Albumpremier! Seen: Intrigue And Love

2014.01.21. 11:30, rerecorder

2_2.jpg

A magát kényelmes, de büszke zenekarként meghatározó SeeN 2012 tavasza után jelentkezik második albumával. A budapesti underground zajrock-formáció ismét konceptlemezt készített, amely a szerelem és ármány témakörét járja körbe.

Seen_Intrigue_and_Love_cover.jpgA SeeN 2004-ben alakult a Blind Myselfből akkor kiváló basszusgitáros, Kolozsi Péter vezetésével, majd sorsa összefonódott az éppen újjáalakuló Esclin Syndoval. Egy ideig közösen futott a két zenekar, de mára már csak a SeeN létezik, melynek tagsága így is számos más formációban is megfordul: Kolozsi Péter – basszusgitár (Haunebu, Napokon, ex-Esclin Syndo), Somló Dániel – dob (Grand Mexican Warlock, ex-Esclin Syndo), Ratkóczi Huba – gitár (Napokon, Soulbreakers, ex-Esclin Syndo), Bodóczy Zoltán Undos – ének (Grand Mexican Warlock), Sándor Dániel – billentyű, gitár (Volkova Sisters, IHM, ex-Esclin Syndo).

A zenekar életében egy szentbékállai szőlőbirtok a legfontosabb helyszín, a kvintett minden évben, úgy egy hétre elmegy alkotószabadságra ebbe a domboldali tanyába, ahol nemhogy térerő, de bevezetett víz sincs. Itt született két EP összevonásából első nagylemezük, a 2012-es A Matter Of Birth And Death és szintén itt a most megjelenő hatszámos, 36 perces Intrigue And Love is. A mindentől távol eső tanya teraszán a domboldalnak fordított erősítőkkel, egyszerre, élőben feljátszott, analóg módszerrel, magnószalagra rögzített anyag a bemutatkozásnál sokkal organikusabb, egységesebb és dinamikusabb lett. „Az együttjátszás ereje is rögzült a szalagokon, hiszen pontosan annyi nyersanyagunk volt, mint amennyire szükség volt, ráadásul Undos is egyszerre énekelt a zenekarral.”

A hatszámos anyagon a szerelem három stádiumát dolgozza fel a zenekar: a felismerés, megélés, elmúlás mind két-két dalban jelenik meg pozitív és negatív előjellel, de úgy, hogy a szerelmes dalok és az intrikus dalok szövege is megegyezik: „Egyszerűen csak észben kell tartani, hogy az ármány-dalokban az elbeszélő hazudik.”

Kolozsi Péter a Recordernek elmondta, hogy „az első lemeznél hosszú időre volt szükség, hogy összeálljon, megszülessen, tehát akkor egy hosszú dalszerző-számíró időszak összefoglalásáról volt szó, ezzel szemben az Intrigue and Love egy öngyilkos vállalkozásnak indult, mi magunk között egy szimpatikus szakadék átugrásaként gondoltunk rá, egy tökéletesen naiv elképzelésként, ami azért igazán szerethető. A szentbékállai helyszínre – ahova minden évben elvonulunk zenélni, csak nem mindig rögzítünk lemezt – úgy érkeztünk meg, hogy egyetlen dal sem volt kidolgozva. Én otthon megírtam a vázlatokat, kitaláltam a tartalmi-szövegi koncepciót, de a zenekar tulajdonképpen ott találkozott a dalkezdeményekkel először. Hat napunk volt mindenre, így az első három napban, napi 2-2 próbasessionnel villámgyorsan kidolgoztuk a dalokat, esténként, míg a vacsora főtt, szövegeket írtam. A következő két napban stúdiót építettünk és felvettük a szerzeményeket.”

A sodró, nyers erejű dalokon érződik a sponteanitás, de az is, hogy egy már összeszokott társaság készítette azokat: „igazából erre a lemezre vagyok a legbüszkébb az összes közül, amin valaha szerepeltem” – mondja Kolozsi Péter. „Sikerült átugrani a szakadékot, egy az oldalán lelógó, korábban leszakadt függőhídba csimpaszkodva, azon felmászva a túloldalon...most ott vagyunk!

A lemez ingyenesen letölthető (és természetesen meg is vásárolható) a zenekar Bandcamp-oldaláról, egészen a lemezbemutató koncertig, amely február 15-én lesz a Rohamban a Qualitons társaságában, Facebook-eseményoldal itt

Az I will love You 'til the end of my lie! alcímű remek album itt hallgatható végig: 

Címkék: lemez seen albumpremier
https://recorder.blog.hu/2014/01/21/albumpremier_seen_intrigue_and_love
Albumpremier! Seen: Intrigue And Love
süti beállítások módosítása