Frissen előkerült, ősrégi Quimby-koncertvideók (és az új klip)

2013.11.06. 11:59, rerecorder

quimby koncert.jpg

Miközben a Sziget nulladik napján nagykoncertet adott és egyszerre könyvet kiadott Quimby a Kivándorló Blues után a napokban bemutatta második új klipjét (Unbekannte Schmerzen) december 1-én megjelenő Kaktuszliget című tizenegy számos új albumáról, egy nemrégiben indult, magyar zenei videókat gyűjtő kiváló oldal, az ezegyilyenkor.hu két Quimby-koncertvideót is közzétett - ráadásul a zenekar eredeti gitárosa, Kiss Endre (ha valaki nem tudná, a frontember, Kiss Tibor bátyja) a saját YouTube-csatornájára töltött fel harminc percnyi Október-koncertet - utóbbi ugye a Quimby elődzenekara volt.

A néhány hete indult Ez egy ilyen kor nevű oldal régi, legtöbb esetben soha nem látott, teljes magyar koncert- és stúdióvideókat, ritka klipeket mutat be olyan underground és alternatív zenekaroktól, mint a Vidámpark, a Pál Utcai Fiúk, az Üllői Úti Fuck, a Kispál és a Borz vagy épp a Másfél - a legrégebbi eddig egy 1989-es PUF-felvétel, de a tegnapi Kispál-összeállás hírére egy 1990-es, még Ózdi Rezsővel készült Kispál-stúdiózás videója is felkerült az oldalra. Az Ez egy ilyen kor önmeghatározása szerint ez: "Minden, amink van. Koncertek, amiken ott voltunk. Amiken dolgoztunk. Amiket felvettünk. Amiket nem mi vettünk fel, de véletlen nálunk landoltak. Amik esetleg érdekelhetnek másokat is. Vagy nem." Az eddig publikált videók között két Quimby-koncert is megtalálható.

A régebbi egy 1997-es (október 17-i), Banán Klubban tartott koncert 38 percnyi részlete VHS-minőségben, egy igazi kordokumentum:


A másik videó egy teljes koncert felvétele, ez 1999-ből való és a Sziget fesztiválon került rögzítésre (nagyrészt a keverőpultból) augusztus 6-án:


A még nagyobb kuriózum viszont már nem ez említett oldalról származik, ez a Quimby megalakulása előtti Október nevű gimnáziumi együttes 30 percnyi koncertanyaga. Ebben a zenekarban már szerepelt a Quimby magja (az Október énekese még Hetényi Csaba volt, zongoristája pedig Kiss Norbert): Kiss Tibor gitáron, Varga Livius dobon, Mikuli Ferenc basszusgitáron és az 1994-ig gitáron játszó Kiss Endre. Utóbbi töltötte fel ezeket az 1988-89-es felvételeket és a MusicPress blognak nyilatkozva elmondta, hogy a zenekar második és harmadik koncertjéről láthatók részletek (az első blokk 10 percnél, a Talking Heads-féle Psycho Killernél ér véget, a második 10:50-nél kezdődik szintén feldolgozásokkal):



ITT PEDIG RENGETEG - KÖZTE SOK KORAI - FOTÓ A QUIMBYRŐL, AZ AZONOS CÍMŰ KÖNYVBŐL.


a Quimby legújabb klipjét Vandad Kashefi rendezte és az Unbekannte Schmerzen a nulladik napi Sziget-koncert színpadképéhez forgatott videókból és utánforgatott felvételekből készült, a dalt a trombitás-billentyűs Kárpáti Dódi énekli:


és a december 1-én megjelenő Kaktuszliget másik klipes dala, a Kivándorló Blues:

Címkék: quimby október
https://recorder.blog.hu/2013/11/06/frissen_elokerult_osregi_quimby-koncertvideok_es_az_uj_klip
Frissen előkerült, ősrégi Quimby-koncertvideók (és az új klip)
süti beállítások módosítása