2011. decemberi koncertajánlók

2011.12.06. 17:07, -recorder-

A 2011-es év utolsó hónapjában is lesz hova mennünk. Hó Márton és a Jégkorszak az első albumát mutatja be kicsiben, a KFT a 30 éves jubileumát ünnepli nagyban, az A38-on egyaránt fellép a friss brooklyni She Keeps Bees és a veterán londoni Stereo MCs, de Nagy-Britanniából a legaktuálisabb sztár „poszt-dubstep” dalnok Jamie Woon lesz, a folk-punk népi hős Frank Turner produkciójáért pedig még Bécsig is érdemes utazni. A Dürer Kertben egy ingyenes metálfesztiválon újra láthatjuk Pándi Balázs lehengerlő trióját, a Chief Rebel Angelt, az Indie Karácsony pedig tucatnyi minikoncertet kínál majd – de az ünneplést kezdjük a mai estével: a budapesti közönségnek az igazi Mikulás napi ajándékot a képünkön látható kopaszra borotvált úriember triója, a nyári fesztiválszínpadokról jól ismert Danko Jones klubkoncertje jelenti.


Danko Jones

Dürer Kert, 2011. december 6.

Vannak azok a zenészek, akik valamiért átpréselődnek a kulturális vasfüggönyön és többször is visszatérnek hazánkba. A kanadai Danko Jones és az ő nevét viselő zenekar elvileg ötödszörre lép fel nálunk, úgy, hogy az első magyarországi koncertjük a 2008-as Szigeten volt. Azóta kaptunk két szigetes repetát, láthattuk őket az idei Szegedi Ifjúsági Napokon is, és most ismét itt van a trió, melyben a gitáros-énekes frontember és a basszusgitáros John Calabrese mellett idén már az amerikai Atom Willard dobol, akit a kilencvenes években a Rocket From The Crypt tagjaként ismerhettünk meg (de játszott az Offspringben és az Angels & Airwavesben is). Ősriffekben biztosan nem lesz hiány, mint ahogy lendületben, energiában és fékevesztett őrjöngésben sem. A spoken word előadóként, rádiósként, sőt rockújságíróként sem utolsó frontember eddig öt sorlemezt adott ki zenekarával, a legutóbbi mű, a Below The Belt tavaly látott napvilágot – tulajdonképpen még mindig ezt turnéztatják. Az egészen biztos, hogy a 2003-as albumuk (We Sweat Blood) mottójaként Jonesék vért fognak izzadni a színpadon, és ismét „övön aluli riffekkel” büntetik majd a tisztelt nagyérdeműt.

Jegyár: 5300-6000 Ft


Hó Márton és a Jégkorszak + Barkóczi Noémi
Roham Bár, 2011. december 10.

Horváth Márton, Hó Márton, Hómarci, Martin Snow – kinek hogyan tetszik, egy olyan kategória jeles képviselője, mely az utóbbi időben kezd újra teret hódítani a hazai poppallettán is: ő egy vérbeli singer-songwriter! Korábban is voltak rockzenekarai, a Hippikiller basszusgitárosa is volt, sőt sokáig dolgozott zenei újságíróként is, de aztán nekiállt igazán intim dalokat fabrikálni, melyekből a tavaly – az időközben igazi zenekarrá érő Hó Márton és a Jégkorszak előadásában – összeállt a Szeles Mónika EP, egy évvel később pedig megérkezett a nagylemez is Dalok a fürdőszobából címmel, a Mézga családot idéző borítóval, és Tövisházi Ambrus produceri felügyeletével. Attól függetlenül, hogy Marci a dalszerző- énekes, természetesen már zenekari produktumról beszélhetünk: a Jégkorszakot a frontember mellett Szőke Barna gitáros, Horváth Kristóf basszusgitáros és Gulyás Kristóf dobos alkotja. Marci november végén fellépett a legutóbbi Recorder-bulin is: eleinte szólóban, aztán párosban Barnával, végül a teljes zenekarral, sőt később még másik együttesével, a Bastiaannal is. A Dalok a fürdőszobából hivatalos lemezbemutatója azonban a Roham Bárban lesz, ahol Hó Márton és a Jégkorszak előtt egy szintén ambiciózus énekes-dalszerző, Barkóczi Noémi lép fel, a végén pedig a Lamantin DJ-k zárják az estet.

