44 év szünet után ad ki új stúdiólemezt a folkénekesnő

2013.12.04. 13:17, rerecorder

LindaPerhacsPressPhoto_zps9c552121.jpg

Oda Bill Fay rekordja, amit a leghosszabb albumszünetel állított be! Az angol folkpop zongorista-énekes 2012-ben, 41 év után készített új stúdiólemezt, de a pszichedelikus folkban egyetlen - igaz később eléggé kultikus - 1970-es albumot jegyző amerikai Linda Perhacs most alaposan megdönti ezt a csúcsot, hiszen jövő év elején, 44 év után tér vissza új lemezzel.

linda p.jpegLinda Perhacs a hatvanas évek szerelemgyerekeként jutott el első - és sokáig minden bizonnyal az ő fejében is egyetlennek hitt - albumáig, melyet egy Kapp Records nevű kicsi, de ekkor már a nagy MCA szárnyai alá tartozó cég jelentetett meg, szemernyi siker nélkül. A Parallelograms című lemez egy volt a sok, sokáig feledésbe merült pszichedelikus folkalbum közül, aztán ahogyan a világ felfedezte Vashti Bunyan - szintén sokáig - egyetlen albumát, úgy idővel sor kerül Perhacs korongjára is. Őt viszont senki nem tudta megtalálni, így a The Wild Places/Ace Of Discs újrakiadó cég 1998-ban az eredeti lemezről készítette el az első cd-kiadást, mire nagy sokára Linda is előkerült. Kiderült róla, hogy még mindig fogtechnikus (első producere is egy fogászati székből kiszállva vette át tőle korai demofelvételeit 1969-ben) és kiderült, hogy megvannak neki az eredeti szalagok, így a cég 2003-ban már jobb minőségben újra kiadta a felvételeket, bónuszverziókkal, demókkal, és azóta is számos kiadást ért meg az anyag. Jöttek sorban az előadót népszerűsítő sztárok (Sonic Youth, Devendra Banhart, Daft Punk - utóbbiak 2007-es Electroma című filmjükben használták egyik demóját), egy-egy szórványos közreműködéssel (feltűnt egy 2005-ös Prefuse 73-trekkben és énekelt Devendra Banhart 2007-es albumán) a visszatérés a zenéhez és nagyon lassan a felismerés, hogy neki még egy lemezt kell készítenie.

A 2014. március 4-én megjelenő The Soul Of All Natural Things Sufjan Stevens kiadójánál, az Asthmatic Kittynél fog megjelenni és közreműködik rajta Julia Holter és a Nite Jewel-ös Ramona Gonzalez (két lelkes Perhacs-tanítvány). A tízszámos lemezről az énekesnő azt mondta, hogy egyáltalán nem szórakoztatási céllal készült, benne van a lelke és azt szeretné, hogy segítse, felemelje a hallgatókat. Sufjan Stevens azt nyilatkozta Perhacs-ről, hogy "Linda profetikus hanggal rendelkezik, ami olyasfajta magabiztossággal és reménnyel adja át a szépséget és igazságot, ami már évtizedek óta kiveszett."


a lemez beharangozó dala és klipje, a Freely:


ez az 1970-es lemez teljes egészében:


ez pedig egy el nem készült rövid dokumentumfilm előzetese Linda Perhacs-ről:


és a Freely Devendra Banharttal közösen:

Címkék: linda perhacs
https://recorder.blog.hu/2013/12/04/44_ev_utan_ad_ki_uj_studiolemezt_a_folkenekesno
44 év szünet után ad ki új stúdiólemezt a folkénekesnő
süti beállítások módosítása