Dalpremier! Upor András: Angry Song

2014.04.06. 16:55, rerecorder

upor.jpg

Upor András Angliában, a londoni Goldsmiths egyetem zeneszakán szerzett diplomát 2013-ban, azóta itthon koncertezik, jellegzetes slide gitárjáték és energikus előadásmód jellemzi és most elkészült egy klipje egy remek, delta blues-os dalához.

Upor András nemcsak Angliában szerzett tapasztalatokat, de egyetemi tanulmányai előtt, kamaszként Amerikában is, ahol megfertőzte a delta blues, azóta is erre a stílusra épít. Tavaly a Veszprémi Utcazene Fesztiválon mutatkozott be, majd egyre többet lép fel országszerte is. "Az énekes-dalszerző saját számai a delta bluesra, a folk műfajokra és a 60-as 70-es évek rockzenéjére egyaránt építenek. Műsorában szerepelnek újraértelmezett tradicionális blues számok, Tom Waits-, Loudon Wainwright- és Jimi Hendrix-feldolgozások is."

Upor most az Angry Songgal mutatkozik be klippel is, melyről így mesél. "Ezt a dalt egy dombtetőn, egy londoni parkban írtam, a Goldsmiths egyetem környékén, ahol tavaly végeztem zenészként. Nekem az Angry Song a frusztrációról, az elvándorlásról, és leginkább a világba való beilleszkedés nehézségeiről szól. Gyakori témám, hogy ez a világ egyáltalán nincs rendben és rohadtul igazságtalan, és azt, hogy ez miért van így elég nehéz ép ésszel feldolgozni. Kamaszkorom óta rajongok az igazi autentikus blues zenéért, mert elementáris ereje van annak, ahogyan őszinte érzelmeken keresztül beszél elnyomásáról, fájdalomról, szerelemről, és halálról. Ráadásul ezt nem csak búslakodva, hanem derűs humorral, és iróniával is teszi. Ez a dal, az Angry Song is a 20-30-as évek delta blues zenéjéhez nyúlik vissza. Ez a műfaj a kortárs könnyűzene egyik legfontosabb gyökere. Én úgy próbálom aktuálissá tenni ezt az ősi formát, hogy elsősorban az energiát és az érzelmeket veszem át, és ezeken keresztül beszélek a saját életemről, és generációm jelenlegi helyzetéről."

A videót forgató Micsoda Dánielt (aki mellesleg a The Immigrants kliprendezője is) a klipforgatásról kérdeztük: "Az a vicces ebben a klipben, hogy semmi nem úgy és nem az lett, aminek eredetileg szántuk, viszont végül egy dolog csak kikristályosodott: a delta blues most is nagyon király, és Andris is."

Upor András élőben legközelebb 2014. április 9-én, szerdán 21 órától a Kuplungban lép fel, ahol ennek a klipnek a rendezője Micsoda Dániel is zenél majd. Facebook-eseményoldal 

http://andrasupor.com
http://facebook.com/uporandras

és akkor a klip:

https://recorder.blog.hu/2014/04/06/dalpremier_upor_andras_angry_song
Dalpremier! Upor András: Angry Song
süti beállítások módosítása