Európai országutakon hasít a magyar producer száguldó bosszúja

2013.07.02. 12:13, Frontrecorder

thewraith.jpg

A VHS-korszak egyik gyöngyszeme, a Száguldó bosszú című 1986-os amerikai film, illetve az abban szereplő törhetetlen szuperautó ihlette azt a számot, amellyel a budapesti Quixotic felkerült egy most megjelent összeurópai synthwave-válogatáslemezre. Turbófokozat bekapcsol, irány a nyolcvanas évek!

HA MÁR 80S FLASHBACK MAGYAR PRODUCERTŐL: LEGUTÓBBI EP-JÉN KOVARY IS A NYOLCVANAS ÉVEKET HOZTA VISSZA.

quixotic.jpgA magyar producer hosszú és kacskaringós utat tett meg idáig: a kamaszkori techo/trance-rajongást és a kezdeti szoftveres zeneírós szárnypróbálgatásokat követte néhány év egy általa alapított poppunk zenekarban, majd 2008-ban tért vissza az elektronikus zenéhez. "Ekkoriban főként a mainsteam electro / progresszív house hangzásvilágát igyekeztem megcélozni" - meséli - "majd egy év londoni bartenderkedés után, 2011-ben találtam meg, amit régóta kerestem és álltam rá a nu-disco-ra és minden alműfajára. A nyolcvanas évek megszállottjává váltam, nemcsak zenei téren." Quixotic (Miklósy Krisztián) fő nyomvonala az utóbbi időben a nyolcvanas évek - akkor futurisztikusnak ható, neonban úszó - epikus szintihangzásait újrateremtő synthwave irányzat, amelyben olyannyira megtalálta magát, hogy mostanra besorolt a nemzetközi színtér jövőbeli befutóinak mezőnyébe.

Pályafutásának első mérföldköve, hogy egy számmal felkerült az Outrun Europa Compilation című, kimondottan a synthwave-szcéna európai képviselőit összeterelő válogatásra, amely a koncepciója szerint egy képzeletbeli autózás Európán keresztül, 30 trekken át. "Vincenzo Salvia olasz producer és francia kollégája, Kirk Plaisance, a válogatás ötletgazdái és összeállítói kértek fel, hogy írjak én is egy számot. A Turbo Interceptor címét egy kocsi fantázianeve adta, ami valójában a Dodge M4S konceptautó volt, és egy korai Charlie Sheen-akciófilmből (Száguldó bosszú, eredeti címén: The Wraith) lehetett ismerni. A zenét pedig egy nagy Bikini-sláger ihlette, amiből a gitárszólót sampling formájában sikerült beágyazni, tisztelegve ezzel az együttes gitárosa, Daczi Zsolt előtt" - árulja el a számról alkotója, aki egy montázsklipet is készített az instrumentális szerzeményéhez, természetesen a Száguldó bosszú jeleneteiből összevágva:

MÉG TÖBB MENŐ SPORTKOCSI, MÉG MENŐBB AUTÓSÜLDÖZÉSEK ITT.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Quixotic a Bikinihez nyúlt, korábban a Közeli helyeken című slágerüket is újragondolta:

Legutóbbi remixét ugyancsak egy pátoszos 80s sláger, Pat Benatar Love Is A Balltlefield-jének feldolgozásából készítette:

És akkor egy játékfilmnyi időre kanyarodjunk rá a képzeletbeli nyolcvanas évekbe visszarepítő zenesztrádára, biztonsági öveket bekapcsolni, száguldás, Porsche, szerelem, vúúú!

https://recorder.blog.hu/2013/07/02/europai_orszagutakon_hasit_a_magyar_producer_szaguldo_bosszuja
Európai országutakon hasít a magyar producer száguldó bosszúja
süti beállítások módosítása