SoundCloud: felhőtlen élmények

2012.06.01. 13:49, Recorder.hu

Egyre több kontent vándorol fel a fizikai adattárolókról az internetre, és marad is ott. Nincs ez másként a zenével sem: mára a mézesmadzag-célokat szolgáló előzetesek és mixtape-ek mellett teljes albumok és előadói életművek is természetes élettérre találtak az online zenemegosztókon, köztük az audiotartalmak tekintetében magasan legnépszerűbb, 2007-ben Berlinben alapított, mára világszerte több mint tízmillió felhasználóval rendelkező, narancssárga hangfelhőjével a webes eszközökön túl a médiafogyasztásra teremtett mobiluniverzumot, a táblagépeket és okostelefonokat is szép módszeresen beborító SoundCloudon is.

A szolgáltató a MySpace kínkeserves elsorvadása nyomán hátramaradt űrbe rongyolt be, hiszen általa végre komplett zenéket hallgathatunk meg kifogástalan minőségben, várakozás nélkül. De még ennél is erősebb ütőkártyát mutatott fel azzal, hogy ténylegesen közösségi élménnyé avatta a zenehallgatást: emlegetett elődjével  már ha nevezhetjük egyáltalán annak  szemben a SoundCloud lehetővé tette, hogy a platformjukra feltöltött számokat bármilyen oldalra beágyazhassuk (a Recorderen sem véletlenül vetjük be a kezdetek óta), a felfedezett zenéket pedig adott másodpercekben kommentelhessük, mondjuk egy hatásvadász kiállásnál. És akkor még ott van az értesítési funkció, hogy semmiről se maradjunk le.

És most csak a legalapvetőbb funkciókat említettük, a legtöbben ezekkel találkoznak. A SoundCloud azonban jócskán túlmutat saját keretein: nyílt forráskódjának hála különféle külső alkalmazások, szoftverek tucatjaiba épült be ilyen vagy olyan módon.

Csak erre külön cikket szentelhetnénk, úgyhogy most néhány színt említsünk csupán az applikációk gazdag palettájáról: szobaproducerek például annak örülhetnek, hogy Abletonból azonnal fel tudják lőni a kész művet SoundCloudra; ha ez megtörtént, a Music Xray amolyan gépiesített A&R-ként komplex algoritmusokkal átvilágítja a dalt, hogy az találkozhat-e zeneipari igényekkel; és amíg erre izgatottan várnak, tetszés szerint beilleszthetik a végeredményt weboldalukra vagy a Facebook BandPage-re, miközben a DooLoaddal már el is kezdhetik a zene szétszórását 360 online zeneboltba iTunes-tól az Amazonig.

Ami pedig a befogadói oldalt illeti, ők is megkapják, ami jár  legyen szó a böngészőben indítható Waxcloudról, amiben virtuális Technics lemezjátszón egy bakelitgyűjtő bogarasságát imitálhatják, a legnépszerűbb feltöltéseket hónapról-hónapra összegereblyéző MusingMusic-ról, vagy a magyar fejlesztésű CloudDeckről, ami folyamatosan monitorozza zenei blogok soundcloudos frissítéseit, hogy azokból kedvünk szerint playlisteket kreálhassunk.

A webes élvezeti faktor persze akkor teljesedik ki igazán, ha képes a mobileszközökre is átvándorolni – amely folyamathoz a SoundCloud örömmel asszisztál, okostelefonon és tableten ma már gyönyörű, letisztult külalakban hallgathatjuk rajta a hullámformákat, anélkül, hogy ehhez egy kilobájtnyi plusz helyet kéne szorítanunk az adott eszközön. Elutaztunk, és nem tudjuk honnan frissíteni a zeneállományunkat? A Balaton Soundon téblábolunk, de nem ismerjük ezt az Animal Collective nevű izét, amit szűknadrágos barátaink jó előre ajnároztak? Egy kis tapogatás, egy gyors keresés a felhőben, és minden meg van oldva, mint a mesében. Nagyon örülünk ennek? Az jó, mert a SoundCloudra örömünket azonnal fel is énekelhetjük, lévén, hogy a feltöltés, lejátszás, továbbosztás mellett  egy nagy kerek REC gomb szimpla megnyomásával  a kezünkben tartott bármilyen okoseszköz beépített mikrofonjának aktiválásával hangrögzíteni is tud.

És a legszebb az, hogy mindennek még mindig nagyon az elején járunk  hamarosan jönnek az újabb dobások.

Unger András

Nézzük, mit tud együtt a SoundCloud és az iPad:

(Szponzorált tartalom. A cikk a T-Mobile támogatásával készült.) 

Címkék: app soundcloud
https://recorder.blog.hu/2012/06/01/soundcloud_felhotlen_elmenyek
SoundCloud: felhőtlen élmények
süti beállítások módosítása