Karácsonyi utcazene a hajléktalanokért Dublinban

2013.12.24. 11:15, rerecorder

busking.jpg

Glen Hansard, az Egyszer (Once) című film utcazenélő (és a filmzenével Oscart is nyert) főhőse a valóságban is utcazenészként kezdte, 2009 karácsonyán pedig ott is folytatta. Összecsődített egy halom híres ír zenészt Bonótól Damien Rice-ig, hogy menjenek ki az utcára pár órát játszani és közben kalapozzanak össze egy kis pénzt a hajléktalanoknak. Azóta minden évben így tesznek. A karácsony üzenete.

Glen Hansard tizenévesen otthagyta a középiskolát (egy tanára javaslatára!) és utcazenélni kezdett, aztán megalapította a Frames nevű zenekart, amivel a kilencvenes-kétezres évek messze legnépszerűbb ír zenekara lett hazájában, igaz a szigetről ők nem tudtak kitörni. Aztán Markéta Irglovával közös főszerepben (ők jártak is egy ideig és The Swell Season néven zenéltek együtt) a Once című film csak Oscar-díjat és világhírt biztosított számára. 2009-ben visszatért az utcazenéléshez (bár karrierje során, amikor már szülőhazájában igen híres volt is szívesen és gyakran utcazenélt) és egy hajléktalanokat segítő ír alapítvány számára szervezett spontán utcazenélést karácsonykor, egy rakás ír helyi hős-zenésszel Damien Dempsey-től Lisa Hanniganig (és persze világsztárokkal is: Damien Rice, Bono). Az akciót nem nem hirdették sehol, kimentek Dublin fő sétáló-bevásárló utcájába, a Grafton street-re és elkezdetek zenélni, nem volt se helyi tévé, se semmi, csak a zene és a karácsony szellemében való adakozás a rászorulóknak. Azóta is minden évben ez a metódus, persze egy idő után megjelent a média is, meg sok száz külföldről (!) érkező érdeklődő, mert ez az esemény tényleg elképesztő lehet élőben. Tavaly, 2012. december 26-án nagyjából ötezren voltak a karácsonyi utcazenén, Hansard szerint félő, hogy már nem tudják megrendezni, mert túl naggyá lett az esemény, mi azonban reménykedünk, hogy csak megvalósul idén is, mert egyrészt egyszer ezt látni szeretnénk, másrészt szerintünk nagyban erről is szól a karácsony. Na és persze jó lenne, ha ez egyszer Budapesten is megtörténne.

a 2009-es első utcazenélés, itt főleg U2-dalokkal:


a 2010-es, december 24-i utcazenélés az egyik leggyönyörűbb ír dallal, The Auld Triangle-lel és Damien Dempseyvel:


részlet a 2011-es buskingból, itt épp egy helyi hős, Mic Christopher fantasztikus dala, a Heyday szól (Christopher 2001-ben fiatalon, tragikus körülmények között hunyt el), ezt mindenki ismeri Írországban, csak a videó tanúsága szerint Bono nem, nagyon vicces, ahogy próbálja mímelni a szöveget:


a 2012-es, már monumentális utcazenélés, kedvencünk Lisa Hanningan 9:20-tól az O Holy Nighttal:


na jó, itt a Fairytale Of New York is:


itt pedig Glen Hansard beszél úgy általában az utcazenélésről és erről az egész projektről, mekkora ember!


FRISSÍTÉS! Bono és Glen az idei szentestén is kiálltak énekelni, volt tömeg, volt hangulat.

https://recorder.blog.hu/2013/12/24/karacsonyi_utcazene_a_hajlektalanokert_dublinban
Karácsonyi utcazene a hajléktalanokért Dublinban
süti beállítások módosítása