Kovary: Disco Rocking (EP-premier)

2013.04.16. 12:55, Frontrecorder

kovary.jpg

A NEO gitáros-énekese, Kőváry Péter anyazenekara mellett Kovary néven dj-producerként is aktív - olyannyira, hogy 2010 vége óta mostanáig nyolc EP-je jött ki, összesen 22 kiadványon szerepel és a hivatalos megjelenések mellett folyamatosan ontja soundcloudján a remixeket, bootlegeket. Zenei kaméleonként számos mai tánczenei stílusban kipróbálta magát dirty electrótól moombahtonig, filter house-tól trapig, legújabb anyaga viszont igazi retró fless: a nyolcvanas évek szintetizátorvarázslásainak és italo discójának visszaidézése analóg szintikkel, mai megszólalással és jó adag funkkal. A Disco Rocking EP az április 19-i megjelenés előtt nálunk hallható először, bónuszként pedig egy közel 60 perces mix is jár hozzá.

kovarydiscorockingcover.jpgA nyolcvanas évek újraélése nem áll távol Kovarytól, sőt, mint mondja, "valószínűleg mert a nyolcvanas években nőttem fel, szinte betegesen vonzódom ehhez a korszakhoz. Nagyon szeretnék visszautazni a múltba, belecsöppenni a Studio 54 világába, majd végigélni felnőtt fejjel a szintetizátorok és a számítógépes zene fejlődését. Imádom például azokat a filmeket, amik a hetvenes évek közepén-végén, a nyolcvanas évek elején játszódnak. A NEO csak hozzátett ehhez, hiszen Matykó (Milkovics Mátyás zenekarvezető - a szerk.) nagyon nagy szakértője ennek a korszaknak, és neki van a legnagyobb szinti gyűjteménye az országban, sokat tanultam tőle."  Szerinte az ilyen 80s flashback-nek amúgy is helye van most a tánczenében: "A jelenlegi időszak egy útkeresés nálam, de a tánczenében is egy átmeneti korszakot élünk meg, szóval úgy gondoltam, hogy egy ilyen retro hangulatú EP a mostani zenei kavalkádban üdítően fog hatni. Persze nem mondom, hogy én találtam fel a spanyolviaszt, hiszen a mai nu-disco producerek közül sokan (Gigamesh, Oliver, Moullinex stb.) felvállalják ezt a múltidéző hangzást, nálam esetleg annyi a plusz, hogy én sokkal direktebben próbálom nyolcvanas évek soundot létrehozni, illetve jóval több funkos elemet csempészek bele a trekkbe."

Kovaryra a hetvenes évek végi, nyolcvanas évek eleji szintetizátorzenéből főleg a vidámabb, funkosabb-diszkósabb, Hi-NRG vonal volt hatással, amely a Disco Rocking EP három számában is tetten érhető. "Az alapötletet az EP-hez a Szörnyek az űrlények ellen című rajzfilm adta, méghozzá az a jelenet, amikor az elnök egy Yamaha DX7-esen elkezdi játszani Harold Faltermeyer klasszikusát, az Axel F-et, a Beverly Hills-i zsaru zenéjét. A film nézése közben kezdtem el gondolkodni azon, hogy csinálni kellene egy klasszikus hangzású szintis italo disco/funk cuccot. Elővettem a régi Moroder, Faltermeyer, Herbie Hancock, Paul Hardcastle bakeliteket, majd továbbmentem, és hetekig csak nyolcvanas évekbeli szintipopot (Bronski Beat, Communards, Duran Duran) és funkot (Rick James, Prince) hallgattam, közben nekiláttam a számoknak" - meséli az EP megszületésének hátteréről. A korhűség jegyében a számokban természetesen bevetette nyolcvanas évekbeli, jórészt analóg vasait, illetve analóg dobgép-mintákat használt, plusz egy-két motívumot ezen időszak dalaiból (például egy énekfoszlányt a Bronski Beat Tell Me Why című slágeréből) Összességében számára ez a zenei kirándulás "nagy kihívás volt, hiszen az elmúlt 4-5 év alatt jutottam el odáig, hogy be merjek vállalni egy ilyen, szinte kizárólag szintetizátorokkal készített EP-t."

A számok elkészítésénél használt szintik:

Roland JX3P
Roland Juno 106
Yamaha DX7
Novation Bass Station
Sequential Circuits Prophet600
Arturia Minibrute
Moog Little Phatty

És akkor jöjjön a Prison Entertainment labelen április 19-én megjelenő EP, amely a számlista után meghallgatható a YouTube-lejátszóra kattintva:

Kovary: Disco Rocking EP

1. Why Tonight Tonight
2. Rock It Now
3. Disco Rocking

Kovary egy kísérő mixet is készített a Recordernek, benne aktuális kedvenceivel, az EP anyagával, továbbá két még kiadatlan zenéjével (az egyik egy remix a magyar disco-house producer Agebeattel közös, a rádiókban már játszott új trekkjéből, a másik egy májusban megjelenő filteres disco house szám). Kezdődhet a diszkó rokkolás!

Kovary: Disco Rocking Mixtape

01. Pyramid, Crayon: Utopia
02. Roman D'amour: If It's Real
03. Popular Computer: Lointain (Robotaki Remix)
04. Telesketch: Lanarocka (Pete Herbert Remix)
05. Spirit Catcher & Mr Renard: Final Call (Original Mix)
06. Sohight: Fonk (Earl Grey remix)
07. Boys Noize: What You Want (Chromeo Remix)
08. The Jacksons: Blame It On The Boogie (Kovary remix)
09. Michael Jackson: P.Y.T. (Bixel Boys VIP Edit)
10. Kovary: Disco Rocking
11. Agebeat & Kovary: Talk To Me (Kovary remix)
12. Jey Lamar, Jesse Oliver: Sins & Secrets (Original Mix)
13. Kovary: Rock It Now
14. DJ DLG: All Night
15. Kovary: Why Tonight Tonight
16. Shorty Tripp: Royal Flush
17. Kovary: Miracle Makers
18. Jay Vegas: Heat It
19. Bartouze with Solidisco: Wanna Give (Original Mix)
20. Fire Flowerz: Iron Hill
21. French Stereo: Galactic Party
22. Tracques: Motor
23. Boys Noize: XTC (The Chemical Brothers Remix)
24. Blende & Surrender!: Circus
25. Justice: Helix (Extended Mix)
26. Tuxedo: Do It

Címkék: premier kovary
https://recorder.blog.hu/2013/04/16/kovary_disco_rocking_ep-premier
Kovary: Disco Rocking (EP-premier)
süti beállítások módosítása