Morrissey: Thatcher "szart az emberekre"

2013.04.10. 16:10, Frontrecorder

morrissey_1.jpg

Morrissey, aki Margaret Thatcher esküdt ellensége volt és egy dalában még a halálát is kívánta, természetesen nem hazudtolta meg magát, és egy cseppnyi részvét nélkül, vitriolos közleményben búcsúztatta a hétfőn elhunyt volt brit miniszterelnököt, egyben keményen ostorozva szülőhazája sajtóját és politikusait.

Morrissey-től szinte rögtön a Vaslady halálhírének bejelentése után jött egy nyílt levél, amelyben a 87 évet élt politikusasszonyt barbárnak titulálta és olyan embernek, akiben szemernyi emberség sincs. Mint gyorsan kiderült, ezt a nyilatkozatát a Loaded brit férfimagazin februári számában megjelent interjújából ollózták össze, de Mozzer sem váratott sokat magára és április 9-én előállt a Thatcher halálára írt tényleges közleményével.

E "nekrológban" mindenek előtt a brit médiát - a bulvárlapokat éppúgy, ahogyan a BBC-t - hibáztatja, amiért tompítja a néhai miniszterelnökről megfogalmazott negatív véleményeket, a nemzeti érzelmeknek engedve átírva ezzel a történelmet. "Bármennyire higgadtan és átgondoltan beszélsz (Thatcherről), ha a véleményed nem a fennálló rendszert támogatja, az kötelezően ’kirohanásnak’ vagy ’heves támadásnak’ minősül” - írja az 53 éves énekes, majd így folytatja: "Ha Malvin-szigeteket mondasz, átírják Falkland-szigetekre, ha Thatchernek nevezed, Maggie-re finomítják. Így működnek a dolgok egy antidemokratikus társadalomban. Thatcher nevét nem önmagában azért kell védelmezni, mert annyi rosszat tett, hanem mert az őt körülvevő emberek mindezt hagyták, így bármely Thatcherrel szembeni kritika rávilágítana a brit politikai masinéria egészének veszélyes abszurditására.”

Thatcherről pedig így emlékezik meg: "(…) Nem volt sem erős, sem nagy formátumú vezető. Egyszerűen leszarta az embereket (…). Azt, hogy Thatcher miatt addig sosem látott méreteket öltöttek az utcai zavargások, erőszakos tüntetések és uralkodott el a társadalmi elégedetlenség, David Cameron (jelenlegi brit miniszterelnök - a szerk.) szándékosan elfelejti, holott természetesen egy politikust sem gyűlölt annyira a brit nép, mint Margaret Thatchert”.

MORRISSEY EGYSZER KÉPES VOLT JOHNNY MARR PÁRTJÁRA ÁLLNI DAVID CAMERON ELLENÉBEN.

Morrissey Thatecherrel szembeni ellenszenvének legnyíltabban 1988-as első szólóalbuma, a Viva Hate záródalában adott hangot, a szövegben a miniszterelnök halálát kérve: Margaret on the Guillotine.

De már a Smiths dalaiban is számtalan - egyértelmű és áthallásos - utalást tett Thatcherre illetve politikájára. Egy értelmezés szerint a Panic című 1986-os szám szállóigévé lett "Hang the DJ" sorában az akasztani való lemezlovas egyenlő a Vasladyvel, a felégetést érdemlő diszkó pedig a parlamenttel:

Címkék: morrissey
https://recorder.blog.hu/2013/04/10/morrissey_thatcher_szart_az_emberekre
Morrissey: Thatcher "szart az emberekre"
süti beállítások módosítása