Nagyüzemi állattartás elleni felvilágosító reklámfilmben énekel Fiona Apple

2013.09.15. 15:12, Frontrecorder

chipotle.jpg

Eredeti reklámkampányt indított a mexikói ételeket kínáló amerikai Chipotle gyorsétteremlánc: a cég - amely a nyáron bejelentette, hogy ezentúl mellőzi a génmanipulált alapanyagokat - nem önmagát hirdeti, hanem a nagyüzemi állattartást támadja új infomercialjában, amelynek főszereplője egy háztáji gazdálkodó madárijesztő. A lenyűgöző animációs kisfilm alatt a tavaly hét év után új albummal jelentkező Fiona Apple adja elő a Willy Wonka és a csokoládégyár 1971-es filmmusical változatából való egyik betétdal, a Pure Imagination átdolgozását. A választás nem véletlen, a dalszerző-énekesnő ugyanis harcos állatvédő és vegetáriánus.

Egy sötét elképzelt világban minden ételt egyetlen cég, a Crow Foods állít elő. Az élelmiszeri gyáróriást gonosz varjak irányítják, akik a szolgáikká tették ősi ellenségeiket, a madárijesztőket. Egyikük azonban, miután a Nagyvárosban tanúja lesz, milyen szörnyűségek zajlanak a Crow Foods üzemeiben elhatározza, hogy elindítja a kizárólag házilag termesztett alapanyagokból készített, egészséges ételek forradalmát. Ennyi a sztorija a Chipotle kampányfilmjének, amelyben maga a gyorsétteremlánc csak indirekt módon jelenik meg - a madárijesztő vegetáriánus tacót készít - és a neve is csak a film végén látható. Az egész lehetne didaktikus tanmese (na jó, persze az is), de az animáció eredeti látványvilága eladja, és a hatáshoz sokat hozzátesz, ahogyan Fiona Apple éneki alatta Pure Imagination-t. (A dalt eredetileg Gene Wilder énekelte, ő alakította az 1971-es filmmusicalben Willy Wonkát és vált ezzel a szerepével az egyik legnépszerűbb mémmé.) A Chipotle egyébként előszeretettel tér el a hagyományos marketingtől; a tévében például egyáltalán nem hirdetnek, mert szerintük az nem hiteles médium a fiatal célközönségük számára. Ebből a kvázi felvilágosító reklámból pedig jópofa mobiljáték is készült, amely Apple-eszközökön futtatható

A Chipotle The Scarecrow című reklámfilmje:

Ez pedig Fiona Apple legutóbbi klipje, amelyet a tavalyi The Idler Wheel... című albumának záródalához, a Hot Knife-hoz forgatott a filmrendező Paul Thomas Anderson:

Címkék: fiona apple chipotle
https://recorder.blog.hu/2013/09/15/nagyuzemi_allattartas_elleni_felvilagosito_reklamfilmben_enekel_fiona_apple
Nagyüzemi állattartás elleni felvilágosító reklámfilmben énekel Fiona Apple
süti beállítások módosítása