Humor, melankólia, költészet – Rutkai Bori és a Specko Jedno lemez- és könyvbemutató estje

2013.02.15. 14:38, rerecorder

bori-1_1.jpg

(X) Enyhén dramatizált lemezbemutató. Játszódik Anticity nevű falucskában, napjainkban, esti fényekben. Rutkai Bori és a Specko Jedno zenekar február 16-án szombaton este 8 órakor mutatja be Anticity című harmadik nagylemezét a Trafóban.

specko_jedno_band_2013_Lékó_Tamás_(fot ó)_NemesPéter_(graf).jpgA Specko Jedno név a szlovák „všetko jedno” (mindegy) és az angol „special one” (különleges) kifejezések ironikus összeolvasztásával jött létre. A zenekar énekese, az eredetileg videóművész és festő Rutkai Bori. Dalszövegei és festményei a mese és a realitás határterületein születnek, a kép és a szöveg egymást inspirálja és teremti meg. A színpadon a hangzókkal, a ritmikával, a különböző éneklési stílusokkal folytatott játékból, és a szórakoztatóan őszinte és interaktív kommunikációból kerekedik ki Bori speciális előadói attitűdje.

A 2009-es Whatevergreens – Édesmindegy szerenádok megjelenése óta a zenekar legénysége megváltozott, hangzásvilága megújult. Az új album, az Anticity dalszövegei, Rutkai Bori szerzeményei a humor, a melankólia és a költészet hármasságának jegyében születtek, a szöveget pedig kevert stílusú zenék; funk’n'roll, blues'on'bass, chi'n'punk, kerti-űrdiszkó kísérik.

2012 novemberében jelent meg Rutkai Bori „Festménymesék és Dalversek” című könyve a Scolar kiadó gondozásban és az NKA támogatásával. A könyv a korábbi albumok szövegeinek és az elmúlt tíz év festészeti munkáinak gyűjteménye.

anticitynet.JPGA kiváló zenésztársakkal és a vendégénekesekkel való közös produkció ötvözi a lemez és a könyv anyagát, bemutatva Bori sokirányú, kreatív munkáját.

Rutkai Bori így mesél a friss kiadványairól:,,Soha nem azért festettem, hogy eladjam a képeimet, hanem azért, hogy egyszer majd készítsek belőlük egy izgalmas mese-könyvet felnőtteknek, és ha lesz rá mód egy nagy animációs filmet. A szövegírásnál és zenekészítésnél az motivál, hogy –függetlenül a trendektől és a popkultúra elvárásoktól – őszinte, nyelvileg gazdag, zeneileg játékos dalokat írjak. Alkotói folyamataim legjobban a fotoszintézis vagy főzés fázisaival rokoníthatók, szellemi táplálékot szeretnék létrehozni az „éhező népek” számára. Ez az ambíció a saját éhségemből fakad. Zeneileg a kedvenc áramlatainkból merítünk és vegyítünk; „csomómentesre” keverve, különböző arányú koktélokat mixelünk: funk, blues, törzsi, népi és városi lüktetésekből. Sokan „csak” énekesnőként ismernek (Budapest Bár, Vacka), a könyvet és a lemezt azért is ajánlom, hogy kicsit több segítséget adjak, hogyan is kell kirakni egy 3D-és Bori-puzzle-t.

A zenekar tagjai:

RUTKAI Bori – ének
MIZSEI Zoltán – billentyűsök
SZESZTAY Dávid – gitár
SZERETŐ Dániel – basszusgitár
DUDÁS Zsombor – dob
NÉMETH Csaba – ütőhangszerek

Vendégek:
KAZAI Ági és PAIZS Miklós

2013. február 16., 20:00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Jegyvásárlás:

Személyesen a Trafó jegypénztárában (IX. ker. Liliom u. 41.), előadásnapokon 16h-22h, egyéb napokon 16h-20h. Tel: (+36 1 215 1600

Interneten: a Trafó honlapján, az online jegyvásárlásra kattintva/online bankkártyás fizetéssel

www.trafo.hu
www.speckojedno.hu


Ez pedig a koncert beharangozója az új lemez dalrészleteivel:

https://recorder.blog.hu/2013/02/15/humor_melankolia_kolteszet_rutkai_bori_es_a_specko_jedno_zenekar_lemez-_es_konyvbemutato_estje
Humor, melankólia, költészet – Rutkai Bori és a Specko Jedno lemez- és könyvbemutató estje
süti beállítások módosítása