Damon Albarn egyszerre három albummal készül – meg egy Blur-fellépéssel

2012.01.04. 13:40, -recorder-

A hét elején már több visszatérő lemezről is felröppent hír – az „idén biztosan megjelenik” (Bloc Party) és a „nem lehetetlen, hogy lesz, talán már év végén, talán jövőre” (The Last Shadow Puppets) közti széles spektrumból –, de a Blur és a Gorillaz 43 éves vezére, Damon Albarn megint magasan kiemelkedik a mezőnyből: egyszerre három albumot is ígér a következő hónapokra. A Red Hot Chili Peppers-basszista Flea-vel és legendás afrobeat dobossal, Tony Allennel közös projektje, a Rocketjuice And The Moon 2012. március 12-én áll elő 18 számos címnélküli bemutatkozó lemezével, melyen az októberi koncertfelvételekről ismerős közreműködők (Maliból a billentyűs-énekes Cheick Tidiane Seck, a gitáros-énekesnő Fatoumata Diawara és a rapper M.anifest, továbbá a chicagói Hypnotic Brass Ensemble fúvósai) mellett Erykah Badu lesz a díszvendég. Albarn ez után nyáron is kiad egy albumot: a 2011-es Manchesteri Nemzetközi Fesztiválon bemutatott – és idén Londonban is színpadra kerülő – középkori operájának, a Dr Dee-nek a hanganyaga a tervek szerint június 11-én jelenik meg. És ha még mindez nem lenne elég: a legutóbbi Gorillaz-produkciókban (Plastic Beach, The Fall) is közreműködő veterán amerikai soul énekes, Bobby Womack visszatérő lemezét is ő vette fel producerként londoni stúdiójában – és erre az albumra Lana Del Rey-t hívta meg díszvendégnek!

Az 1944-es születésű Bobby Womack, aki épp ötven éve jelentette meg első kislemezét (Valentinos nevű együttesével), a Rolling Stones feldolgozásában No.1 slágerré lett It's All Over Now vagy a Jackie Brown című Tarantino-filmben (újra)felhasznált Across 110th Street főcímdala révén már örökre beírta magát poptörténelembe, de már több mint egy évtizede nem adott ki új lemezt (már a legutolsó is egy karácsonyi dalgyűjtemény volt, sőt már 1994 és 2000 között is csak vallásos témájú kiadványokhoz vette a fáradságot). A zeneiparból kiábrándult veterán énekest Damon Albarn lelkesedése rántotta vissza szakmába, és a közös Gorillaz-kaland után rögtön neki is láttak az öreg visszatérő lemezének (The Bravest Man In The Universe), melyre Albarn behozta társproducernek a DRC Music projekt kapcsán megismert Richard Russellt is (aki legutóbb a néhai Gil Scott-Heron visszatérő I'm New Here sikeralbuma fölött bábáskodott), sztárvendégnek pedig Lana Del Rey-t, aki a Reflections munkacímű duettben énekel (hogy a történet kerek legyen: ez a dal tartalmaz egy hangmintát Womack néhai mentoráról és példaképétől is, Sam Cooke-tól, aki annak idején Bobbyt felfedezte és azt a bizonyos ötven évvel ezelőtti Valentinos-kislemezt megjelentette kiadójánál).

Ja igen, néhány hét múlva a Blur is visszatér: a zenekar 2012. február 21-én a BRIT  Awards gáláján életműdíjat kap a zenéért tett kiemelkedő szolgálataiért – és ha már Albarnék ott vannak, hát játszanak is néhány számot együtt. Már csak egy visszatérő album hiányzik...
 

Rocketjuice And The Moon: Poison

egy dal a Dr Dee operából:

Bobby Womack a Gorillaz kíséretében:


 

http://blur.co.uk
http://gorillaz.com

összeállította: Déri Zsolt
 

https://recorder.blog.hu/2012/01/04/damon_albarn_egyszerre_harom_albummal_keszul
Damon Albarn egyszerre három albummal készül – meg egy Blur-fellépéssel
süti beállítások módosítása