Heti Top 10: a tánczene legmenőbb bajszosai

2012.11.09. 15:24, Frontrecorder

steveaokstagedive.jpg

Már benne vagyunk a Movemberben, azaz a férfiak egyik legnagyobb egészségügyi mumusára - ne kerteljünk: a prosztatarák veszélyeire - bajusznövesztéssel a figyelmet felhívó hónapban, ez adja a heti toplistánk apropóját. A bajusz és a pop-/rockzene eléggé összenőtt - Ringo Starrtól Jimi Hendrixen és Freddie Mercuryn át Frank Zappáig, Little Richardtól Lionel Richie-n át Prince-ig és még hosszan sorolhatnánk viselőit -, az elektronikus tánczenében viszont jóval ritkább a szájöldök. Lássuk, a neves dj-k, producerek közül kik a legmenőbb bajszú fazonok!

10+1. Duck Sauce

A listán többnyire az arcszőrzetben bajuszra szorítkozó zenészek szerepelnek, de egy plusz helyet megérdemelnek azok, akik a szakáll-bajusz kombót kultiválják - márpedig ilyenből akad szép számmal, legyenek techno-ősatyák (mint Juan Atkins) house-veteránok (pl. David Morales) vagy éppen mai house-újítók (lásd Jamie Jones), illetve a bajuszt sajátos módon néhány napos borostával kombináló Sven Väth. Ezt a tábort pedig egy olyan arcszőrtestvér-páros reprezentálja, akik közös, Duck Sauce nevű formációjukkal 2010 legnagyobb crossover partislágerét gurították, de a tavalyi Big Bad Wolf is hatalmasat szólt - Armand Van Helden és A-Trak:

ducksauce.jpg

10. Patrick Cowley

Az 1982-ben AIDS-ben elhunyt zenész-hangmérnök a San Franciscói travi díva, Sylvester sikerkovácsaként lett ismert, de számos más gay disco slágert is szerzett (például a szintén dús bajuszú Paul Parkernek) - jellegzetes szintetikus, pulzáló ritmusú hangzása a nyolcvanas évek első felében eluralkodó hi-nrg előfutára volt. Mint meleg diszkóproducer, a bajusz tulajdonképpen a bánatos tekintetű stúdiózseni kötelező viselete volt.

patrickcowley.jpg

9. Felix Da Housecat

A chicagói house második hullámával feltört - majd az electroclash-divathullámot sikerrel meglovagoló -, több tucat név alatt dolgozó Felix Stallings Jr. bongyor hajának, pufók fejének és mindig mosolygós ábrázatának együttes komikus hatását erősíti régi vágású vastagceruza-bajusza.

felixdahousecat.jpg

8. Seth Troxler

Ha Felix Da Housecat vicces figura, a michigani születésű, de jó ideje Berlinben élő, buja house-ban utazó Seth Troxler egyenesen egy született bohóc - imád hülye fejet vágni vagy őrült helyzetekben pózolni és meg is teszi, amikor csak lehetősége van rá. Itt épp a Metallica-gitáros Kirk Hammettnek adja ki magát annak rövid hajas korszakából:

sethtroxler.jpg

7. Steve Aoki

A tehetős és befolyásos japán-amerikai családból származó, amúgy szociológiából és feminista tanulmányokból (!) diplomát szerzett Steve Aoki igazi megosztó figura: tagadhatatlan showman, aki gumimatracon tömegszörfölős és közönségbe tortát dobálós kunsztjai révén lett az amerikai EDM első rocksztár-figurája, emiatt imádják és gyűlölik, ahogyan zeneszerzői, sőt dj-zési képességeit illetően is megoszlanak a vélemények. Az "ázsiai Jézus" fejszerkezet viszont tízpontos.

steveaoki.jpg

6. Gaspard Augé (Justice)

Míg Xavier tekintélyes pajeszával, addig Gaspard masszív patkóbajszával rokkerkedik. A francia Justice (amelynek egyik klipje épp most nyert díjat) langaléta tagjának bozontos hajzata megérne egy külön misét, meg úgy általában is mókás arc - Weird Al Yankovic-ba oltott Lemmy, nagyjából.

justicegaspard.jpg

5. Cerrone

Francia előz franciát a bajusz-listánkon, de lássuk be, a buja hangszerelésű eroto-diszkó párizsi nagymestere fénykorában a coiffure-ával is uralkodott:

cerrone_1.jpg

4. Andrew Weatherall

A brit elektronikus tánczene - a Primal Scream korszakos, az 1991 legjobb albumai közé számító Screamadelica-ján is producerkedő - veteránja és kultfigurája már jó ideje tökéletesen hozza a megtévesztő - tetoválásaihoz és rideg technójához egyáltalán nem passzoló - vidéki angol uraság stílt: a klasszikus szabású öltönyökhöz pompázatos rőt harcsabajusz jár.

weatherall.jpg

3. Ronald Mael (Sparks)

Az 1971 óta működő Sparks, Russell és Ronald Mael amerikai testvérduója az elmúlt négy évtizedben számos stílust végigjárt és alkotott mindben egyedülállóan szellemes zenét, legyen az glamrock, szintipop vagy kamarapop (két legismertebb daluk közül az egyik 1974-es, a másik 1994-es). Egy dolog nem változott csak: az idősebb Mael, a billentyűs-zeneszerző Ronald pszichopata gyilkosra "hajazó" ábrázata, amelyhez hol élesen kihúzott ceruza-, hol pamacsos Chaplin-, vagy fenyegető Hitler-bajuszt hord a Roland szintetizátorait saját nevével átcímkéző 67 éves zenész. 

ronmael.jpg

2. Giorgio Moroder

Az I Feel Love-val minden idők legjobb diszkószámát (íme, a 10. helyezett Patrick Cowley 16 perces remixe) és szintetizált basszusmenetét megalkotó - a Soundcloudra nemrég rászabadult - Moroder és AZ a bizonyos bajusz. Kérdés?

giorgiomoroder.jpg

1. Yello

Kérdés maximum az lehet, hogy ha nem Moroder a tánczenei bajuszlista első helyezettje, akkor mégis ki. De ez sem lehet kérdés, mert bajuszügyileg a svájci Yello párját ritkítja, Dieter Meier és Boris Blank kettősével ezen a téren nem lehet, khm, versenyezni, pláne, hogy az első, eredeti felállás harmadik tagja, Carlos Perón ugyancsak a megrögzött bajszosok klubját erősíti.

yello.jpg

Ráadásnak itt a spanyol Movember-hónaphoz (Moviembre) írt dal klipje, amelyben egy csábos nő garázdálkodik az utcán gyorsan növő bajuszával!

https://recorder.blog.hu/2012/11/09/heti_top_10_a_tanczene_legmenobb_bajszosai
Heti Top 10: a tánczene legmenőbb bajszosai
süti beállítások módosítása