Walesi indiántörzstől a vad, pszichedelikus walesi sörig – Super Furry Animals-hírek

2014.03.19. 20:16, rerecorder

super_furry_animals_fuzzy_beer-500x333.jpg

A Recorder szerkesztőségének egy kisebb hányada nagy rajongója a walesi csodazenekarnak, a Super Furry Animalsnek. A szerkesztőség ezen kisebb hányada már 2009 óta vár egy új SFA albumra, hiszen legutóbbi, kilencedik sorlemezük, a Dark Days/Light Years abban az évben jött ki. És sajnos most sem hoztunk jó hírt. Illetve dehogynem. Bár új albumnak továbbra sincsen se híre, se hamva, azért a tagok külön-külön előállnak új dolgokkal. Együtt meg egy sörrel.

Az énekes, Gruff Rhys hiperaktivitását már megszokhattuk, ő volt a legkevésbé tétlen az elmúlt években. 2010-ben közös album egy brazil tévészerelővel, Tony De Gattorával, 2011-es szuper szólólemez (Hotel Shampoo, lemezkritika itt, bécsi koncertbeszámoló emitt), kalandozások Patagóniában walesi ősök után kutatva, ebből Separado! címmel dokumentumfilm is készült, aztán közben megérkezett a szintipop projektjének, a Neon Neonnak a második lemeze, és vendégszerepelt többek között Gorillaz-dalban (Superfast Jellyfish) is.

GRUFF RHYS.jpgMost meg új lemeze van. Sőt, mi több, egy könyve is! Sőt, egy újabb dokumentumfilmje is! És még egy app is! Tehát ez már összművészeti produkció! Gruff megint nem bírt a fenekén maradni, de most Észak-Amerikába utazott, John Evans walesi felfedező nyomába, aki 1792-ben átutazva az óceánt, Baltimore-ba tette át a székhelyét, hogy megkeressen egy walesi nyelven beszélő indián törzset, akikről az a hír járta, hogy Madog herceg leszármazottai, akiről pedig az a legenda keringett, hogy felfedezte Amerikát, mivel már 1170-ben kikötött a későbbi Amerika partjainál. Evans végül megtalálta a törzset, de walesi nyomokra sajnos nem bukkant, ellenben további nagy utazásokat tett, például 1800 mérföldön át hajózott a Mississippin, a folyóról később térképet is készített. New Orleansban halt meg, harmincadik születésnapja előtt.

Gruff ezt az utat járta be; dalokat írt, koncertezett, szólólemezt készített (jó haverjával, a Flaming Lips dobosával, Kliph-hel), könyvet írt, és a Separado! rendezőjével, Dylan Goch-csal dokumentumfilmet is forgatott, és mindezeknek az American Interior címet adta. Megjelenés május 5-én.

gulp.jpgA Super Furry Animals basszusgitáros, Guto Pryce 2012-ben zenekart alapított feleségével, Lindsey Levennel, Gulp néven. A netre eddig felkerült dalok alapján (legutoljára, pár napja a Vast Space landolt a világhálón) a retrofuturista psych-pop területén barangolnak öles léptekkel, elsőre fülbemászó dallamokkal. Bemutatkozó lemezük idén érkezik.

A végére maradt a legfontosabb hír: bár új Super Furry-lemez nincsen, de van már SFA sör! Pontos definíció szerint: 8,5%-os, pszichedelikus, vad, walesi sör! A márkanév Fuzzy – az elnevezés az első SFA lemez, az 1996-os Fuzzy Logic címéből jött. A receptjét nem árulták el. Amíg megérkezik a következő SFA album, a szerkesztőségnek az a bizonyos kisebb hányada bevásárol néhány kartonnal, hogy gyorsabban teljen a várakozás.

ÉS A MOGWAI-WHISKYT KÓSTOLTAD MÁR?

Soós Csaba


az American Interior című új Gruff Rhys-dal:


az azonos című doksi trailere:


és a Gulp Vast Space című dala:

https://recorder.blog.hu/2014/03/19/walesi_indiantorzstol_a_vad_pszichedelikus_walesi_sorig_super_furry_animals-hirek
Walesi indiántörzstől a vad, pszichedelikus walesi sörig – Super Furry Animals-hírek
süti beállítások módosítása