Beat-nemzedék / Allen Ginsberg címmel nyílik kiállítás a Ludwigban

2013.10.19. 14:30, rerecorder

ginsberg.jpg

2013. november 9-től 2014. január 12-ig tart nyitva a Ludwig Múzeumban az a multimédiás kiállítás, amely Allen Ginsberg személyisége köré építve mutatja be a beat-nemzedék legendás történetét.

Jean-Jacques Lebel kurátor három franciaországi és egy német intézmény (Centre Pompidou, Metz; Champs Libres, Rennes; Fresnoy, Tourcoing; ZKM, Karlsruhe) együttműködésével valósította meg a tárlatot 2013 tavaszán, amely Budapesten a helyszínre adaptált számos kísérőprogrammal kiegészítve lesz látható. A kiállítás anyagát performansz-felvételek, filmek (köztük olyan klasszikusok, mint a Pull My Daisy), szövegek, fényképek, riportok, kézirat-reprodukciók és eddig még nem publikált dokumentumok alkotják. Az Allen Ginsberg, Jack Kerouac és William S. Burroughs írásaival jelentkező generáció új nyelvet és életformát vezetett be a második világháború után, és máig érvényes költői víziót alkotott a világról. A kiállítás része Jean-Jacques Lebel egy korábban még be nem mutatott, Párizsban forgatott interjúja is Ginsberggel.

2013. november 9-én 16 órakor Jean-Jacques Lebel, a kiállítás kurátora tart exkluzív tárlatvezetést. A program nyelve angol.

Ginsberg életében is járt Magyarországon, ráadásul Hobóval közös lemezt is készített Üvöltés címmel, amin az ő versei hangzanak el zenei kísérettel, Ginsberg énekel és indiai harmoniumon játszik a lemezen, Sickness Blues:

https://recorder.blog.hu/2013/10/19/beat-nemzedek_allen_ginsberg_cimmel_nyilik_kiallitas_a_ludwigban
Beat-nemzedék / Allen Ginsberg címmel nyílik kiállítás a Ludwigban
süti beállítások módosítása