Zenemegismerést segítő funkciókkal bővül a Deezer

2013.11.06. 13:20, Frontrecorder

deezer.jpg

A mai napon a Deezer vezérigazgatója, Axel Dauchez a szolgáltatás két újítását jelentette be, amelyek nem meglepő módon a zenemegismerést segítik. Mennyiben lesz ettől több, jobb a Deezer? Elmondjuk.

Tavaly év végén több szakértő is kijelentette, hogy 2013 a streamingszolgáltatások és a streamingpiac éve lehet. Az év első fele teljesítette ezeket a jóslatokat, az iTunes Radio indulása óta azonban kijelenthető, hogy a streaming szegmens változása, mozgása idén sem csökkent. Az Apple színre lépése a legtöbb piaci szereplőt fejlesztésekre ösztönözte. A Spotify előadói programot indított, a Songza új befektetőket vont be, az Rdio egy amerikai rádióhálózattal kötött stratégiai megállapodást, a Rhapsody pedig a spanyol telco óriás, a Telefonica tulajdonába került.

Abszolút nem meglepő tehát, hogy a streamingpiac második legjelentősebb szereplőjének tartott Deezer is lépett és drasztikusan megújította felhasználói felületét és a funkcionalitását. Az sem nagy meglepetés, hogy a francia cég fókuszában is az ilyen szolgáltatások legnagyobb kihívása (a nyereséges működés után), a zenemegismerés megvalósítása áll.  

deezernew.jpg

A két újítás közül az első a Hear this (Ezt hallgasd)  elnevezésű funkció, amely nagyon sok tekintetben hasonlít a Spotify által bevezetett belépő Dashboard oldalra, vagy éppen a Picki.fm által meghonosított közösségi zeneajánló hírfolyamra. A Deezerben a hírfolyam belépés után azonnal megjelenik, és a felhasználó által korábban meghallgatott zenei tartalmak alapján ajánl új tartalmakat. Az ajánló egyrészt algoritmikus lesz, másrészt pedig a Deezer által felkért zenei szakértők, újságírók által összeállított tartalmak jelennek meg. Ez persze maga után vonja a már most is kiterjedt - és a Deezer teljes állományának 20%-át kitevő - szerkesztői csapatának  bővítését. Zárójelben és halkan jegyezzük meg, hogy mindez tulajdonképpen a Pandora által közel tíz éve elkezdett Music Genome-projekt egy kicsit módosított verziójának is tekinthető.

A másik zenemegismerést célzó új funkció az Explore (Fedezz fel), amely a Hear This-szel ellentétes megközelítést alkalmaz: algoritmusok, szerkesztői ajánlások helyett földrészek, stílusok segítségével kereshetünk majd zenéket mi magunk.

A Hear This illetve az Explore bevezetésével a Deezer felhasználói felülete is életre kel, miközben áttekinthető és könnyen kezelhető marad. Az egyes elemek segítségével pedig könnyebben és gyorsabban lesz majd lehetőség rádiót indítani egy adott dallal, vagy éppen playlistbe helyezni, megosztani másokkal. 

A két új funkció mellett Axel Dauchez bemutatta a cég tervezett új Mac-alapú alkalmazását, amelynek célja egyértelműen az iTunes dominanciájára való válasz és a felhőalapú szolgáltatások közé való belépés. Az alkalmazás abszolút szabványos módon működik, azaz leszinkronizálhatjuk saját gépen tárolt zeneszámainkat, melyek ezután már a felhőből, bármilyen eszközzel elérhetőek lesznek.

Mindezt a francia cég pontosan egy évvel a Warner Music-ot is tulajdonló befektetői csoport általi 130 millió dolláros befektetés után tartott sajtótájékoztatóján jelentette be. A Deezer az elmúlt egy évben - jórészt e tőkeinjekciónak köszönhetően - valóban nemzetközivé vált, katalógusa megközelíti a 30 millió dalt, prémium felhasználóinak száma pedig - az immáron húsznál is több telco partnernek köszönhetően - eléri az 5  milliót.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy milyen út áll a Deezer előtt. A tengerentúli piacokat stratégiai okokból kerülő cég számára előbb vagy utóbb elkerülhetetlen lesz az amerikai piacokra való belépés, miközben a vetélytársak által egyre erősödő európai és távol-keleti versenyre kell felkészülniük, mindezt úgy, hogy az alapfunkcionalitását és a zenei katalógusát nézve nem tekinthető egyedinek a Deezer ajánlata.

Pléh Dániel

Címkék: deezer
https://recorder.blog.hu/2013/11/06/zenemegismerest_segito_funkciokkal_bovul_a_deezer
Zenemegismerést segítő funkciókkal bővül a Deezer
süti beállítások módosítása