Elefánt: Kék szoba – EP-premier!

2012.06.07. 17:30, -recorder-

Az Elefánt együttest 2011 decemberében egy különleges kisfilmmel mutattuk be itt a Recorderen: a Kodály Method audiovizuális projekt ötödik magyar videójának, mely a Magányos című Elefánt-dalhoz készült, itt nálunk volt a premierje. A zenekar mai hattagú felállása a szép sikert arató egysnittes filmecske után nem sokkal, 2012 januárjában alkult ki, mikor a szombathelyi származású alapító szerzőpáros, az énekes Szendrői Csaba és a gitáros Tóth András mellé újabb zenészek érkeztek: Kunert Péter gitáros és Kovács Zoltán billentyűs a Sadant irányából, Horváth Ede Bence basszista a Mighty Fishersből és Németh Szabolcs dobos a Ritam Caféból. A szomorkás dalparkját a posztsanzon öndefinícióval illető Elefánt májusban készült el első EP-jével, a Magányos mellett négy további számot tartalmazó Kék szoba című anyaggal, melynek hivatalos élő bemutatója június 14-én lesz az A38 Hajón, de a lemez premierjére már itt és most sor kerül a Recorderen.

Először is talán az a legfontosabb, hogy ez korong leginkább önmagunknak egy széljegyzet” – mondja az EP-ről a zenekar frontembere, Szendrői Csaba. „Nagyon természetes hangzás felé igyekeztünk. Azt akartuk, hogy a hangszerek a maguk természetességében szóljanak jól. Nincs agyoneffektelve semmi. Ahogy itt hallod, úgy szól koncerten is. Afféle eszenciája bennünk rejlő igényeknek. Ami közös bennük, az a közös bennünk. Gyakorlatilag ezen számok tették barátokká a zenekar tagjait. Egyébként a lemez a címét a szobám után kapta. A kék szoba afféle kis kultikus kuckó vált az évek során. Rendszeresen helyet adott mindenféle privát összejöveteleknek. A kék szoba egy ilyen kis gyűjtőhelye volt azoknak az arcoknak a ’vidékünkről’, akiknek volt erejük és idejük gondolkodni a dolgok miértjén. Meg persze csúnyán helyre is tettük magunk benne egypárszor. Így vagy úgy. A mostani számaink jelentős része itt született. A kislemezen egyedül a November a kivétel, amit Andris Skóciában írt.”

az Elefánt első EP-je itt hallható, alatta pedig a frontember számonkénti kommentárja olvasható:

.


November
Andris által írt darab. Közös kis kedvence az együttesnek. Igazából ebben a számban érezhető leginkább, az a törekvés, ahogy szeretnénk kifejezésre juttatni a bennünk rejlő feszültségeket. A szám végén van egy kis meglepetés. Ott mellékesen megjegyezzük, hogy azért valójában minden rendben van ám…

Budapesti lányok
Ő a vicces a darabunk. A szerelem közhellyé válása ellen szól. Picit paródiája a „ma este enyém leszel, béjbe” jellegű daloknak. Kb. az a lényeg, hogy szép a szabadság, a fiatalság, de van ami esetében a felületesség megengedhetetlen. És ezt illik akkor sem elfelejteni amikor nem anyuci mondja a mutatóujját lóbálva. Ne bagatellizáljuk azt a dolgot ami a világot mozgatja. Ettől még senki nem lesz vaskalapos fél pap. Egyszerűen van ami a rendszer felett áll.

Kerülöd a napfényt
A legrégebben megírt szám a kislemezről. Eredetijét még egy másik formációval csinálgattuk, kb. hat-hét éve. A szövegen is érezhető, nem igyekeztem még annyira tartalmi koherenciát tartani. Sokkal jobban szerettem akkor csak afféle érzelmi szálakat fonogatni egymásba. Sokkal szürreálisabb és szélsőségesebb vizuális képek dolgoznak a dalban. Zeneileg pedig egy szépen megírt kavalkád. Egyszerre keringő, egyszerre cirkusz, minimál. Valahol ez a szájíz dolgozik bennünk amikor az általunk kedvelt magyar alternatív zenére gondolunk.

Picinyúl
Ez az egyetlen darab, aminek az eredetijét én írtam. Érezhető is, hogy nem tudok gitározni. Semmi bonyolult. Leginkább egy gyerekdal, ha a szövegét nem kezdem elemezni. Egyébként pedig egy lánynak írtam. Valakinek, akibe nem szabadott volna szerelmesnek lennem.

Magányos
A legsanzonabb dalocska. Neki köszönhetjük a fél életünk. Témája a társas magány. Az urbánus vágyak, a kölcsönből vett álmok. Minden ami az ember természetéből fakadóan, önmaga ellen való. Ahogy minden kell és semmi a jutalom.

 

a lemezbemutató Facebook-eseményoldala:
http://www.facebook.com/events/439414249419682/

http://www.facebook.com/elefantband


lejegyezte: Déri Zsolt

Címkék: premier elefánt
https://recorder.blog.hu/2012/06/07/elefant_ep_premier
Elefánt: Kék szoba – EP-premier!
süti beállítások módosítása