Carlos Cipa és Blueneck ma az Akváriumban

2012.10.02. 13:19, recordernews

(X) Október 2-án este a széles zenei spektrumból válogató Denovali Records két előadójának több ponton összekapcsolódó produkciója, az angol poszt-rock Blueneck és a német Carlos Cipa (lásd a képen) modern-klasszikus zenéje tölti be az Akvárium Klub tereit.

cuipa.jpg

Cipa azt a fajta halk zongoraszót hívja elő élőben, ami elmélyültebb pillanatokban az ember képzeletében felhangzik: precíz, ugyanakkor sejtelmes és szenvedélyes, érzelmekkel és titkokkal teli világát egyszerre ellensúlyozza és támasztja alá az Akvárium Klub erre az alkalomra elsötétített, babzsákozott tere, ahol hátradőlve, szemlehunyva nincs más dolgunk, mint hátradőlni és szemlehunyni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy Cipa egy a szentimentálisan álmodozó finom lelkű zongoristák közül, hiszen a dobok jó ismerője is, kísérletezett jazzel, hardcore punkkal, indie rockkal, és nagyzenekari művekkel is. A mindössze 22 éves zenész a mostanában felkapott neo-klasszikus stílushoz köthető előadó, olyan kortársak mellett, mint a márciusban ugyanitt már nagy sikerrel koncertező Nils Frahm, Ólafur Arnalds, vagy a Berlinben élő Peter Broderick, és  olyan előadókkal osztozott már egy színpadon, mint a Winged Victory For The Sullen, a Rivulets vagy a Library Tapes., és zongorajátékára saját bevallása szerint Erik Satie és Claude Debussy volt a legnagyobb hatással.

Az est másik fellépője, a 2000 körül alakult Blueneck együttes 2006-ban jelentette meg Scars of the Midwest című remek debütalbumát, amit további kiadványok követtek az elmúlt években. Ha címkézni szeretnék őket, akkor valahol a poszt-experimentális rock és indie között lavíroznak, és minden bizonnyal olyan előadók is hatással voltak rájuk, mint a Radiohead vagy a Godspeed You! Black Emperor. Kedd este alighanem már az első hangoknál északi fenyvesbe kerülünk, és ebben az erdőben dalról dalra sétálgatva szelíd szarvasokkal, bájoló tündérekkel, tomboló farkasokkal találkozunk.

Carlos Cipa debütáló lemeze nemrégiben látott napvilágot, a Blueneck instrumentális vonalon mozgó albuma, az Epilogue pedig csak a turné alatt jelenik meg, de a koncert után a helyszínen már mindkettő megvásárolható lesz.

https://recorder.blog.hu/2012/10/02/carlos_cipa_es_blueneck_ma_az_akvariumban
Carlos Cipa és Blueneck ma az Akváriumban
süti beállítások módosítása