A gitáros felépült az agyvérzésből, új lemezzel tér vissza a Texas

2013.03.07. 12:00, rerecorder

Texas2013Mono.sRGB.fin.jpg

Az elbűvölő Sharleen Spiteri vezette, kilencvenes évek második és a kétezres évek első felében nagyon népszerű skót Texas 2005-ben adott ki utoljára nagylemezt, ám az akkor csak néhány évesre tervezett pihenőből végül nyolc esztendő lett, mert az alapító gitáros Ally McErlaine 2009-ben agyvérzést szenvedett. McErlaine csodával határos felépülése után azonban The Conversation címmel májusban új albummal jelentkezik a huszonöt éves zenekar.

sharleen_spiteri_743620187_north_545x.jpgA Texas 1988 márciusában adta első koncertjét, nem véletlen, hogy az eddigi leghosszabb hiátusból való visszatérésre az indulás 25 éves évfordulóját választották. A retrós country-blues-rock zenekarból idővel soulos modern pop formációvá alakult kvintett az ezredfordulón volt a csúcson, máig több kiadványuk fogyott, mint a 30 milliós névadó amerikai állam lakosságának száma. A 2005-ös Red Book című album után kivett szabadság alatt Spiteri kiadott egy soullemezt (Melody) ezzel is felhívva az új soulos reneszánsz női résztvevőinek (Amy Winehouse, Adele, Duffy, Gabriella Cilmi) figyelmét, hogy ő már rég ebben a zsánerben mozog, ám a tervezett Texas visszatérés helyett kórházi látogatások következtek. Ally McErlaine agyvérzését követően az orvosok 20% esélyt adtak a gitárosnak, ám a zenészt kemény fából faragták, egyrészt felépült, másrészt ő lett a katalizátora a zenekar újraindulásának. Spiteri így mesélt minderről: "Ally jött elő azzal, hogy turnézni szeretne, mi meg először úgy reagáltunk, hogy 'mi a fenéről beszélsz?!', de végül Ally agyvérzése nem vetett véget a Texas-nak, hanem éppen, hogy újraindította a zenekart."


A LEGKEDVESEBB NYÁRI DALAINKAT SOROLÓ ÖSSZEÁLLÍTÁSBAN IS FELTŰNIK A TEXAS, DE VAJON MILYEN TÖRTÉNET KERETÉBEN?

Az újraindulás májusban a PIAS-nál megjelenő új nagylemezzel teljesedik be, melynek demóin Spiteriék az ex-Suede gitáros Bernard Butlerrel dolgoztak, de a lemezfelvételen, sőt már a dalszerzésben is Richard Hawley volt a társ. "Richarddal dalt írni egy álom volt, ennek az embernek zene folyik ki az ujjai végéből is" - áradozott az élményről Spiteri. Annyit árult még el a 11 számos The Conversation hangulatáról, hogy Hawley ötvenes évekbeli rock'n'roll iránti szeretete és az időtlen Texas-megszólalás tökéletes elegye valósult meg. Hát, várjuk bizakodva.

A Say What You Want 1997-ből, a zenekar legsikeresebb kislemeze:


Az 1999-es Summer Son a Texas másik nagy slágere: 


Ez pedig a megjelenés előtt álló új lemez címadó dala, élő változatban a 2011-es visszatérő turnéról:

Címkék: texas
https://recorder.blog.hu/2013/03/07/a_gitaros_felepult_az_agyverzesbol_uj_lemezzel_ter_vissza_a_texas
A gitáros felépült az agyvérzésből, új lemezzel tér vissza a Texas
süti beállítások módosítása