Fánkbolt őrzi J Dilla emlékét

2013.08.28. 18:40, Frontrecorder

jdilla.jpg

A 2006-ban elhunyt nagy hatású hiphop beatkovács J-Dilla újító zenei munkássága előtt a mai napig rendszeresen tisztelegnek zenészek (hiphopperektől - lásd például a Dillázs című magyar tribute válogatást -  a These New Puritansig), idén év elején Franciaországban utcát neveztek el a producerről, akinek a nevét hamarosan egy fánkbolt is őrzi majd szülővárosában, Detroitban. Dilla rajongott a fánkért, utolsó még életében megjelent lemezének címe is Donuts, így talán nem is kaphatna ennél frappánsabb emlékhelyet. 

donuts.jpgA fánkbolt ötlete Dilla nagybátyjától, Herman Hayes-től ered, aki annak idején pékként dolgozott és elmondása szerint ő kapatta rá az édességre a kis James-t (a beatgyáros eredeti neve James Dewitt Yancey), akinek a cukormázas bevonatú fánk volt a kedvence. A Dilla's Delights Detroit belvárosában, az operaházzal szemben található, az októberi vagy novemberi nyitást követően húszféle, organikus alapanyagok felhasználásával készített fánk szerepel majd a kínálatában, köztük olyan Dillához köthető elnevezésű finomságokkal, mint a Conant Gardens Glaze (a környék után, ahol Dilla felnőtt), a Fantastic Fritters (a Slum Village-nek producelt Fantastic című album után) és a McNasty Macaroons (a Madlibbel közös Jaylib-projekt McNasty Filth című száma után), de kávét, teát és gyümölcsleveket is szervíroznak a betérőknek, akik a tervek szerint falatozás közben Dilla zenéit, illetve az általa szemplingelt zenéket hallgathatják majd szigorúan vinylről. "Úgy éreztem, hogy James a Donuts lemezt részben nekem címezte, így viszonoznom kell ezt az elismerő gesztust, méghozzá a megfelelő módon; egy olyan vállalkozással, ami a nevét őrzi és működik jóval azután is, hogy én már nem leszek. Én ezt tudom cserébe adni a zenéért, amit ő adott nekünk" - mondta Hayes arról, hogy miért vágott bele a Dilla's Delight megnyitásába. 

a Donuts albumról a Last Donut of the Night klipje:

ez pedig a legfrissebb posztumusz J Dilla-kiadványról, az augusztus 27-én megjelent hétszámos Diamonds & Ice maxiról egy tétel:

Címkék: j dilla
https://recorder.blog.hu/2013/08/28/fankbolt_orzi_j_dilla_emleket
Fánkbolt őrzi J Dilla emlékét
süti beállítások módosítása