Wilko Johnson halálos beteg

2013.01.11. 10:28, rerecorder

Wilko-Johnson--lead-guita-008.jpg

A rocktörténet egyik nagyon karizmatikus színpadi figurája, a Dr. Feelgood egykori gitárosa, a brit punkmozgalomra az egyik legnagyobb hatással lévő Wilko Johnson gyógyíthatatlan hasnyálmirigy-rákban szenved, de nem kér kemoterápiás kezelést és addig rockol, ameddig csak szervezete engedi.

Wilko Johnson nem csak nagyon karizmatikus arc, de határozottan nagy hatású színpadi jelenség is, aki a hetvenes években a szintén igen jelentős, ám még mindig rangján alul kezelt Dr. Feelgood zenekar gitárosaként vált ismertté. A Dr. Feelgood az egyik hiányzó láncszemnek számít a hetvenes évek eleji brit rockzene, a brit R&B, a pub rock és a punk között, főképp Johnson gitárjátéka és színpadon nyújtott akciói miatt. Ő volt a zenekar fő dalszerzője, két 1975-ös stúdió- (Down By The Jetty, Malpatrice), valamint 1976-os koncertlemezük (Stupidity) ma már klasszikusnak számít, ám belső konfliktusok miatt Johnson az 1977-es Sneakin' Suspicion után - pont, amikor a punkkal mennybe mehetett volna a zenekar - kilépett. Egy rövid időre csatlakozott Ian Dury zenekarához a Blockheads-hez, de főleg saját együttesével, a Wilko Johnson Banddel jelentetett meg lemezeket. Miután Julian Temple elsőosztályú dokumentumfilmet készített a Dr. Feelgoodról (Oil City Confidential címmel), Johnson még színészként is kipróbálhatta magát, a Game Of Thrones második évadjában szerepelt.

A napokban vált ismertté, hogy betegsége a gyógyíthatatlan stációban van, de az orvosok szerint még néhány hónapig jó állapotban lehet szervezete. Johnson megőrizte pozitív szellemiségét, nem kér kemoterápiás kezeléseket és ameddig szervezete engedi, színpadon marad. Először tesz egy kirándulást Japánban, majd befejezi készülő lemezét, aztán lejátszik egy rövid francia turnét, és ad néhány búcsúkoncertet Angliában is.

Az I'm A Hog For You Baby a Dr. Feelgooddal és Johnson elképesztő gitározásával:

Az Oil City Confidential beharangozója:

A film rendezője, Julian Temple és Wilko Johnson nyilatkozik:

https://recorder.blog.hu/2013/01/11/wilko_johnson_halalos_beteg
Wilko Johnson halálos beteg
süti beállítások módosítása