40 Days: 40 Days (EP-premier)

2013.02.08. 14:00, rerecorder

bandfoto2.jpg

A több zenekar (Hammer Of Gods, Bioberber, Domina Massive, X-mens Idiotronic) tagjaiból, egy éve verbuválódott 40 Days elérkezett hatszámos bemutatkozó EP-jének premierjéhez, melyet a Recorderen tart az öttagú formáció. A remek pszich-rockos, dream-popos anyag itt végighallgatható és rögtön le is tölthető.

40dcover.jpg

A 40 Days már nem ismeretlen zenekar a budapesti koncertéletből, de az egy éves fennállását nemrégiben ünneplő társaság eddig csak két számot publikált Bandcamp-oldalán. Bákonyi Ádám gitáros az alakulásról így nyilatkozik: "Bukta Zsoltival (basszusgitár) korábban a Domina Massive-ban játszottunk együtt és bár a zenekar feloszlott, mi mindenképpen folytatni szerettük volna a zenélést. Mivel Zsolti a Bioberberben is játszott, onnan hívta el Kis Lacit dobolni, de Zsoltin keresztül érkezett Szurcsik Erika énekesnő és végül Hundt Zsolt gitáros is. A napokban váltunk egyévessé és ez alatt az idő alatt igazán jó barátokká is, már nem csak a zenekar köt össze bennünket. Úgyhogy reméljük, sok-sok, komoly pezsgőzéssel egybekötött jubileumot ünneplünk még együtt." A 40 Days rengeteg hatást vegyítő zenéjéhez sokfelől érkeztek az inspirációk: "Mindenkinek eltérőek az inspirációi, ez David Bowie-tól, Alice Coopertől, a Velvet Undergroundtól, Kraftwerktől kezdve a Yeah Yeah Yeahs-ig, Betty Davis-ig terjed, igazából végtelen lehetne a meghivatkozandó előadók és stílusok listája. Ami viszont közös, hogy különösebb pózolás és páváskodás nélkül egyszerűen csak szeretünk zenélni."

Az EP hat dalát profi körülmények között vették fel: "ezúton is szeretnénk hálás köszönetet mondani Dorozsmai Gergőnek, akivel a Hammer Of Gods-ban játszottunk együtt, onnan az ismeretség. Nála, a Tom-Tom Stúdióban vettük fel az anyagot, de Gergő végül az EP társproducerévé is vált, mivel ötleteivel – a ride-cinen való csellózástól kezdve a keverésig – nagyon sokat hozzáadott a végső hangzáshoz. A felvételeken közreműködött még Mezősi Péter, azaz Sleeping Machine, aki csörgőzött, kolompolt és vokálozott. A stúdiózást leginkább szórakozásként, buliként életük meg, rengeteget nevettünk. Ami pedig az EP küllemét illeti: mivel Erika, Zsolt és Zsolti is képzőművészek, grafikusok, az EP design-ját, a leendő klipeket, de úgy általában véve az egész zenekari arculatot magunk csináljuk."

A dream-popos, pszich-rockos szerzemények megidézik a nyolcvanas és a kilencvenes évek hangulatát is, a Salad vagy a Belly zajjal bélelt fülbemászó felvételei jó párhuzamot jelenthetnek, de a frissesség, a slágeresség is jól jellemzi az egységes színvonalú anyagot. A dalokról Ádám szerint: "talán annyi elmondható, hogy leginkább a nagyon fent és a nagyon lent hangulatot tükrözik, de kommentálják inkább őket azok, akik meghallgatják."

A 40 Days cím nélküli bemutatkozó EP-je teljes terjedelmében itt rögtön meghallgatható és le is tölthető:


Az EP teljes borítója:

fullcover.jpg

összeállította: Dömötör Endre

Címkék: ep 40 days ep premier
https://recorder.blog.hu/2013/02/08/40_days_40_days_ep-premier
40 Days: 40 Days (EP-premier)
süti beállítások módosítása