Politika a magyar popban - művészek nyílt levele az országgyűléshez

2013.10.04. 15:46, Frontrecorder

guitarusb.jpg

Művészpetíció.blog.hu címen jött létre egy blog ma, melynek első bejegyzése egy nyílt levél az országgyűlési képviselőkhöz, második bejegyzése pedig a petíciót eddig aláíró több száz művész nevét tartalmazza. Az Artisjus által szövegezett nyílt levél egy jövő hétfőn a parlamentben tárgyalásra váró törvénymódosítás ellen szól, mely szerint a magánmásolásokért a művészeket megillető jövedelmek 25%-át átterelnék a Nemzeti Kulturális Alapba és az NKA teljesen saját hatáskörében döntené el, hogy mit kezd a szóban forgó összeggel.

"Tiltakozunk az ellen, hogy az Országgyűlés több tízezer alkotó és előadó (zenész, író, filmes, képzőművész) zsebéből akarja jogos jövedelmének 25%-át kihúzni. Továbbá a jogdíjainkból saját döntésünk alapján kulturális támogatási célra szánt összegeket is az állami kulturális elosztási rendszerbe (Nemzeti Kulturális Alap) akarja beolvasztani, az NKA forrásait az alkotók és előadók rovására növelve meg" - kezdődik a petíció szövegezése. 

A módosító indítvány (amely itt olvasható) két pontban sértené a művészek eddigi jogait:

"1. A művészeket a magánmásolásokért megillető jövedelmek 25%-át átterelnék az NKA-ba. Ezt a pénzt jelenleg maguk a szerzők, előadók, kiadók egyesületei gyűjtik be, és osztják fel a jogosultak között, demokratikusan elfogadott felosztási szabályaik szerint.

2. Az NKA teljesen saját hatáskörben döntené el, mit kezd azzal az összeggel, amiről az alkotók, előadók – közel száz éves hagyomány alapján – maguk által meghatározott kulturális célokra mondtak le."

Mindehhez némi háttérinformáció: az európai irányelvek értelmében bármely országnak lehetősége van arra, hogy a zenék, filmek, képek, irodalmi művek magáncélú másolását szabadon megengedje. Ennek a szabadságnak ellenértéke egy "méltányos kompenzáció", amelyet Magyarország - a legtöbb európai országhoz hasonlóan - az üres kép- és hanghordozók (például cédék, pendrive-ok, memóriák) forgalma után fizetendő átalánydíjjal rendez. Ezt az üreshordozó-díjat öt közös jogkezelő együtt állapítja meg és végzi a felosztást is: az EJI (előadóművészek). a Filmjus (filmelőállítók, filmírók, filmalkotók), a  MAHASZ (hangfelvétel-kiadók), a HUNGART (képző- ipar-, fotóművészek) és az Artisjus (zeneszerzők, szövegírók, szépírók). Az üreshordozó-díjból befolyt pénz 10 százaléka, úgy 500 millió forint eddig is az államkasszába ment, a most benyújtott módosító javaslat ezt növelné további 15 százalékkal (több mint 700 millió forint), azaz összesen nagyjából 1,2 milliárdot venne ki a zenészek zsebéből, ráadásul úgy, hogy megszüntetné az alkotók eddigi ráhatását arra, hogy ez az összeg mire fordítódik.

A petíciót ma délelőttig több mint 450-en - zenészek, írók, filmesek, írók, színházi emberek - írták alá, köztük többek között Balázs Fecó, Beck Zoltán, Demjén Ferenc, Dunai Tamás, Geszti Péter, Gryllus Dániel, Keresztes Ildikó, Kiss Tibor, Koncz Zsuzsa, Lovasi András, Müller Péter Sziámi, Németh Alajos, Palya Bea, Pély Barnabás, Sebő Ferenc, Szalóki Ági, Szikora Róbert, Tövisházi Ambrus és Zsédenyi Adrienn is. A tiltakozók teljes listája  itt található.

https://recorder.blog.hu/2013/10/04/politika_a_magyar_popban_muveszek_nyilt_levele_az_orszaggyuleshez_996
Politika a magyar popban - művészek nyílt levele az országgyűléshez
süti beállítások módosítása