A világ legmenőbb lemezjátszója

2013.07.27. 12:25, rerecorder

tecs 1.jpg

A Technics SL-700 egy kislemezre méretezett lemezjátszó és a tulajdonosa szerint csak neki van belőle egy párja a világon. A tulajdonos persze nem akárki, hanem Biz Markie legendás rapper, beatboxer és kislemezgyűjtő dj, aki július 25-én egy summer jamen villantotta meg büszkeségét.

biz 2.jpegA 'Clown Prince Of Hiphop' tiszteletbeli néven emlegetett Biz Markie a hagyományos, idén tizedik alkalommal megrendezett bronx-i The Tools Of War Crotona Park Jams-en lépett fel július 25-én, de a nézők ezúttal nem ultraritka kislemezeitől ájulhattak el, hanem már akkor, amikor kinyitotta dj-bőröndjét és előkerültek ezek a páratlan lemezjátszók. Biz tegnapi twitterbejegyzése alapján ő az egyetlen tulajdonosa ezeknek a speciálisan kislemezre méretezett Technics-lemezjátszókak.

A DJ Worx magazin szerint azonban már legalább 2005 óta létezik a koncepció és a cikk írója már ekkor találkozott egy Technics-től származó photoshopolt-tervvel, amit később egy vezető beosztású Technics-alkalmazottnak megmutatva igazolva is látott. A lemezjátszó fizikai megjelenésére azonban csütörtökig kellett várni. Hogy lesznek-e belőle további példányok, az egyelőre nagy kérdés (a Technics-et tulajdonló Panasonic 2010-ben hagyta abba a lemezjátszók gyártását), de a DJ Worx egy másik képet is közölt a prototípusról, amin még hajlított a lemezjátszó karja, ezt a Biz tulajdonában lévő példányokon egyenesre cserélték a dj-rapper kérésére, a nagyobb stabilitás érdekében.

A nemrég a Flaming Lips-szel is közösködő Biz Markie a nyolcvanas évek oldschool hiphopjának egyik legendája, beatboxolása tette ismertté, első két lemeze (Goin' Off - 1988, The Biz Never Sleeps - 1989) műfaji klasszikus, a másodikon található rendkívül szórakoztató Just A Friend pedig örök sláger, nem véletlen, hogy ráragadt a bohóc jelző és hogy később komikusként is feltűnt (rapper-karrierjét a hiphop történetének precedens értékű, jogtalan hangmintahasználat miatt ellene indított pere akasztotta meg). Manapság azonban a hiphop dj-k elitjében szerepel, nagyon ritka kislemezekből álló gyűjteményét a kamerának is megmutatta:


ez pedig a megunhatatlan Just A Friend:

Címkék: technics biz markie
https://recorder.blog.hu/2013/07/27/a_vilag_legmenobb_lemezjatszoja
A világ legmenőbb lemezjátszója
süti beállítások módosítása