A Duran Duran nyitja a júliusi EXIT fesztivált

2012.03.30. 10:48, Recorder.hu

(X) Hosszú kihagyás után a szerbiai Újvidéken adja első európai fesztiválkoncertjét az élőben továbbra is etalonnak számító Duran Duran. A 20. században alakult legendás zenekar július 12-én, csütörtökön érkezik a 18. században épült legendás Péterváradi erődbe, az All You Need Is Now című album országhatárainkhoz legközelebbi turnéállomására. Az EXIT Fesztivál a múlt héten bejelentett Plan B, Avicii, Felix Da Housecat és Totally Enormous Extinct Dinosaurs mellett ma további fellépők nevét is nyilvánosságra hozta: a skandináv indie szcéna egyik legjobbja, a Little Dragon és az ausztrál Sneaky Sound System mellett a listán szerepel az R&S Records részéről a Teengirl Fantasy, Lone, Pariah és a londoni The Chain is.

A kontinensen utoljára 2008-ban járt Duran Duran a négy eredeti taggal, John Taylorral, Roger Taylorral, Nick Rhodesszal és Simon Le Bonnal plusz Dom Brown gitárossal lép fel a Best European Festival díjjal is kitüntetett esemény nyitónapján. A zenekar idei koncertrepertoárjában a 2011-es, a szakma és a közönség által is elismert album, valamint a 80-as és 90-es évek sikerlemezek legnagyobb slágerei is szerepelnek, olyanok, mint a Girls On Film, a Rio, a Planet Earth, a Hungry Like The Wolf, a Reflex, a Notorious, a Come Undone vagy az Ordinary World.

A Duran Duranhoz kapcsolódó számok önmagukért beszélnek: összesen 80 millió lemezt adtak el, 18-szor jártak az amerikai slágerlista élén, Angliában, hazai pályán pedig mindezt 30-szor érték el. Munkásságukat összesen hat életműdíjjal ismerte el a szakma, olyan nívós ítészektől, mint az MTV, a Brit Awards, az Ivor Novellos, a Spanish Ondas, a Q Magazine és a GQ Magazine.

A turné apropóját adó tavalyi lemezt producerként a többszörös Grammy-díjas Mark Ronson formálta a Duran Duran klasszikus kiadványaival vetekedő minőségű anyaggá. A címadó dal, az All You Need Is Now és a szupermodelleket, köztük Naomi Campbellt, Yasmin Le Bont, Eva Herzigovát és Cindy Crawdordot felvonultató videóklipjével elhíresült Girl Panic! bizonyítja, hogy a Duran Duran legalább annyira tartozik az MTV-generáció hősei közé, mint a 21. századi kortárs popzene figyelemre méltó újítói közé.

A Fusion Stage vendége, a négyfős Little Dragon a japán-svéd énekesnő Yukimi Nagano vezetésével eddig három nagylemezt adott ki, melyek közül a 2011-es Ritual Union volt a legsikeresebb. A Rolling Stone magazin szerint az album remek középút a debütáló lemez jövőbe repítő soulja és a második lemez szintipopja között. Nem véletlen, hogy a Little Dragon olyan nevekkel dolgozott eddig együtt, mint a Gorillaz, DJ Shadow vagy SBTRKT.

A Happynovisad Stage-et az R&S Records sikeres művészei veszik be. A brit Teengirl Fantasy 7AM című albumán található Cheaters-t az Év Számának választotta a jó ízléséről híres Fact Magazine, melynek köszönhetően rögtön közös turnéba is foghattak a Crystal Castles-szel. Matt Cutler Lone alteregóján keresztül négy albumot és öt EP-t adott ki mindössze 5 év alatt, köztük a legsikeresebb Lemurian című lemezt, melyet óriási kritikai siker övezett. A Pariah név mögött a dubstep és future garage producer Arthur Cayzer áll, akitől a Detroit Falls single-t és a Safehouses EP-t jelentette meg az R&S Records. Cayzer munkái között többek közt The xx- és Erykah Badu-féle remixek is szerepelnek, zenéit pedig olyan vezető médiumok is méltatták, mint a Pitchfork vagy a Resident Advisor, akik a brit dance új hullámának egyik vezető producereként címkézték. A Dan Foatból és Nathan Boddyból álló londoni The Chain fellépése pedig már csak hab a tortán.

Az Elektrana Stage a korábban bejelentett When Saints Go Machine után az ausztrál Sneaky Sound Systemet is vendégül látja. A 2006-ban alakult zenekar nevéhez három stúdióalbum fűződik, a From Here To Anywhere című legfrissebb korong az egyik legkülönlegesebb anyag, amelyet az electro pop színtér produkált az utóbbi időkben. A Sneaky Sound System olyan zenészekkel dolgozott eddig együtt, mint DJ Tiesto, Azari&III vagy a KiNK.

További információk a 2012. július 12-től 15-ig tartó fesztiválról: 

http://www.facebook.com/exithun

 

https://recorder.blog.hu/2012/03/30/a_duran_duran_nyitja_a_juliusi_exit_fesztivalt
A Duran Duran nyitja a júliusi EXIT fesztivált
süti beállítások módosítása