Morrissey önéletrajzi könyve instant "klasszikus"

2013.10.19. 23:50, Frontrecorder

morrissey_2.jpg

Október 17-én látott napvilágot Morrissey önéletrajza, amely megjelenésének napján a brit Amazon könyvsikerlistájának élére ugrott. A szimplán Autobiography címet viselő kötet nemcsak azonnali best seller, de instant "klasszikus" is - a világirodalom remekeire szakosodott Penguin Classics gondozásában jelent meg.

morrisseyautobiography.jpgMorrissey 2011-ben írta meg a memoárját, majd több patinás könyvkiadóval is tárgyalt, és végül a Penguinnel egyezett meg. Sajtóértesülések szerint Moz határozott feltétele volt, hogy a kötet a klasszikusok sorozatában kapjon helyet, ami példa nélküli húzás, fel is hördült rajta a brit könyvszakma. A 480 oldalas, puhafedeles kötet eredetileg szeptember 16-án jelent volna meg, de egy "tartalmi vita" miatt végül egy hónappal később, most csütörtökön került a könyvesboltok polcaira Angliában. A hírek szerint a Morrissey-önéletrajz nagyon gyorsan fogy, aminek egyik konkrét mutatója, hogy máris első a brit Amazon best seller listáján (persze ehhez az előrendelések száma is hozzájárult). Az egyik legnagyobb könyvesbolthálózat, a Waterstones szóvivője úgy véli, az Autobiography lesz az idei karácsonyi szezon egyik sikerkönyve.

A BBC által a második legnagyobb élő brit ikonnak választott Morrissey önéletírása persze megosztott a kritikusokat: a Daily Telegraph zenekritikusa szerint az Autogiography a "legjobban megírt zenész önéletrajz Bob Dylan Krónikákja óta", míg az Independent irodalmi szerkesztőjét lefárasztotta a szerző "zsibongó nárcizmusa" és "gyerekes panaszáradata".

Természetesen az angolszáz zenei sajtó is a könyvön csámcsog a megjelenése óta, sorra jelennek meg a kedvenc részeket kiemelő összeállítások, de ezeket mi nem szeretnénk másodkézből átvenni. Mindenesetre, a könyvben megkapják a magukét Morrissey esküdt otthoni ellenségei - a Smiths egykori dobosa, Mike Joyce, a Rough Trade lemezkiadó, az NME és persze Margaret Thatcher -, illetve a rajongóit foglalkoztató két legkínzóbb kérdésre is választ ad az énekes: ami a szexuális orientációját illeti, ha nem is coming outol, ahogy sokan várták, de elárulja, hogy első komolyabb párkapcsolata 1994 és 1996 között egy Jake Walters nevű férfival volt, a Smiths újraalakulásával kapcsolatban pedig azt írja, hogy "[a zenekart] túlélni nem olyasmi, amit kétszer megkísérelne az ember." Pont.

És íme egy részlet az önéletrajzból - a könyv Morrissey manchesteri gyerekkorát taglaló első két oldalát olvassa fel énekli el Peter Serafinowicz brit komikus:

Címkék: morrissey
https://recorder.blog.hu/2013/10/19/morrissey_oneletrajzi_konyve_instant_klasszikus
Morrissey önéletrajzi könyve instant "klasszikus"
süti beállítások módosítása