Programajánló: május 6-12.

2014.05.05. 20:38, subrecorder

Samuel-Jon-Samuelsson---der-Posaunist-aus-Reykjavik.jpg

Heti programajánlónk mottója: sok kicsi sokra megy! Bár eget rengetően nagy név nem jön hozzánk, minden napra jut valami egészen különleges, legyen az izlandi jazz big band, portlandi szintipornó, clevelandi posztpunk vagy finn krautrock. 

Május 6. Kedd

A Küss Mich és a Holalo közös szervezésében nemhogy Magyarországra, de Európába is először érkezik az USA-beli Soft Metals szintiduó. 

Soft Metals

Helyszín: Toldi Klub

Kezdés: 22:00

Belépő: 1000 Ft

Facebook esemény

A Soft Metals fiú-lány duója Portlandből származik, egyszerű lenne tehát gyökereik révén a Glass Candy-hez és a Chromatics-hoz hasonlítani, és bár vannak közös vonásaik, azért nem mosható össze velük. Lebegős dallamaik megszólaltatásához egyaránt használnak analóg és digitális eszközöket is, és bár zenéjükben ott van a melankólia, mégsem válik sötétté. Ian Hicks és Patricia Hall 2009-ben alapította a Soft Metals-t, a méltán híres Captured Tracks kiadó (náluk van például Mac DeMarco, a DIIV, a Soft Moon vagy a Beach Fossils) szinte azonnal felfigyelt rájuk, a következő évben már ki is adták első EP-jüket, azóta pedig megjelent két nagylemezük. A duó fellépése a Budoku (Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál) nyitóeseményének része. 


Május 7. Szerda

"Elemi erejű" - ezzel a jelzővel általában metálzenekarokat szoktak jellemezni, nem jazz big bandeket. Pedig az izlandi Samúel Jón Samúelsson 18 tagú kollektívájára ez az legalkalmasabb kifejezés.

Samúel Jón Samúelsson Big Band, Nat Osborn Band

Helyszín: A38

Kezdés: 20:00

Belépő: 2500 / 4000 Ft

Facebook esemény

Tavaly egyszer már ellátogatott hozzánk az izlandi jazzfunk válogatott és akkora sikert arattak az A38-on, hogy idén megint felkérést kaptak tőlük: ismételjék meg bombarobbanás erejű fellépésüket! Zenéjükben vegyítik a jazz, a funk és az afrobeat elemeit, miközben a színpadon hatalmas energiákat szabadítanak fel a programozó külsejű tagok. Samúel Jón Samúelsson a 90-es évek óta az egyik leghíresebb izlandi zenész, nem csak jazz körökben, tagja volt például a szigetország legendás Jagúar nevű zenekarának is, mielőtt saját csapatát megalakította. Azóta az ő szerzeményeit fújja a monumentális, 18 tagú együttes, melyben a gitáros például pizsamában szeret riffelgetni. Elgondolkodtál már azon, milyen lenne, ha George Clintont kereszteznék egy vikinggel? Ha igen, itt a helyed. Előttük a New York-i Nat Osborn lép majd fel héttagú zenekarával.


Május 8. Csütörtök

Szeretted a Judgment Night (Az ítélet éjszakája) című Emilio Estevez-filmet? Ha igen, akkor egészen biztosan nagyrészt a hozzá készült rapet és metált keresztező soundtracknek volt ez köszönhető. Most meghallgathatod a teljes számlistát, magyar zenészek előadásában. Slam, da dá dá!

