Legendás Sun-korongokat ad ki újra Jack White lemezcége

2013.05.15. 16:35, rerecorder

third-man-johnny-cash1.jpg

A közismerten vinyl-mániás ex-White Stripes-frontember, az idén a Record Store Day nagyköveti tisztét betöltő Jack White saját lemezkiadója, a Third Man Records révén ugyancsak aktívan kiveszi a részét a csillogó fekete korongok hagyományának őrzéséből: az Amerika 1900-1945 közötti könnyűzenei gyökereinek feltárására szakosodott Document Records katalógusának újrakiadása után most a legendás memphisi Sun Records 45-ös fordulatszámú 7″-es lemezeinek reprodukálásába is belefogott. Az első replika-lemezek között van egy 1956-os Johnny Cash-kislemez is.

A Sun Records-ot 1952-ben alapította a korszak egyik meghatározó amerikai lemezipari figurája, a zenei producer-tehetségkutató-rádiós műsorvezető, továbbá a Sun lemezstúdiót üzemeltető Sam Phillips. A Sun legnagyobb felfedezése és aduásza Elvis Presley volt, de ott jelentek meg többek közt Howlin’ Wolf, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis és Johnny Cash első lemezfelvételei is. Utóbbinak 1956-ban jött ki a Sun-nál egy kislemeze, A-oldalon a Get Rhythm című jókedvű rockabilly-dallal, a B-oldalon a később Cash emblematikus dalává lett I Walk The Line-nal. A Third Man Records jóvoltából e közel hatvan évvel ezelőtti single újra forgalomba kerül, akárcsak két 1953-as Sun Records-os kislemez, Rufus Thomas-tól a Hound Dog-ra válaszul írt Bear Cat, illetve a Just Walking in the Rain című ballada a nevükhöz hűen tényleg rabokból álló Prisonaires-től. A lemezeket természetesen vadonatúj nyomásban, de az eredeti kiadásokéval megegyező címkével és borítógrafikával lehet megvásárolni, május 21-től. A ritkaságokra pályázó gyűjtők pedig megküzdhetnek majd a három kislemez sárga-fekete "napsugaras” vinyl kiadásáért (lásd a nyitóképet), amelyből mindössze 150 példány készül.

NEM MEGLEPŐ MÓDON TAVALY JACK WHITE ELSŐ SZÓLÓALBUMÁBÓL FOGYOTT A LEGTÖBB VINYL.

Apropó, limitált példányszámú, különleges vinyllemezek: a Baz Luhrmann-féle The Great Gatsby dupla filmzenéjét egy arannyal és egy platinával bevont vinylre préselve, fábol készült, alumínium szegecsekkel összefogott tasakokban is kihozza Jack White kiadója, potom 250 dollárért per pakk.

GatsbyLimitedVinyl.jpg

https://recorder.blog.hu/2013/05/15/legendas_sun-korongokat_ad_ki_ujra_jack_white_lemezcege
Legendás Sun-korongokat ad ki újra Jack White lemezcége
süti beállítások módosítása