Pantha Du Prince & The Bell Laboratory: Elements Of Light (albumhallgató)

2013.01.10. 14:30, rerecorder

pantha du prince.jpg

Az év első hónapjának eleje még szűkölködik új albumokban, de a január 14-én megjelenő negyedik Pantha du Prince-lemez feltétlenül az izgalmas kiadványok közé sorolandó. Az Elements Of Light című anyag egy norvég harangzenekarral közösen készült és a Recorderen már a megjelenés előtti héten a teljes album végighallgatható!

pantha elements.pngA Pantha du Prince név mögött a hamburgi Hendrik Weber producer és dj bújik meg, aki a 2000-es évek elején kezdett zenét készíteni a minimalista technoban jónevűnek számító hamburgi Dial Records-nál (Lawrence, Carsten Jost). Első albuma (Diamond Daze) 2004-ben jelent meg, de a világhírt a This Bliss című 2007-es másodikkal érte el, mely simán a műfaj csúcsalkotásai közé sorolható. Harmadik nagylemeze már a Rough Trade-nél jelent meg, a 2010-es Black Noise-on az Animal Collective-es Panda Bear is közreműködik (a kölcsön egy Animal Collective-dal remixével került visszafizetésre). A zenéjében erős harangfétist feltáró Pantha du Prince 2011-ben kezdett koncertezni a norvég The Bell Laboratory öttagú harangzenekarral, kollaborációjuk természetesen fejlődött egy közös albumig. Mint ahogy Pantha du Prince zenéjében is természetes fejlődés eredménye, hogy az minimal techno és egyéb poszt-minimal zenék felől egyre organikusabb, élőbb megszólalás felé, de kissé a kortárszene és kissé az ambient felé is eltolódtak a hangsúlyok felvételein.

Az Elements Of Light lényegében Pantha du Prince csilingelésekkel, harangzúgással-bongással, sok delay-jel, visszhanggal teli védjegyszerű hangzását emeli új szintre azzal, hogy valódi hangszerekkel egészült ki (három tonnányi bronzharanggal), nagyobb tételekben megvalósuló zenét írt rá a producer és vett fel közösen a Bell Laboratory-val. Weberre egész munkásságát figyelembe véve is egyértelműen hatott Philip Glass (nem véletlen, hogy Pantha du Prince is szerepelt a tavaly őszi Rework_ Philip Glass Remixed című lemezen), de erre az elektronikára, billentyűsökre, ütősökre és harangokra komponált két hosszú és három rövid tételből álló 43 perces műre már a saját bevallása szerint is a kortárszene nagyjai (Steve Reich, LaMonte Young, John Cage) voltak leginkább befolyással. Az Elements Of Light olyan, mintha a jávai gamelán zenét Reich beemelné egy kortárszenei kompozíciójába és azt Pantha du Prince remixelné, vagyis minimalista, mégis részletgazdag, sokféle napszakban és élethelyzetben bevethető zene.

A megjelenés előtti héten exkluzív magyarországi premierként az alábbi lejátszón a teljes lemez végighallgatható:

Íme, a lemez első videója, mely a Spectral Split című dalhoz készült és bemutatja a zene születését, valamint a felvillantja a harangok működését is:

.

A lemez hivatalos előzetese:

https://recorder.blog.hu/2013/01/10/pantha_du_prince_the_bell_laboratory_elements_of_light_albumhallgato
Pantha Du Prince & The Bell Laboratory: Elements Of Light (albumhallgató)
süti beállítások módosítása