Judgment Night vol. 2

Helyszín: Dürer Kert

Kezdés: 22:00

Belépő: 1500 Ft

Facebook esemény

2008-ban, tehát jó rég rendezték az első Judgment Night-estét, de aki ott volt, a mai napig könnyes szemmel gondol vissza rá. Ha akkor kimaradtál, de a filmet betéve tudod, és érdekel mit neveztek Brooklynnak a 90-es években, akkor most bepótolhatod. Olyan előadókat hozott össze egy-egy dal erejéig a soundtrack, mint a Biohazard és az ONYX, a Helmet és a House Of Pain, a Slayer és ICE-T, vagy a Pearl Jam és a Cypress Hill. A Dürerben hasonló stíluskeresztezésekre lehet számítani, olyanokkal (a teljes névsorolvasásra nem vállalkoznánk), mint Funktasztikus, MANGO aka Modul, MC Zeek, a Beat Dis, Vörös András, az Ayahuaska, vagy a Sepoq. Kurvák és fegyverek, na meg hullák és gengszterek. Ne hagyd ki, lehet hogy megint 6 év múlva lesz a következő.


Május 9. Péntek

Dánia leghíresebb house producere, Noir végre Magyarországra látogat, és nem csak ő. Ráadásként hazalátogat Németországból hazánk fia, Belocca is. 

Noir, Belocca, Bohumil

Helyszín: Akvárium Klub

Kezdés: 22:00

Belépő: 2900 / 3500 Ft

Facebook esemény

Noir 2004 óta producerkedik, de előtte DJ-ként gyakorlatilag a soultól elkezdve a hiphopon át a technóig minden stílusban kipróbálta magát. Mikor aztán elkezdett saját szerzeményeket írni, leragadt a house-nál, és azóta is ott kell keresnünk. Az egyik legtehetségesebb producernek tartják, nem véletlenül válogatta be Pete Tong a BBC Radio 1 Essential Selectionbe, és bizonyára a szettjeire megőrülő tömegek sem nagyothallók. Erre az egy estére hazatér a Németországban dolgozó Belocca, aki saját stílusát MainGroundnak nevezi, tehát egyszerre mainstream és underground. Ez gyakorlatban annyit tesz, hogy tömegek számára könnyen emészthető trackjeit kritikusi és szakmai körökben is méltatják. Olyanok játsszák a számait, mint Richie Hawtin vagy Mark Knight. Előttük a Soundhead 'Best of 2013' szakmai szavazásának második helyezettje, Bohumil játszik. 


Május 10. Szombat

Pillanatok alatt elkapkodták a Budapest Voices A38-as koncertjére a jegyeket, aki akkor lemaradt, most pótolhatja, a kórus a Kobuci Kertben lép fel ezen a szombaton.

Budapest Voices

Helyszín: Kobuci Kert

Kezdés: 19:00

Belépő: 1000 Ft

Facebook esemény

Ha volt az utóbbi időben hazánkban internetes zenei szenzáció, akkor az a Budapest Voices kórus a hazai alter slágerek feldolgozásaival. Egy Tankcsapda újragondolással indult az egész (Adjon az ég), aztán a nagy sikerre való tekintettel jött a többi, a Quimby, a Kispál, Péterfy Bori, a Kowalsky meg a Vega, vagy az Anna and the Barbies. A zenekar 12 énekesből és egy ütőhangszeresből áll, feldolgozásaik mindig kreatívak és szórakoztatóak. Az eredeti dalok előadói is mind rajongók, hiszen ők is érzik, a Budapest Voices által olyan emberek számára is eljuthat a zenéjük, akiket ők maguk nem biztos, hogy meg tudnának fogni. A kórus nem véletlenül kapós, legutóbbi koncertjükre nagyon hamar elfogytak a belépők, de nem terveznek turnézni, maradnak az egy-egy fellépésnél. Most szabadtéren próbálhatják ki magukat a Kobuci Kertben. 


Május 11. Vasárnap

Nincsen hét posztpunk nélkül, ezen a héten is lehet tűnődni az élet/szerelem/bármi értelmetlenségén hideg gitárriffekre, ezúttal a clevelandi Pleasure Leftists segítségével. 