Jegyár: 600 Ft


Saturday Of Suffering Party 6.66
Dürer Kert, 2011. december 10.

A Dürer Kert és a Gorezone szervezésében kerül sor a hagyományőrző Saturday Of Suffering Party 6.66 nevű rendezvényre, melyen hazai zenekarok zúznak nagy lelkesen este 7-től éjjel 1-ig – és erre a bulira még belépőjegyet sem kell váltani! Elsőként a 2002 óta működő, külföldi kiadónál dolgozó Last Charge játszik hardcore dalokat első lemezéről, de minden bizonnyal a tavasszal megjelenő másodikról is. Őket követi a Casketgarden, némi ízelítővel a készülő negyedik albumról, melyen a tervek szerint ugyanolyan brutális és melodikus death metal kap helyet, mint az előző hármon. A dobos Pándi Balázst is tagjai között tudó death'n'roll zenekar, a Chief Rebel Angel szintén lemezkiadásra készül: a trió második albuma Black Horn címmel jelenik meg a közeljövőben, és alig lesz több huszonvalahány percnél. Fellép még a fenyegető nevű Pomogácsok Brutal Monsters, ahol a tagok kilétére igazából ezen a koncerten derül csak fény, az estét pedig a hazai gore/grind színtér jeles képviselője, a Radikális Amputáció és annak szokás szerint fergeteges vizuális elemekkel kiegészített színpadi show-ja zárja.

A belépés díjtalan!


Stereo MCs + Fábian Juli és a Zoohacker Remake Orchestra
A38 Hajó, 2011. december 12.

Aki látta a Stereo MCs koncertjét az idei Balaton Soundon, az egyrészt azt az újdonságot állapíthatta meg, hogy Rob Birch frontember copfba összefogott, befont frizurát viselt (és ezáltal úgy nézett ki, mint egy anorexiás Axl Rose), másrészt gitározott is a számok közben. A jó negyedszázada üzemelő londoni hiphop formáció az elmúlt években szinte minden magyar koncerthelyszín megjárt a PeCsától a Sziget nagyszínpadán, a Zöld Pardonon és a siófoki Coke Beach-en át még ki tudja meddig. A Stereo MCs 1992-ben robbant be igazán a köztudatba a Connected albummal, és akik nem ismerik róla a címadó dalt és a Step It Up című slágert, azok valószínűleg kómában töltötték az elmúlt két évtizedet. A nagy sikert követően aztán jött Rob B. számára a drogpokol, melyből kimászva 2001-ben egy remekbeszabott lemezzel (Deep Down & Dirty) tért vissza az újraindult zenekar élén. Az utóbbi albumok (Paradise – 2005, Double Bubble – 2008) már nem sikerültek ennyire jól – talán új munkájukról, az Emperor’s Nightingale-ről már pozitívabban nyilatkozhatunk. Az A38-as koncert előzenekari posztján Fábián Juli és Palásti Kovács Zoltán alias Zoohacker: elektronika és akusztika egyszerre, ami akár indietronica is lehetne, de persze nem az.

Jegyár: 4900-5900 Ft


She Keeps Bees + Lo-Fi Stereo

A38 Hajó, 2011. december 13.

