebb óta zenélő tech-house producer látogat el hozzánk többedszerre pénteken. A kanadai Tiga kifejezetten szereti a magyar közönséget, lévén félig ő maga is hazánk fia.

Tiga, Secret Factory, Jay Lumen

Helyszín: Akvárium Klub

Kezdés: 22:00

Belépő: 2900 / 3500 Ft

Facebook esemény

Nem csak hazájának (és úgy körülbelül az egész észak-amerikai kontinensnek) az egyik leghíresebb dj-je és producere Tiga, hanem ő a legendás Turbo Recordings kiadónak az alapítója/feje is. Neki (is) köszönhette a tengerentúl a 90-es évekbeli felzárkózását a brit klubkultúrához, ő szervezte sokáig a bulikat Montreal híres szórakozóhelyére a SONA-ba. Amit elkezdett a 90-es években, az a 2000-es évtizedben érett be teljesen, ekkorra szinte sorban álltak nála a fiatal tehetségek, hogy bekerülhessenek a Turbóhoz, miközben ő maga bohém dendi figuraként sorolt be az elektronikus tánczene igazi egyéniségei közé, saját diszkográfiáját remek albumokkal, mixlemezekkel és megszámlálhatatlan remixszel (Depeche Mode, Scissor Sisters, The xx, Moby, Justice, LCD Soundsystem, Friendly Fires és még sorolhatnánk) építve folyamatosan. Előtte és utána a Secret Factory és Jay Lumen pörgeti majd a lemezeket. 


Május 24. Szombat

Nagy örömünkre szolgál Titeket megint megtáncoltatni, ezúttal az 50-es évekhez képest időben kicsit közelebbi, de nem kevésbé különleges zenékkel. Italo és eurodisco orgia a Beat On The Bratben!

Italo oder Eurodisco?

Helyszín: Beat On The Brat

Kezdés: 21:00

Belépő: az nincs

Facebook esemény

A Daft Punk tavalyi lemezével egész retrólavinát indított el, képesek voltak egy olyan tetszhalott zenekarból, mint a Chic fesztivál headlinert csinálni, és rávenni egy 73 éves, jó kedélyű bácsikát arra, hogy elkezdjen dj-zni. Utóbbi nem más, mint Giorgio Moroder, a hetvenes-nyolcvanas évek diszkózenéjének egyik királya, akinek a legtöbb akkori nagy sikerben benne volt a keze. (Nemrég az NME is minden idők három legjobb számának választotta a Donna Summerrel felvett I Feel Love-ot.) Moroder volt sok egyéb mellett a nyolcvanas években kibontakozó eurodisco egyik legnagyobb hatású úttörője, akinek nyomában egymást érték a negédes-nyálas popot szintetikus hangszínekbe és feszes ritmusokba csomagoló neves és névtelen előadók. Az eurodiscóval egy időben fejlődött ki az italo disco is, ami mint a neve mutatja alapvetően a szintetikus diszkózene olasz leágazása, a kezdeti, progresszív időszakában nagy hatással volt a technóra is, aztán a nyolcvanas évek második felére elgagyisodott, miközben tarolt Európa déli és keleti részének szórakozóhelyein. De ahogy az lenni szokott, ennyi év távlatából ami egykor ciki volt, az mostanra menő lett, és ez pontosan így van az euro- és italo discóval is, mi pedig imádjuk a nyolcvanas évek műanyag szintihangzásait, amiből (no meg borzasztó angol akcentussal előadott gyenge énekesteljesítményekből) lesz bőven ezen az estén. Hódolj a bűnös zenei örömöknek, és a fenekedet ne hagyd otthon!

 

További ajánlott zenei események idénre:

 

Május 27. Kedd

Trafik Klub

Paint Fumes

 

Május 28. Szerda

MÜPA

Pat Metheny

 

Május 29. Csütörtök

Corvintető

Jillionaire

 

Május 30. Péntek

Corvintető

Outlook Launch Party

 

Június 3. Kedd

Papp László Budapest Sportaréna

Iron Maiden

 

Június 6. Péntek

Kuplung

Crocodiles

 

Június 9. Hétfő

A38

Glasser

 

Június 11. Szerda

A38

Gabby Young

 

Június 17. Kedd

Budapest Park

Dropkick Muprhys

 

Június 18. Szerfda

A38

Crowbar

 

Június 25. Szerda

A38

The Naked And Famous

 

Július 1. Kedd

Budapest Park

Protest The Hero

 

Július 7. Hétfő

Budapest Park

Pet Shop Boys

 

Július 9.Szerda

Gozsdu Manó Klub

Deap Vally

 

Július 23. Szerda

A38

Church of Misery

 

Augusztus 2. Szombat

Akvárium

Black Lips

 

Augusztus 10. Vasárnap

A38

Converge

 

Október 15. Szerda

A38

Swans

 

Október 18. Szombat

Papp László Budapest Sportaréna

Kylie Minogue

 

Október 19. Vasárnap

A38

OFF!

 

Október 25. Szombat

Dürer Kert

Helmet

 

Október 27. Hétfő

Papp László Budapest Sportaréna

James Blunt

https://recorder.blog.hu/2014/05/19/programajanlo_majus_20
Programajánló: május 20-26.
süti beállítások módosítása