Sinéad O'Connor nyílt levelet írt Miley Cyrusnak, ő is és Amanda Palmer is válaszolt

2013.10.04. 12:04, rerecorder

Sinead-OConnor.jpg

A Dürer Kertben tegnap koncertet adott Iceage egy kislemezt is kiadott csütörtökön két feldolgozással, az egyik Bahumutsi Drama Group-szerzemény, a másik pedig Sinead O'Connor Jackie-je, a feldolgozott ír énekesnő viszont azzal került be a hírekbe, hogy nyílt levelet írt az őt példaképként felhozó Miley Cyrusnak, aki meg újabb explicit fotósorozatot közölt magáról aztán twitterén gúnyolta az anyáskodó O'Connort, majd Amanda Palmer is írt egy nyílt levelet Sinead O'Connornak. Mi van itt?

A cikk végén megmutatjuk az Iceage-dalokat és az ismét Terry Richardson által fényképezett villantós Cyrus-fotókat is, az érdekesebb eset a nyíltlevelezés O'Connor, Cyrus és Palmer között. Az énekesnőként, dalszerzőként kétségtelenül zseniális Sinead nem mindennapi dolgaival, botrányai mellett az utóbbi időben főleg házassági életével, idegösszeomlásaival került sokszor a hírekbe, most állítása szerint akaratán kívül kellett mégis megszólalnia, vagyis nyílt levelet írnia Miley Cyrusnak. Az első felnőtt lemezét (Bangerz) a héten megjelentető Cyrus (előzetes streaming formájában az iTunes-on már közzé is tette) a Rolling Stone-nak adott interjújában azt mondta a Wrecking Ball meztelenkedős videójáról, hogy "épp ellenkezője annak, amit a VMA-on bemutattam (ez volna ugye a twerking - a szerk.), olyan mint Sinead O'Connor videója a Nothing Compers 2U-hoz, csak a lehető legmodernebb verzióban. Keménynek akartam mutatkozni, de igazán szépnek is egyúttal, pontosan, ahogyan O'Connor abban a klipben."

A négygyerekes ír anyuka, akinek Universal Mother címmel nagylemeze is jelent meg, úgy érezte hogy muszáj nyílt levélben reagálnia. "Nem akartam megírni ezt a levelet, de mivel nyilatkozatod után a legkülönfélébb újságok kerestek telefonon válaszreakcióért, íme az az amit el kell mondanom neked..." - kezdi írását az énekesnő. Aztán többször biztosítja Cyrust, hogy nagyra becsüli dalait és munkásságát, de nyilvánvalóan az általa is hangsúlyozott anyáskodás, szeretet és persze saját nagyon rossz tapasztalatai íratták meg vele szövegét. Amelynek lényege természetesen az, hogy a Cyrus körüli emberek, a zeneipar csúnyán kihasználja a lassan 21 éves aktuális sztárt, aki persze ezt most nem veszi még észre. Figyelmezteti, hogy akik azt súgják neki, hogy meztelenül kalapácsokat nyalogatni jó ötlet nem lesznek majd vele, amikor magányosan szenved egy elvonón. Merthogy mostani viselkedésének, annak, hogy hagyja magát prostituálódni, ez lehet a hosszú távú következménye. "A nőket sokkal több minden miatt kell értékelni, mintsem csak szexualitásuk miatt. Nem pusztán egy vágy tárgya vagyunk" - zárja a levelet O'Connor.

Hogy mennyire mellément az énekesnő aggódása, az nemcsak abból látszik, hogy Miley Cyrus nyilvánvalóan élvezi és szabályozza a felhajtást és az összes eddigi figyelemfelkeltő húzást, de gyors válaszából is: twitterére kitette O'Connor pápaszéttépős fotóját (lényegében ennyit a botrányokról megjegyzéssel), gúnyos kommentárral kitette O'Connor jól dokumentált 2012. januári összeomlását (amikor az ír énekesnő kétségbeesve keresett pszichológust és gyógyszert magának) és írt egy bejegyzést: "Sinead, nincs időm nyílt levelet írni neked, mert a SNL-ban szerepelek és adok elő ezen a héten". Persze ettől még O'Connornak is igaza lehet és Cyrus egy nap majd totál magányosan a rehabon valóban elgondolkozhat az anyáskodó "példalép" levelén, de egyelőre nagyon is élvezi amit csinál, amit más sem bizonyít jobban, minthogy éppen tegnap tett közzé egy újabb adag kihívó fotót magáról - ismét Richardson műhelyéből (és persze afelől se legyen kétségünk, hogy mindez nem a lemez körüli hírverésnek szól).

A történet aztán egy újabb nyílt levéllel vett fordulatot, ezúttal Amanda Palmer, a hírekbe kerülés másik világbajnoka (fanszőrös videó, másik fanszőrözés, letartóztatás gerillakoncertezésért, másik meztelkedős videó, rekord pénzgyűjtés a Kickstarteren stb.) írt egyenesen Sinead O'Connornak. "Kedves Sinead, szeretlek" - kezdi Palmer. Aztán elárulja, hogy mennyire nagy hatással voltak rá O'Connor korai lemezei, aztán kifejti, hogy mennyi mindenben igaza van az előtte szólónak, de aztán afelé tereli a gondolkodást, hogy a Cyrus művészi karrierje egészen kis korában kezdődött, talán mindkettejüknél többet tud a zeneipar általi kemény keretekről. Aztán meg mesél arról az ironikus helyzetről, hogy neki mennyit kellett küzdenie, hogy melltartós jelenetben szerepelhessen egy saját videójában és hogy nagyjából ekkor mondott le az iparág multijairól. És levelében ekkor helyezi a hangsúlyt arra, hogy Miley Cyrust szerinte senki nem irányítja, hanem csakis a saját döntései vezérlik. És ezt még egész hosszan érvelve ki is fejti. "Egy olyan világban akarok élni, ahol mi nők dönthetjük el, hogy mit viselünk vagy mit nem és mi dönthetjük el, hogy fogunk-e vagy sem játszani a férfitekintetekkel."


Mindeközben Sinead O'Connor Facebook-oldalán két újabb nyílt levelet is közzétett, melyekben kiakad Cyrus tweetjein, aztán perrel fenyegeti Cyrust, majd arra kéri, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot tőle. Az ügynek még nyilvánvalóan lesz folytatása.


Sinead O'Connor nyílt levele teljes egészében itt.

Amanda Palmer nyílt levele teljes egészében itt.

Miley Cyrus twitteroldala itt.

Sinead O'Connor Facebook-oldala itt.


a Richardsonnal közös újabb fotókból néhány (a többi itt):

miley 5.jpg

miley 3.jpg
miley 4.jpg
miley 2.jpg
miley1.jpg

Sinead O'Connor Mileyt megihlető klipje a Nothing Compares 2U című (különben Prince-) dalhoz:


és a Miley-féle, lehető legmodernebb verzió:


és a különben egészen kiváló Iceage-feldolgozás O'Connor bemutatkozó lemezének nyitódalából, a Jackie-ből:

https://recorder.blog.hu/2013/10/04/sinead_o_connor_nyilt_levelet_irt_miley_cyrusnak
Sinéad O'Connor nyílt levelet írt Miley Cyrusnak, ő is és Amanda Palmer is válaszolt
süti beállítások módosítása