Gigantikus albumhallgató - gyere velünk!

2014.05.09. 18:18, rerecorder

2013THEHORRORS_JF_0078190314.jpg

Rég jelentkeztünk már albumhallgatóval, hát most egy nagy összeállítás a jutalma a türelmes, egész lemezeket még mindig hallgató olvasóinknak. A stream nagy része pedig valóban elég jó és izgalmas ahhoz, hogy mi is ajánljuk őket. Kezdjük a nagyobb nevekkel.

A Horrors három év után jött ki új nagylemezzel. A Luminous részben tovább viszi az ezt megelőző Skying pszichedelikus-széteffektezett popját, de ad hozzá menő elektronikát is, amire akár még táncolni is lehet. Továbbra is szeretjük őket nagyon. 

 

Az évtized elején újraaktivizálódó Swans is új lemezzel jön ki. A két órás To Be Kind címén az együttes rajongói jót mosolyoghatnak, hiszen Michael Giráék zenéjére sok mindent lehet mondani csak azt nem, hogy kedves, és ez az új albummal sem változik meg. Kompromisszummentes, brutális, de egyben hipnotizáló szörnyeteg lett ez is. Az NPR oldalán hallgatható. (http://www.npr.org/2014/05/04/308392426/first-listen-swans-to-be-kind)

Ugyanott a hét legizgalmasabb megjelenése is streamelhető. A Sylvan Esso duóban az énekesnő a folkzenét játszó vermonti Mountain Man együttesből jött, míg a dalokat szerző Nick Sanborn a mindenféle amerikai gyökerekkel rendelkező műfajt megkavaró Megafun-ból. Közös lemezük ennek ellenére színtiszta elektronikus popzene, de annak is az izgalmas ágáról. A néhol kicsit experimentális, kicsit táncolható, helyenként pedig kifejezetten fülbemászó lemez az év eddigi egyik legnagyobb meglepetése.(http://www.npr.org/2014/05/04/307765618/first-listen-sylvan-esso-sylvan-esso)

Itthon ugyan sose lett igazán ismert, de Amerikában és Nyugat-Európában elég nagy rajongótáborral rendelkezik Ben Harper, akinek egyik ismérve, hogy körülbel minden évben kiad egy lemezt, szólóban vagy épp valamilyen közreműködőkkel. Most épp az utóbbi helyzet áll fenn, de nem is akárhogy. Édesanyjával Ellen Harperrel vette ugyanis fel a most megjelenő Childhood Home című albumot, ami a kedves, kellemes folk-americana vonalon mozog. A szövegek pedig nem meglepő módon a család és az otthon körül forognak. A Rolling Stone oldalán hallgatható. (http://www.rollingstone.com/music/news/stream-ben-and-ellen-harpers-new-collaborative-lp-childhood-home-20140429)

Folkos megjelenésekben egyébként is nagyon erős volt a hét. A korai Laura Marlingot idéző Tiny Ruins (immár trió felállásban rögzített) második albumát csak ajánlani tudjuk. A maga nemében hibátlan Brightly Painted One a Line Of The Best oldalán streamelhető. (http://www.thelineofbestfit.com/new-music/album-stream/stream-the-new-album-from-tiny-ruins)

Ray LaMontagne előző albumával a legjobb kortárs folk lemez Grammy-díját is elnyerte, ami ha mást nem is, az elismertséget mindenképp jelzi. A legújabb, Supernova című lemez azonban rockosabb, mint elődje, ami nem is meglepő ha tudjuk, hogy Dan Auerbach volt a producere. A végeredmény így a legrosszabb esetben is korrekt megidézése sok-sok klasszikusnak, akiket most leginkább éppen a hatvanas évek végi pszichedelikus, folk-rockos előadók között kell keresni. A Telegraph oldalán hallgatható. (http://www.telegraph.co.uk/culture/music/rockandpopfeatures/10797144/Ray-LaMontagne-premieres-his-album-Supernova-online-album-stream.html)

Az eddig gyerekdalokban utazó Frances England első felnőtteknek szóló – néhol Laura Veirs-t idéző – albuma pedig a Paste oldalán streamelhető. (http://www.pastemagazine.com/blogs/av/2014/05/album-stream-frances-england---paths-we-have-worn.html)

A Walkmen mindenféle hangszeren játszó tagja, Walter Martin első szólólemezét jelenteti meg a napokban, aminél kedvesebb lemezt nem nagyon hallhattunk eddig idén. A tíz indie-popos, folkos dalnak nagyon fog örülni mindenki, aki az ilyet szereti. A közreműködők között pedig ott van Karen O (egy csodálatos duettel), illetve a National-énekes Matt Berninger is. Mindezért pedig csak a Pitchfork Advance-re kell átkattintani. (http://pitchfork.com/advance/425-were-all-young-together/)