A blues-rock szóösszetétel nálunk sokakban nyilvánvaló okok miatt ellenszenves asszociációkat ébreszt, márpedig ez is egy olyan stílus, amit simán lehet élvezetes módon művelni, csak a megfelelő kivitelező kell hozzá. A brooklyni She Keeps Bees igazából egy duó, tagjai Jessica Larrabee dalszerző-gitáros-énekesnő és Andy LaPlant dobos. 2006-ban találtak egymásra mindenféle értelemben (Larrabee addig szólókarriert tervezett, és a legenda szerint ő tanította meg LaPlantet dobolni), nekiálltak koncertezni és lemezeket felvenni, és a rocksajtó elkerülhetetlenül rájuk aggatta a „fordított White Stripes” címkét. Természetesen nem csak a White-okat említik szívesen velük kapcsolatban, hanem Patti Smith-t, PJ Harvey-t, Cat Powert és a Killst is. A koncert érdekessége, hogy az A38 intim hangulatú, limitált férőhelyű kistermében, a Motorbárban kerül rá sor. A She Keeps Bees előtt egy hasonló felállású, de egynemű magyar duó, a Lo-Fi Stereo indítja a pörgést.

Jegyár: 1500-2000 Ft


Jamie Woon + Waxman + Mentalien + BA10
A38 Hajó, 2011. december 16.

Pár évente felbukkan egy-egy olyan kifejezés a popzenében, ami hamar szitokszóvá válik: ilyen volt az utóbbi időkben az indie, az emo, a nu rave, és ilyen mostanában a dubstep. Ha legyőzzük az ítéleteinket, akkor rájövünk, hogy Jamie Woonnak igencsak kevés köze a Burialtól Skrillexig fajult zenei világhoz, az ő „poszt-dubstep” dalaiban sokkal inkább a soul, az R&B, a funk és a hiphop az uralkodó elem. A 28 éves dalszerző-énekes a sok neves zenészt pályájára küldő legendás BRIT Schoolba járt (egy évvel Amy Winehouse alatt, akinek egy időben a vokalistája is volt!), tavaly robbant be a köztudatba a Night Air című dallal, idén pedig negyedik lett a BBC Sound Of 2011 szavazásán. Le is csapott rá egy nagykiadó, a Polydor, és ez év áprilisában megjelent első nagylemeze, a többnyire remek kritikákat begyűjtő Mirrorwriting. Woon nem először érkezik Magyarországra, hiszen itt forgatta Lady Luck című slágerének videoklipjét. Jamie Woon élő fellépése mellett ezen az estén a hazánkban tevékenykedő amerikai DJ, Waxman, valamint két hazai lemezlovas, Mentalien és BA10 szórakoztatja még

Jegyár: 2500-2900 Ft


Frank Turner & The Sleeping Souls

WUK, Bécs, 2011. december 18.

Igenis létezik olyan, hogy folk-punk, aki nem hiszi, hallgasson csak bele Frank Turner zenéjébe. Hogy valaki miért lesz ekkora lázadó, ha jómódú családba születik, és a neves Eton College-ban maga Vilmos herceg az osztálytársa – hát talán pont ezért! Turner a zenei karrierje elején egy alternatív (Kneejerk) és egy poszt-HC zenekarban (Million Dead) tevékenykedett, de aztán szólópályára állt, az elektromos gitárt akusztikusra cserélte, viszont a lázadó attitűd megmaradt, és talán emiatt sem volt annyira szokatlan, hogy az Offspring és a Green Day is meghívta a turnéjára. A 30. születésnapját nem sokkal a bécsi buli után ünneplő koncertmániás (idén április óta már ezredik fellépésén is túl járó) énekes-dalszerző eddig négy folk-punk albumot szabadított ránk, melyek közül az első kettő (Sleep Is For The Week – 2007, Love Ire & Song – 2008) még nem kavart nagy vihart, de a 2009-es Poetry Of The Deedre már jó sokan felfigyeltek (a nagysikerű turné során egyszer még a Kerrang! magazin is címlapra tette az igazi népi hőssé váló ifjú folkdalnokot), és az idei England Keep My Bones is egész biztosan ott lesz jó pár neves popzenei sajtóorgánum év végi listáján.

