What The FAQ – Dopeman válaszol

2013.04.10. 11:38, rerecorder

dopegun.jpgDopeman nemrégiben ünnepelte 39. születésnapját, pár nappal előtte viszont bejelentette, hogy MAFIA (Magyar Fiatalságért) Párt néven politikai pártot alapít és indul a 2014-es választásokon. A Recorder magazin tizedik számában új rovatot indítottunk az utolsó oldalon What The FAQ címmel, melyben először a leghitelesebb magyar rappert soroztuk meg egy zsáknyi – nem feltétlenül zenei – kérdéssel.

- Mi a legkorábbi emléked?

- Anyám az óvodából elvisz mesemoziba és várakozunk a földalatti megállójában.

- Milyen tanácsot adnál a tinédzserkori önmagadnak, ha visszamehetnél az időben?

dopeman 2.jpg- Tanulni kell, mert a tudás a hatalom. Mindennemű újrakezdés záloga a tudás. Az iskolai tanulás nem is a jegyek, vagy az aktuális tananyag miatt fontos, hanem az agy tornáztatása miatt.

- Mit jelent számodra az újrakezdés?

- Az életem egyik alapvető alkotóelme. Folyamatosan újra kell kezdenem. Általában sokkal nagyobb volumenű dolgokban gondolkodok, mint azok, akikkel együtt alkotok, emiatt mindig összedőlnek azok az építmények, amiket közösen építeni kezdtünk, és folyton újra kell kezdenem.

- Te miben hiszel?

- Elsősorban magamban. Aztán hiszek azokban, akik vér által kötődnek hozzám és természetesen idézőjelben hiszek a Jóistenben. A Jóisten fogalma mindenkinek mást jelent. Nekem is van külön bejáratú elképzelésem az Istennel kapcsolatban. Miszerint Isten gondolata vagyok én is, ha magamban hiszek, akkor Istenben is hiszek. Ha magamban hiszek, akkor tudok mások felé is pozitívan fordulni, hiszen ők is Isten gondolatai, legyenek jók vagy rosszak.

- Mennyire vagy még nyócker?

- Engem ki lehet venni a nyóckerből, de belőlem a nyóckert soha.

- A magyar nép nem politikára termett, igaz vagy hamis?

- Egyik nép sem teremtetett politikára. Bizonyos emberek teremtődtek politikára. Aki politikával foglalkozik, az egy külön állatfaj. Ha tetszik, ha nem az emberek is olyanok, mint egy bármilyen más halmaz, amit élőlények alkotnak. Azaz valamilyen szinten vezetésre szorulnak, vagy vágynak. Azok, akik forgatják a világot mindig kevesebben vannak, mint a követők. Ebből is következik, hogy politikára kevesebben teremtődnek. De lehet, hogy mégis igaz, mert úgy néz ki, hogy felelős gondolkodásra, a politikával való foglalkozásra a magyar nép valóban nem teremtetett. Pedig jobb lenne, ha elkezdene foglalkozni ezzel. Egyik dalomban is megírtam, hogy „ugyan hátat fordíthatsz a politikának, de politika neked nem fordít hátat, és picsán rúg majd úgy, hogy leszakad a májad, majd ne hibáztass senkit, csakis magadat.

- Miért fontos a politikai szerepvállalás?

- Jelen pillanatban olyan kiéleződött helyzet uralkodik mind a mikro, mind a makro környezetünkben, hogy azoknak az embereknek, akiknek hangja van, bizonyos értékek mentén fel kell sorakoznia és hangot kell adnia a véleményének.

- Mit jelent neked a testvér fogalma?

dopeman és kicsi dope.jpg- A hozzám legközelebb álló vér szerinti családtag. A testvérem közelebb van hozzám, mint a szüleim.

- Mi a legnagyobb erényed és a legnagyobb bűnöd?

- Ezek egymással nem feltétlenül párhuzamba állíthatók, nem feltétlenül ellentétes fogalmak. Erényem viszonylagosan sok van, a legnagyobb, hogy tényleg számít a tököm, meg a szavam. Bűnöm meg számtalan van, mint minden más embernek, de igyekszem sokkal több jót cselekedni, mind rosszat.

- Harlem Shake vagy Gangnam Style?

- Egyik se.

- Tévéműsor, amit nem hagynál ki?

- Walking Dead című tévésorozat.

- Nézel pornót?

- Igen. Sokat. Meg forgatom is.

- Milyen a nőideálod?

- Régebben Pamela Anderson volt, de általában azok a nők tetszenek, akikre amúgy is azt mondja a világ, hogy „fú, de nagyon jó nő!”

- Kedvenc káromkodásod?

bazmeg.jpg- Bazmeg.

- Hány kávé egy nap?

- 3 és 5 között.

- Melyik könyv volt rád a legnagyobb hatással?

- Mivel rengeteget olvasok, ezért sok könyv volt rám nagyon nagy hatással. Ami utoljára tetszett, az Popper Péter Lélekrágcsálók című műve.

- Kivel szeretnél közös fotót magadról?

- Vannak többen is, de az NWA tagjaival örülnék egy közös képnek.

- Magyarnak lenni annyi, mint...

- … küzdeni a túlélésért – manapság.

dopeman szív_1.jpg- A boldogság egy...

- …állapot.

- A legféltettebb kincsem...

- …a gyerekem.

- Utoljára akkor sírtam, amikor...

- …megszületett a húgom.

- Mi történik velünk, amikor meghalunk?

- Bezárunk ajtókat és kinyitunk újakat.

- Mondj valamit magadról, amit még soha nem árultál el egyetlen interjúban sem.

- Nem igazán tudok, mert nyitott könyv vagyok. Nyílt kártyákkal játszom.


a MAFIA párt indulója, az Ezt a refrént (diplomát és országot) loptam:


Dopeman Bazmeg! című száma, "koszos", szókimondó verzióban:


Dopeman és KicsiDope Londonban forgatott klipje a Felecsdel című számhoz:


Dopeman Beleszarok címmel válaszolt egykori felfedezettje, Majka Belehalok című dalára:

https://recorder.blog.hu/2013/04/10/what_the_faq_dopeman_valaszol
What The FAQ – Dopeman válaszol
süti beállítások módosítása