Ha pedig már ott vannak, maradjanak is egy darabig, mert most kivételesen erős a felhozatal stream-ügyileg. A szépemlékű Vivian Girls egykori tagja Katy Goodman szólóban folytatja tovább, és nagyon jól teszi. A La Sera néven kiadott bemutatkozás fülbemászó pop-rockja remekül sikerült. Nyárra ideális lesz. (http://pitchfork.com/advance/426-hour-of-the-dawn/)

A pszichedelikus-szétfolyós számokban utazó Amen Dunes komoly vendégszereplőkkel készült új albumán tőlük szokatlanul megfogható dalok szerepelnek. Mindez azonban egy pillanatra sem teszi kevésbé érdekessé a Love című albumot. Sőt, könnyedén hozza a Sacred Bones kiadó egyenletesen magas színvonalát. Érdemes meghallgatni. (http://pitchfork.com/advance/422-love/)

Ugyanott a dölöngélős-napsütötte-hálószoba hip-hop-pal induló, aztán a második lemezre a függönyöket behúzó Baths egy hasonlóan sötét hangulatú új EP-vel tartja magán a figyelmet. (http://pitchfork.com/advance/419-ocean-death/)

A tavaly ilyentájt a Kuplungban Mac DeMarco előzenekaraként is maradandót alkotó Sean Nicholas Savage új albuma is szerepel az Advance kínálatában. A nagyjából az ironikus(?) lo-fi soul-popban utazó Savage Bermuda Waterfall című lemeze pedig hasonlóan zavarbeejtő, és imádnivaló, mint az akkori fellépése volt. (http://pitchfork.com/advance/421-bermuda-waterfall/)

Még inkább nehéz, sőt konkrétan lehetetlen is, körülírni a szintén itt hallgatható új Tobacco lemezt. Aki ismeri a Black Moth Super Rainbow-tag Thomas Fec régóta futó oldalági projektjét az nagyjából tudja, miféle őrült kavalkádra számíthat, aki nem az pedig tegyen vele egy próbát. Érdemes. (http://pitchfork.com/advance/420-ultima-ii-massage/)


VAGY CSAK NÉZZE MEG EZT A KLIPET, HOGY NAGYJÁBÓL TUDJA, MIRŐL IS VAN SZÓ.

Mindeközben hip-hop/R&B fronton is voltak említésre méltó megjelenések, melyek közül főleg a legutóbbi Beyoncé album mögött is bábáskodó Boots első mixtape-je érdekes, ami valószínűleg elég nagyot fog szólni az interneten. A Buzzfeedre (igen, oda) kattintva (http://www.buzzfeed.com/naomizeichner/boots-winter-spring-summer-fall) mindenki eldöntheti maga, hogy jogosan-e vagy sem. Az elég izgalmas hangokkal és ügyes megoldásokkal teleszórt mixtape azért egy hallgatást mindenképpen megér.

Ha pedig valaki ennél ismerősebb vagy slágeresebb hangzásra vágyik, annak ott van 2 Chainz lemezbeharangozó EP-je, vagy a producerként már elég sokaknak besegítő Iamsu! első lemeze. Már ha valaki szereti az ilyet. Itt (http://consequenceofsound.net/2014/05/download-2-chainzs-freebase-ep/) és itt(http://weuponit.com/2014/05/06/album-stream-iamsu-sincerely-yours/).

És még mindig nincs vége. Aki nagyon gyors az egy korrekt surf-rockos/pop-rockos lemezt is elcsíphet, amit meglepő módon egy kanadai zenekar a Sweet Jets vett fel. Az Exclaim.ca-n streamelhető. (http://exclaim.ca/MusicVideo/ClickHear/sweet_jets-breath_of_heat_album_stream)

Maradva Kanadánál, egy igazi tökös-dögös, grúvi rocklemez is érkezett az országból. A toronto-i Dearly Beloved új lemezébe a műfaj nagy profijai, a Queens of The Stone Age lemezeket is produceráló Chris Goss, és az Eagles of Death Metal-lal turnézó Dave Catching is besegített. Szintén az Exclaim-en hallgatható. (http://exclaim.ca/MusicVideo/ClickHear/dearly_beloved-enduro_album_stream)

Ha valaki nem vágyik se vidámságra, se rockolásra, csak éppen szomorkodni szeretne egy rendeset, de nem talál hozzá megfelelő aláfestőzenét, annak a Hypem-en hallgatható Dawn Golden lemezt ajánljuk. Az erre pont megfelelő. http://hypem.com/premiere/dawn+golden

Akit pedig semmi a fentiek közül nem fogott meg, annak egy kis érdekesség a végére. A Dublin Guitar Quartet játszik Philip Glass-darabokat, amit ide kattintva meg is lehet hallgatni. (http://www.wqxr.org/#!/story/fingerboard-fretboard-philip-glasss-string-quartets-guitars/)

https://recorder.blog.hu/2014/05/09/gigantikus_albumhallgato_gyere_velunk
Gigantikus albumhallgató - gyere velünk!
süti beállítások módosítása