Pleasure Leftists, Padkarosda, ODDDS

Helyszín: Trafik Klub

Kezdés: 20:00

Belépő: 1000 Ft

Facebook esemény

Nagyon kilátástalan lehet az élet Clevelandben, csupa nihilista, önpusztító zenész (Trent Reznor), férfikönnyeket előcsaló indiezenekar (The National) kerül ki onnan. De még azok sem menekülnek, akik könnyed powerpoppal kezdenek, első lemezük után alig egy évvel később ők írják meg a húszas éveiben járó generáció egzisztencialista himnuszait (Cloud Nothings). Ilyen vidám környezetből és illusztris társaságból érkezik a Pleasure Leftists, akiknek örvénylő gitártémái és elragadó hangú énekesnője hallatán rögtön megjön az ember kedve egy kis kedvetlenséghez. Előttük a hazai punkcsapat, a Padkarosda játszik, illetve az azóta nevet kapó ODDDS, akiknek a Facebook eseményen való bemutatását inkább idéznénk: "Továbbá fellép egy még név nélküli zenekar, akikről csak annyit tudok, hogy a volt lakótársam is benne van és azt írta, hogy nem lesz nagyon sikítozós földön fetrengős emo geci. Ha mégis, akkor majd leküldjük őket a színpadról."


Május 12. Hétfő

A finnek legújabb fiatal zenei exportcikke, a Death Hawks látogat el hozzánk végre, hogy kraurockjukkal jól megidézzék a 70-es éveket. 

Death Hawks, The Devil's Trade

Helyszín: A38 Kiállítótér

Kezdés: 20:00

Belépő: 1000 / 1500 Ft

Facebook esemény

Észak-Európában alig pár év alatt (hír)nevet szerzett magának a Death Hawks, most pedig kontinensünk közepét tervezik meghódítani új turnéjukkal, amelynek egyik állomása fővárosunk lesz. Szeretnek hajón lenni a srácok, nemrég forgattak Finnországban egy dokumentumfilmet, ahol 14 zenekar egyikeként kaptak pár ezer üveg sört, felrakták őket egy gőzösre azzal a felszólítással: alkossatok! A krautrockot bluesos és folkos elemekkel gazdagító Halálsólymok egész földrészt érintő sikerre vannak ítélve, érdemes még most elkapni őket, hogy elmondhassuk, mi még láttuk őket (viszonylag) kis csapatként. A 100%-os bajuszgyakoriságú finnek mellett ott lesz a HAW együttes frontembereként ismert, de most szólóban fellépő Makó Dávid, azaz The Devil's Trade.


További ajánlott zenei események idénre:

 

Május 21. Szerda

A38

Woven Hand

 

Május 22. Csütörtök

A38

The Coup

 

Május 24.

A38

Pangaea

 

Május 28. Szerda

MÜPA

Pat Metheny

 

Május 29. Csütörtök

Corvintető

Jillionaire

 

Május 30. Péntek

Corvintető

Outlook Launch Party

 

Június 3. Kedd

Papp László Budapest Sportaréna

Iron Maiden

 

Június 6. Péntek

Kuplung

Crocodiles

 

Június 9. Hétfő

A38

Glasser

 

Június 11. Szerda

A38

Gabby Young

 

Június 17. Kedd

Budapest Park

Dropkick Muprhys

 

Június 18. Szerfda

A38

Crowbar

 

Június 25. Szerda

A38

The Naked And Famous

 

Július 1. Kedd

Budapest Park

Protest The Hero

 

Július 7. Hétfő

Budapest Park

Pet Shop Boys

 

Július 9.Szerda

Gozsdu Manó Klub

Deap Vally

 

Július 23. Szerda

A38

Church of Misery

 

Augusztus 2. Szombat

Akvárium

Black Lips

 

Augusztus 10. Vasárnap

A38

Converge

 

Október 15. Szerda

A38

Swans

 

Október 18. Szombat

Papp László Budapest Sportaréna

Kylie Minogue

 

Október 19. Vasárnap

A38

OFF!

 

Október 27. Hétfő

Papp László Budapest Sportaréna

James Blunt

https://recorder.blog.hu/2014/05/05/programajanlo_majus_6
Programajánló: május 6-12.
süti beállítások módosítása