Végre tényleg korszerű az iTunes

2012.12.01. 12:56, BizRecorder

itunes11_recorder.jpg

Viharos gyorsasággal, különösebb ünneplés nélkül jött ki az iTunes az új verziója, melyet ha egy szóval kellene értékelni, az a korszerű lenne. Korszerű, de igazi újdonságokat nélkülöző - mondhatni, biztosra ment az Apple. De nézzük, mit is tud pontosan az iTunes 11?

Az iTunes 11 érkezését egy ideje lebegtették már. Szeptemberben az Apple - a sorozatos pletykák ellenére - nem jelentett be új zenei szolgáltatást, bejelentette viszont, hogy a 2004 óta tulajdonképpen változatlan formában működő iTunes-t  végre valahára drasztikus mértékben átalakítja. Akkor mindezt októberre ígérték, ám a hónap közepére egyértelművé vált, hogy nem lesz októberi megjelenés. A cégen belül az iOS 6 és a térkép-botrány miatt eluralkodó fejetlenségen felül a tervezett Pandora vetélytárs szolgáltatás is oka lehetett a késedelemnek, bár ezt az Apple soha nem erősítette meg.

AZ APPLE JÖVŐBENI SZEREPÉT IS LATOLGATTUK A DIGITÁLIS ZENEI PIACOT ÁTTEKINTŐ ÍRÁSUNKBAN.

Ezek után szinte váratlanul rukkoltak elő most az új iTunes-szal - és ez az upgrade már nagyon időszerű volt. Egyrészt, mert miközben a szoftver egyszerű zenekezelő asztali applikációból egy zenéket, filmeket, alkalmazásokat kezelő központtá nőtte ki magát, a felhasználói felület nem tudott ezzel lépést tartani. Másrészt pedig az iTunes megjelenésekor a felhő-alapú tartalomkezelés még nem volt jelen, mára azonban az Apple tartalomstratégiájának a fő elemét jelenti, tehát az iTunes-nak ezt a területet is támogatnia kell(ene).

Kijelenthetjük, hogy a tervező csapat megoldotta az előtte tornyosuló feladatokat. Az új iTunes nagyon jól elkülöníti a filmes és zenei tartalmakat, illetve az alkalmazásokat valamint az áruház megfelelő részeit, ráadásul a fejlécében található navigációs gombokkal egyben könnyen és gyorsan átjárhatóvá is teszi ezeket. Ugyanez igaz az eszközökre, melyek ezáltal könnyen kezelhetőek, de a köztük való átváltás is lényegesen egyszerűbbé vált, arról nem is beszélve, hogy az egyes eszközökön tárolt tartalmak végre teljesen egyértelműen elkülönülnek.

Az ígéreteknek megfelelően maga a shop-élmény is egy szintet feljebb lépett és okosan össze lett kapcsolva a saját zenei tartalmakkal. Saját tartalmaink között a fejléc középső részében elhelyezett navigációs ikonok -dalok, albumok, playlistek, stílusok - szerint válthatunk. Egy adott albumra kattintva az album info, illetve az előadóhoz kapcsolódó fontosabb egyéb információk - biográfia, legnépszerűbb albumok, legnépszerűbb dalok, ajánlat az áruházból - az album alá töltődnek be, nem kényszerítve elnavigálásra a használót.

itunes11_miniplayer.png

Talán a legérdekesebb újítása az Apple-nek a miniplayer, amelynek segítségével az iTunes minimalizálása mellett is úgy hallgathatunk zenét, hogy a kezünkben marad minden fontosabb eszköz az irányításhoz. Az alapvető funkciókon - megállítás, következő szám - felül elérhetjük az Up-next funkciót, amely a mindenkori következő lejátszandó dalt mutatja (és amelyet zenehallgatás közben is egyszerűen, drag and drop módon változtathatunk) valamint kereshetünk is zenéket anélkül, hogy meg kellene nyitnunk az iTunest - ez nagyon kúl!

Végül, de nem utolsósorban pedig immár van history-gomb, amelynek köszönhetően nem kell bajlódnunk azzal, hogy újból előbányásszuk azt, amit egyszer már megtaláltunk. A gombra kattintva ugyanis megjelenik az áruházban megtekintett tartalmak listája, időben visszafelé, amiből szemezgethetünk.

Ha mindenképpen hibát akarunk keresni, akkor azt magában a streamingben, azaz a lejátszásban találhatjuk meg. Érezhető ugyanis, hogy a saját és a vásárolt tartalmak keveredése, a hozzájuk kapcsolódó különböző jogosultságok, adatok valós időben való kezelése nem egyszerű feladat, amellyel még az Apple is küzd, emiatt pedig a szünetmentes lejátszás bizony néha akadozik

Összességében nézve tehát az iTunes 11 most már valóban egy 2012-nek megfelelő tartalomkezelő alkalmazás, szép, átlátható megjelenéssel, funkcionalitással. Érdemes jól megnézni magunknak, mert 2013-ban jó eséllyel elbúcsúzhatunk tőle egy életre, hiszen amennyiben az Apple valóban kiegészíti streaminggel és on demand rádió funkcionalitással jelenlegi felhő-alapú ajánlatát, úgy egy drasztikusan más felhasználói élményt nyújtó szoftverrel találkozhatunk majd.

 Pléh Dániel

Címkék: apple itunes
https://recorder.blog.hu/2012/12/01/vegre_tenyleg_korszeru_az_itunes
Végre tényleg korszerű az iTunes
süti beállítások módosítása