Jegyár: 20 euró


Indie Xmas

Dürer Kert, 2011. december 26.

Miközben az ember még mindig a karácsonyi cupákot büfögi fel és vergődik magatehetetlenül a bejglitúladagolás miatt, érdemes egy kis pihenőt tartani a zabálásban, és a Dürer Kert felé venni az irányt. Ugyanis az idén is lesz indie karácsony, ráadásul annyi zenekart lép fel, hogy a kínálat talán még az otthoni kajafelhozatal bőségét is felülmúlja. Több rendhagyó koncertre is sor kerül, az Amber Smith például most Amber Schmidtként áll színpadra, de ez nem azt jelenti, hogy Poniklo Imre németül fog énekelni (elég hülyén is hangzana a Hello Sun helyett, hogy „Hallo Sonne”), hanem hogy csak ezen este erejéig a korábbi gitáros, Kőváry Zoltán ismét cstalakozik régi kollégáihoz (Zoli amúgy saját zenekara, a Trousers élén is fellép az est folyamán). Szintén kivételes alkalomnak tekinthető a Hol Van Ilyenkor A Rendőrség!? produkciója, ami ugye Hangmás-, EZ Basic- és Radio Panic-tagokból verbuválódik ismét össze – idén csakis erre az egy estére. Rajtuk kívül pedig itt lesz még a Moog, a Pills, a Calico Island, a Superego, a Hammer Of Gods, a Zombie Girlfriend, a Lo-Fi Stereo, a Carbovaris és a már említett Radio Panic is.

Jegyár: 1000 Ft


KFT
Papp László Budapest Sportaréna, 2011. december 28.

Három évtizede már, hogy négy kimaszkolt arcú, marionettként mozgó fiatal zenész felkavarta az állóvizet az unalmas felhozatalú 1981-es táncdalfesztiválon, és a Korlátolt Felelősségű Társaság a nyolcvanas évek egyik – ha nem a – legizgalmasabb magyar popzenei produktumává avanzsált. Azóta persze sok minden történt: slágerek, albumok, siker (pénz, nők, csillogás), sikertelenség, búcsúkoncert, feloszlás, visszatérés, összeveszés, új frontember, újra a régi frontember, új lemezek és még sok minden más. Most például itt ez a jubileumi megakoncert, ami az Ufóshow címre hallgat, és ilyenkor persze most mindenki azt kérdezi, hogy mennyi köze ennek a szónak ahhoz, hogy „utolsó”, vagyis hogy esetleg újabb búcsúkoncertről van-e szó. A tagok maguk sem tudják igazán, és az interjúkban bizonytalan kijelentéseket tesznek arra vonatkozóan, hogy folytatják-e a jövőben. Akár igen, akár nem, erre a bulira mindenképp érdemes elmenni, hiszen a három évtizedet átölelő KFT-munkásság méltó összefoglalása lesz, slágerparádéval, régi és új számokkal, vicces konferanszokkal, abszurd humorral, vetítésekkel, interaktív elemekkel és még jó pár olyan meglepetéssel, amit előre nem lehet sejteni. Ezzel a koncerttel búcsúzhatunk a 2011-es évtől, de a KFT-től remélhetőleg még jó sokáig nem.

Jegyár: 5900-10900 Ft


összeállította: Nagy István

 

Danko Jones és a 13 perces Below The Belt videotrilógia (2010-2011) a Full Of Regret, Had Enough és I Think Bad Thoughts című dalok klipjeivel, melyekben a punklegenda Mike Watt bevezetője után olyan további híres haverok is feltűnnek, mint Elijah Wood, Selma Blair, Jena Malone vagy épp a Motörhead-főnök Lemmy:

https://recorder.blog.hu/2011/12/06/2011_decemberi_koncertajanlok
2011. decemberi koncertajánlók
süti beállítások módosítása