Stabil kristályszerkezet: Maxisun

2012.12.16. 15:13, Recorder.hu

maxisun_650.jpg

(X)  A Maxisun ismert magyar zenekarok tagjaiból verbuválódott, mondhatni régi motorosok, de egyben régi barátok is. Két fő gócpont felől áramlottak össze, egyrészt a FreshFabrik egykori és jelenlegi tagjai felől, másrészt a Special Thanks valaha volt magjából.

Bár ezen a néven már egy éve is publikáltak dalokat a YouTube-ra (ezeket főleg még a Riskó-Barczi páros készítette) és kiadtak egy csokornyit belőlük a Dalok.hu-n, a zenekar ténylegesen csak 2012 nyarán, a foci Eb alatt próbált először élő hangszeres felállásban. Első koncertjeiket is a nyáron tartották, először egy Petőfi Rádió által tartott tehetségkutatón szerepeltek, majd a Gyulai István emlékére megrendezett sporteseményen léptek fel a Puskás Ferenc Stadionban augusztus 20-án, és több mint 15.000 néző fogadta nagy lelkesedéssel dalaikat. Azokat a dalokat, melyek tulajdonképpen hosszú évek alatt születettek meg a zenekar szerzőiben és Tomkovics Krisztián billentyűs-producer segítségével kerültek végleges formába.

Az elektromos alapokon nyugvó dalok szándékoltan sokszínű összetevőkből kerültek kikeverésre. Egyrészt a zenekartagok egyéni ízlése, másrészt a sokféleségre törekvés miatt electro, hiphop, house, pop, rock és egy kis jazz ötvöződik a Maxisunban. Mondanivalója tekintetében pedig a dalszövegek az emberi élet nagy kérdéseit boncolgatják egy sajátos Maxisun-os szemüvegen, világképen keresztül. Ahogy RiskóÁron meséli a zenekar megalakulása egy vicces gellerrel indult: „egy hazug menedzser beígérte nekünk, hogy egy nagy magyar zenekar előtt játszhatunk a Sportarénában, de aztán ez az ígéret nem teljesült." Azonban ha már megalakultak, hát vitte őket előre a nehézségi erő.

A főleg rockos alapokkal rendelkező zenészek az elmúlt években sokakkal működtek közre, akár közös dalok, akár stúdiómunka terén a hazai könnyűzenei élet olyan neves képviselőivel, mint például: Keresztes Ildikó, Szikora Róbert a Király testvérek, Czerovszky Heni, Pflum Orsi, Almási Enikő, Almási Attila, Mohai Tamás, Köves „Pinyó" Miklós, DJ Karányi. Dalaikat (Lépjük át!, Don't Stop It) felkapta a Petőfi Rádió az Édes így az élet című legfrissebb szerzeményük pedig az adó top 30 legtöbbet játszott magyar dalok listáján három hét alatt a 6. helyig kúszott előre, most a koncertezésre is nagyobb hangsúlyt fektetnek majd és hamarosan egy háromszámos maxival rukkolnak elő.

A Maxisun filozófiája pofonegyszerű, mindegyikük más karakter, de ezek a figurák nagyon is összeegyeztethetőek, ahogy Szabó András fogalmaz: „optimálisan egészítjük ki egymást, így egy stabil kristályszerkezetet képezünk." És mi fontos a Maxisun számára? „A jó emberi kapcsolatok dominanciája mindenek felett, és ezt belül, magunk között is érezzük."

A Maxisun zenekar tagjai:

Somlai Tamás: dj (ex-FreshFabrik, ex-Very Bad Things)
Szalóki Zoltán: gitár (Random Deeds, ex-Special Thanks)
Barczi Gábor: basszusgitár (ex-Yava, ex-Superbutt, ex-Fandora, ex-Special Thanks)
Riskó Áron: ének (ex-Special Thanks)
Szabó András: dob (FreshFabrik, ETA)
valamint Tomkovics Krisztián: billentyűs hangszerek (ő nem tagja az élő felállásnak)

Maxisun: Don't Stop It:

https://recorder.blog.hu/2012/12/16/stabil_kristalyszerkezet_maxisun
Stabil kristályszerkezet: Maxisun
süti beállítások módosítása