Vidámabbra hangolták az R.E.M., a Doors és a Metallica egy-egy dalát

2013.01.23. 22:45, Frontrecorder

remlmr.jpg

Srácok, nem lehetne kicsit vidámabban? Dehogynem, a technika segítségével ma már eredetileg borongós dalokat is simán fel lehet vidítani. A Major Scaled fedőnevet használó alkotó (vagy alkotói csoport) pontosan ezt teszi, például az R.E.M.-től a Losing My Religiont alávetve kedélyjavító zenei hangnemváltásnak - ez az év eddigi legnagyobb, khm, dúr-anása!

Az ötlet tulajdonképpen fenomenális: vegyünk alapvetően moll hangnemben írt, azaz jellemzően sötét, komor, szomorú, sőt akár gyászos hangulatú számokat és ültessük át őket a vidámabb, felszabadultabb dúr hangsorra - ami amellett, hogy jó játék/poén, remekül szemlélteti a két skála közötti különbséget (és persze a rögzített zeneművekbe való belenyúlás etikai-jogi kérdéseit is feszegeti, mint anno a mashup).

Digitális hangmanipulációval lehetséges is a zenei és emberi hangok transzponálása, de hogy esetünkben a Major Scaled (szóvicc: egyszerre jelenti azt, hogy dúr hangnemű és jelentős mértékű) ezt milyen szoftverrel hogyan éri el, homály fedi. Persze a végeredmény szempontjából mindegy, a végeredmény pedig minden esetben meghökkentő; azt, hogy simogatja vagy bántja a fület, ki-ki eldönti majd magának.

Íme tehát, így hangzik Metallicától a Nothing Else MattersDoorstól a Riders On The StormDjango Reinhardttól a Minor Swing és végül az R.E.M.-től a Losing My Religion heppire hangolva:

https://recorder.blog.hu/2013/01/23/borongasmentes_r_e_m_doors_metallica
Vidámabbra hangolták az R.E.M., a Doors és a Metallica egy-egy dalát
süti beállítások módosítása