EP-premier! American Mercury: Medusa

2013.09.23. 12:16, rerecorder

promo shoot final.jpg

Kristóf Norbert idén júliusban tette félre Norbert Kristofként futó szólókarrierjét, hogy a már több mint egy éve létező háromtagú zenekari, rockosabb megszólalású formációjára, az AMERICAN MERCURY-ra koncentráljon. A nyári Norbert Kristof-búcsú és a még Norbert Kristofként kijött, de már a zenekari triófelállásban rögzített Corona EP után az első igazi American Mercury-EP, a Medusa is a Recorderen debütál! 

medusa cover.jpg

A több mint egy éve létező háromtagú zenekar hosszas keresgélés után találta meg - az igen termékeny, lemezeit a YouTube-on megjelentető - frontember amerikai múltjára utaló, AMERICAN MERCURY nevet. A trió ritmusszekcióját a Bermuda dobosa, Török Máté és a metál/hardcore szcénából érkező basszusgitáros, Manu alkotja, akik aktívan részt vesznek a dalok végleges kialakításában is.

A zenekar a poszt-rockos elemekkel is játszó érzelmesen rockos, egységesen telt hangzású EP dalait egyesével kommentálta.

About Us, Without Us:
"A nyitó track lett a legszebb az öt közül. Szomorkás, lebegős kezdés. Ringat, mintha egy csónakban ülnél a tenger közepén. Arról a kellemetlen érzésről szól, mikor valaki nagyon szeret téged, te nagyon megbántod, viszont már soha nem kérhetsz tőle bocsánatot. Bármennyire is szeretnél...Cserébe nagy hála Electro-Harmonixéknak, amiért megalkották a polifonikus oktáv generátor pedált. Imádtuk."

Disappear Here:
"Itt megjön némi Seattle-sound, a gitártéma pedig mindent visz. Nehezen tagadhatnánk, hogy szénné hallgattuk a Depeche Mode Songs Of Faith And Devotion albumát...is. Majdnem a legvégső verzióig vártunk azzal, hogy bevalljuk magunknak, hogy az énektéma még nem az igazi. Szerencsére Magyar Máté (Berriloom, The Boy And The Tele) featuringje teljesen helyrerakott mindent. Köszönet neki ezúton is."

Medusa:
"Itt egy régebbi home demót ültettünk át egy sokkal gonoszabb és monotonabb rock verzióba. Szeretjük ezt az új, hideg atmoszféráját. A kezdő gitártéma szinte már metálba hajlott, úgyhogy erre egy jó Rhodes piano lett ráhúzva. Legnagyobb bánatomra. A felvételek alatt Dexter (Supersize Recording) talán itt hozta ki a legaljasabb basszusgitárhangokat a cuccból. Legnagyobb örömömre. A dalt magát szinte a végletekig leegyszerűsítettük, csak a legvégét emeli meg néhány széteffektezett zongorahang."

The Return:
"A zenekar posztrock/grunge zabigyereke. Nem éppen egy könnyed, egynyári sláger. Sötét, szürreális szöveg, maximális borulás. Máté dobpörgetéseire nem is nagyon figyeltünk a felvételnél, de utólag visszahallgatva pár állkapocs azért koppant a padlón. Nagyon szeretjük élőben játszani."

The Viper:
"Egyértelműen a közös kedvenc! Talán itt hallatszódik igazán, hogy miért és mennyire imádunk így, hárman együtt zenélni. Jelen esetben félkész dalokkal stúdióba menni. Az üvegablak túloldalán valaki megnyomja a felvétel gombot,és csak akkor nyomja le a stop-ot, mikor mindhárman elégedetten, leizzadva felnézünk. Hogy a kettő között mi lesz, azt nem nagyon tervezgettük. Valami ilyesmit tolhatnak a jazz arcok, mikor élőben improvizálnak, azzal a különbséggel, hogy mi nem tudunk zenélni. Itt is minimális volt az utómunka: némi fuzz pedál által gerjesztett zaj az énekrészek alatt. Ez az első és egyetlen take belőle, de mi nagyon szeretjük, minden hibájával, mellényúlásával együtt. Így, ahogy ott és akkor kijött belőlünk."

A Medusa EP tehát itt hallható először:


Az American Mercury eddig megjelent két EP-je (Corona+Medusa) fizikai formátumban, egy darab, 10 számos cd-n fog megjelenni október közepén.

A nagy sikerű szóló MR2 Szimfonik fellépés után az American Mercury szeptember 28-án a Gozsdu Manó Klubban mutatja be a legújabb anyagát - Facebook-eseményoldal

Magyarország legnépszerűbb zenekara, a Quimby őszi turnéjára az American Mercuryt választotta előzenekarának - Facebook-események

Kristóf Norbert azért továbbra is fel fog lépni szólóban, legközelebb a Toldi mozitermében, október 10-én.

1305294_10151954735764136_1315966797_n.jpg

ez pedig a Disappear Here lyric videója:


https://www.facebook.com/americanmercury

http://americanmercury.bandcamp.com/

https://www.youtube.com/user/AmericanMercuryBand

https://recorder.blog.hu/2013/09/23/ep-premier_american_mercury_medusa
EP-premier! American Mercury: Medusa
süti beállítások módosítása