"Történetesen" megelevenedő fotók a ZUP új klipjében

2013.08.09. 13:33, Frontrecorder

zup.jpg

A 2007-ben Záhony Unplugged Project néven indult, majd Budapestre költöző és ZUP névre, illetve akusztikusból elektromosba váltó négytagú pop-rock zenekar idén márciusban, szerzői kiadásban (az első saját dalaikat tartalmazó 2012-es EP-jükhöz hasonlóan vinylen!) jelentette meg bemutatkozó nagylemezét Füstjelek szélcsendben címmel. Az albumról már a második dal, a Szabó Balázs Bandája "folkfunk" együttes névadó frontemberének énekes közreműködésével készült Hívatlan kapott klipet, amelynek sztoriját megelevenedő személyes fényképek és emléktárgyak mesélik el.

A klip ötlete és kivitelezése Walter Mariettának, a zenekar egyik kedves barátjának köszönhető. A videó arra a koncepcióra épül, hogy egy memo táblán leperegnek a zenekar énekes-billentyűse, Farkas Krisztina elmúlt éveinek fontosabb eseményei, meghatározó pillanatai fényképek, apró emléktárgyak formájában. Egy bizonyos momentum pedig, amit egy rosszul sikerült fotó szimbolizál, a dal végére megváltozik. A változás, illetve maga a dal története a táblán stop motion technikával megmozgatott képek által elevenedik meg, ami szintén a dal, illetve a klip összhangját erősíti.

"A kibontakozó történet szorosan kapcsolódik a dal szövegvilágához. A Hívatlan nem kifejezetten szerelmes dal, inkább egy utolsó sóhaj, amikor bármit megadna az ember azért, hogy utoljára érezze a másik közelségét, már csak azáltal, hogy egy utolsó közös fotóra összeállnak. A dal szövegének megírásakor nyitva hagytam a történetet, nem igazán derült ki akkoriban még számomra se, hogy van-e happy end, a klip viszont boldog véggel zárul. Ez is mutatja, hogy egy dal nem csak a megírás pillanatáig formálódik” - világítja meg a dal mondanivalóját Farkas Krisztina.

Ez pedig az előző klip, amely a ZUP YouTube-on végighallgatható bemutatkozó albumának Orom utca 8. című dalához készült:

Címkék: zup
https://recorder.blog.hu/2013/08/09/_tortenetesen_megelevenedo_fotok_a_zup_uj_klipjeben
"Történetesen" megelevenedő fotók a ZUP új klipjében
süti beállítások módosítása