Lemeztáska - Ed Macfarlane (Friendly Fires)

2012.10.27. 11:05, rerecorder

friendly-fires-pos-lolla_652x408.jpg

A Friendly Fires funkos, diszkós indie-dance zenekarként tűnt fel 2008-ban, második, érettebb albuma (Pala, 2011) címlapjára egy norvég divatfotós Sølve Sundsbø fényképe került. Feltűnésekor persze trendi is volt a zenekar, úgyhogy a divat és zene náluk nem erőltetett párosítás, pláne, hogy legnépszerűbb daluk a divat (egyik) fővárosáról, Párizsról szól, számaik menők a kifutókon, és persze ruha- és parfümreklámokhoz is felhasználták már azokat. A (nyitóképen középen látható) frontemberrel kedvenc zenéiről beszélgettünk Lemeztáska rovatunkhoz készült interjúnkban.

ELSŐ LEMEZ, AMIT MAGADNAK VETTÉL

Valószínűleg Jon Bon Jovi Blaze Of Glory (1990) című albuma, ami a Young Guns II című filmnek a zenéje volt. 9-10 éves voltam.

ÉS VAJON MICHAEL JACKSON KINEK VOLT A KEDVENCE GYEREKKORÁBAN?

ELŐADÓK, AKI ZENÉLÉSRE INSPIRÁLTAK

fugazi.jpgA zenék, amelyek zenekar-alapításra inspiráltak, főleg hardcore zenekaroktól jöttek. Fugazi, Q And Not U, Faraquet. Washington környéki együttes, a Dischord kiadó háza tájáról. Amikor először hallottam agresszív punkzenét, az nagyon együtt rezonált az akkori dühös tinédzser énemmel. A Friendly Fires előtt számos más néven zenéltünk ugyanígy hárman, és eleinte határozottan hardcore attitűddel.

KEDVENC ALBUM ÉRETTEBB KORSZAKODBÓL

Azt hiszem akkor fordult meg bennem minden, amikor meghallgattam Chris Clark első lemezét, a Clarence Parkot (2001). Ugyanabból a városból származik, ahonnan én, St Albans-ből. Mindig ott játszott a helyi kocsmában nagyjából tíz, egyáltalán nem érdeklődő embernek, gyakran megnéztem. Ő egy valódi inspiráció a számomra, mindent maga csinált, leszerződtette a legmenőbb lemezkiadó, és elkezdett abból megélni, hogy zenéket rak össze. „Ez igen, én is ezt akarom!" A hatására kezdtem el számítógépen zeneszerzéssel foglalkozni.

NEMSOKÁRA BUDAPESETEN AD KONCERTET A CRIBS TRIÓ, NEKÜNK MÁR ELÁRULTÁK MIRE SZOKTAK BULIZNI SZOMBAT ESTÉNKÉNT.

ÚJ HATÁSOK A FRIENDLY FIRES MŰKÖDÉSE ALATT

mfa-the-the-difference-it-makes-ep.jpgThe MFA: The Difference What It Makes című 12"-e, annak is a Superpitcher Remixe. A Kompakton keresztül szerettem bele a technóba és a house-ba. Nem volt olyan mély víz a Warp-lemezek után, és igazán magával ragadott. A lágy dallamok a pumpáló ritmussal, tökéletes kombináció volt. Ez már a Friendly Fires működése alatt ért. Elkezdtem rave-ekre járni, ami tökéletesen más volt, mint egy koncert. Sokkal inkább rólad szól, és arról, hogy jól érzed magad és reagálsz a zene apró változásaira. Ezt a hatást szerettem volna elérni a mi koncertjeinken is.

KEDVENC HOUSE-PRODUCER

Ez egy nagyon nehéz kérdés. A korai Carl Craig. Aztán nagyon élvezem egy időben Milton Johnson zenéit. De ha csak egyet választhatnék, akkor Pépé Bradockot mondanám. Van valami a zenéjében, amit hihetetlenül érzelmesnek találok. Nagyon szeretem, ahogyan a hangmintákat használja.

ELSŐ KONCERT, AMIRE ELMENTÉL

OzzFest. Tizenhét éves voltam. A Kornt akartam megnézni, és bármilyen viccesen is hangzik, még ma is megnézném, a régi nagy slágerek nagyon belém égtek annyi idősen.

OKÉ, ÉS AZ ÉV EGYIK LEGJOBB LEMEZÉT ELKÉSZÍTŐ GRIMES-NAK MELYIK KONCERT VÁLTOZTATTA MEG AZ ÉLETÉT?

KEDVENC ZENE UTAZÁSHOZ

1343737333_cover.jpgAmit mostanában nagyon szeretek hallgatni, az egy Celer nevű formáció, nemrégiben fedeztem fel őket. Los Angelesből származnak, és alig ismertek, de közben elképesztően gyönyörű ambientes, drone-os zenét készítettek. Nagyon filmzeneszerű. Amikor csak bámulsz kifelé a kocsi vagy busz ablakán és a zene bármilyen tájhoz tökéletes passzol, lehet délután, hajnal, vagy éjszaka. Vezetéshez nem tanácsos hallgatni, mert túlzottan kikapcsolja a figyelmedet. De utazáshoz, amikor nem te vagy a sofőr, mindenképpen ajánlom. Amúgy egy házaspár duója volt (Danielle-Baquet Long és Will Long duója 2004 és 2009 között majd' két tucat kiadványt jelentett meg - a szerk.), de a feleség 2009-ben sajnálatos módon elhunyt szívroham következtében és ilyen zenét már nem fognak többé kiadni.

KEDVENC ÉJSZAKAI ZENE

(hosszan gondolkodik) Nagyon szeretem a Fuzzy-Felt Folk című lemezt. Ez egy nagyon gyermekzeneszerű library music-kiadvány (előregyártott háttérzene tévéknek, rádióknak, lényegében képújságzene - a szerk.) amelyen hetvenes évekbeli felvételek sorakoznak. Tökéletes kísérőzene az elalváshoz. Aztán van egy másik, amit szintén szeretek feltenni és jól belealudni, az pedig a Frog Calls Of Northern America. Ez egy harmincas évekből származó felvétel, különböző békahangok vannak rajta összegyűjtve. Nagyon hangulatos békazenére elaludni (nevet).

7569_dangelo_voodoo.jpgMINDEN IDŐK LEGJOBB LEMEZE

Na, erre tényleg nem tudok válaszolni. De most láttam a Roots-ot, úgyhogy akkor ebben a pillanatban azt válaszolom erre a nehéz kérdésre, hogy D'Angelo: Voodoo (2000) - mivel Questlove a Roots dobjai mögül játszott ezen a lemezen is. Nemrégiben láttam a D'Angelót Brixtonban. Hamarosan jön az új lemeze, tizenkét év szünet után. Nagyon felvillanyozó várni arra a lemezre.

lejegyezte: Dömötör Endre

NA JÓ, EZ MIND SZÉP ÉS JÓ, DE MI DOMBI TIBOR SZERINT MINDEN IDŐK LEGJOBB LEMEZE?

https://recorder.blog.hu/2012/10/27/lemeztaska_ed_macfarlane_friendly_fires
Lemeztáska - Ed Macfarlane (Friendly Fires)
süti beállítások módosítása